IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: „Зелената сделка“ ще бъде двигателят на възстановяването на ЕС

„Зеленият“ подход ще помогне на европейските икономики да станат по-устойчиви, подчерта председателят на ЕК

20:30 | 29.04.20 г. 14
<p>
	Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обеща във вторник (28 април) да постави европейската „Зелена сделка“ в центъра на плана за възстановяване на Европейския съюз (ЕС), като изказването ѝ отразява подобни изявления от страна на германския канцлер Ангела Меркел, пише Euractiv. 

„Тъй като в момента планираме бавно да се върнем на работа и да инвестираме милиарди евро, за да рестартираме икономиката, трябва да избягваме да се връщаме към стари, замърсяващи навици“, посочи Фон дер Лайен във видео изявление. „Вместо това трябва да възстановим по-добре от тази пандемия“, добави тя, като заяви, че „Зелената сделка“ ще бъде „нашият двигател за възстановяването“.

По нейните думи този подход ще превърне кризата от пандемията във възможност за възстановяване на ЕС по един различен начин, който ще направи европейските икономики по-устойчиви.

„Можем да направим нашето общество и нашата планета по-здрави, като инвестираме във възобновяема енергия, като караме чисти автомобили, обновяваме къщите си и ги правим енергийно ефективни. Купувайки устойчива храна, използвайте повторно материали, а не ги изхвърляйте или произвеждайте нисковъглеродна стомана. Това е същността на европейската „Зелена сделка“, подчерта председателят на ЕК.

Ангажиментът на Фон дер Лайен към „Зелената сделка“ е отзвук на изявленията на германския канцлер Ангела Меркел, която говори във вторник по време на неформалните международни преговори за климата, организирани от германското министерство на околната среда.

„С европейската „Зелена сделка“ ЕК чертае пътя напред“, заяви Меркел в реч по видеовръзка. „Ето защо приветствам междинната цел за намаляване на емисиите на парникови газове в ЕС с 50-55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г“, посочи още германският канцлер.

Меркел също предупреди за напрегнатите преговори относно плана за възстановяване на ЕС.

„Нека бъда ясна: Ще има труден дебат относно разпределението на средствата. Но е важно програмите за възстановяване да следят климата, не трябва да се отклоняваме от климата, а да инвестираме в климатични технологии“, изтъкна Меркел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Единствено спасение за Европа е унищожаването на ЕС !!!! Тая статия го доказва, последните два месеца го доказват !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 4
khao
преди 3 години
всеки добър мениджър, военен или баща на семейство, ще каже - сега не е време за промени, хората търсят успокоение, сигурност, а не още промени----говориш за себе си в трето лице, нали ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
и този е слаб, самоуверен и не особено мъдър. ние от Източна Европа сме попаднали между две тежки нискоумни сили - от едната страна Брюксел, от другата Русия. и двете вървят към разпад, не само Брюксел. разпада на тези две безумия ще не навреди много, ще бъде тежко. но след това, ще е добре. дано да стане по-бързо. наричам го процес на световна дез-интеграция. всички държави по-големи от Румъния или Полша ще бъдат в разпад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
аз го изслушах, често слушам такива мъдреци от североизток. и този е същия - хваща няколко много истински и важни факта, облича ги в огромен товар пропаганда и накрая завършва всичката тази супа с "да живее съветския съюз". и тях ги е хванала умствената недостатъчност, също като и много европейци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
за да се осъществи т.нар. "зелена сделка" се изисква, не проста замяна на въглищна централа с ветрогенераторна такава. трябва структурна промяна на цялата мрежа, на управлението и. който иска нека провери колко време се изгражда 400 кВ линия в Добруджа, предвидена основно за ветрогенераторните паркове, да изнася произведената енергия извън Североизточна България, защото не може да се консумира там. тази 400 кВ мрежа, ще ни включи в пан-Европейски пръстен на енергопроизводството. ток от Дания ще идва до България и обратно. това е процес, който ще отнеме много години, изисква много инвестиции и обучение. такива неща се вършат в спокойно-движеща се икономика и плавен преход. в момента има остра рецесия, нарастващи дългове и безработица, много са обхванати от корона паника. всеки добър мениджър, военен или баща на семейство, ще каже - сега не е време за промени, хората търсят успокоение, сигурност, а не още промени и още несигурност. но не такива са управляващите на ЕС. те са бездарни, безволеви, безумни бюрократи. Европа е имала силни водачи във вековете, това което виждаме сега е жалко и много тревожно. не е ли време да ги разкараме от там? кога са следващите избори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Ся, човек който пише психиЯтър, не може да дава адекватни съвети. Ся, човек който Фърля запетаи през всеки две думи, не може да бъде ментор. Ся, човек който вижда гейове във всеки индивид от мъжки пол, трябва да установи да не би пък той да е гей? За този ЕС ежегодно умират около 10 хиляди души за да се доберат до него, независимо от твоето мнение. Ако не ти харесва, чемодан, вокзал, Москва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=Hij5XKeBc3IАндрей Фурсов: Кто получает самую большую выгоду от нынешнего кризиса?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Що се занимаваш да спориш с ***?!Тоя Флорида я е виждал само на картата.:) Загуба на време и нерви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
екстра . значи всичко е наред . мyрзилките налазиха новината ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
Ако случайно малко разбираш руски , изслушай какво казва Хазин ... остави опорките .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още