IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

50 нови случаи на коронавирус са установени в България

Общият брой на заразените в България е 1 437 души, излекуваните са вече 243-ма

08:08 | 29.04.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Общо 50 нови случаи на заразени с коронавирус са установени в България за последното денонощие, от които 20 са настанени в болници. Има и 6 нови случая на заразени деца, които се лекуват в домашни условия, защото или нямат симптоми, или оплакванията са леки. Общият брой на установените заразени е 1 437 души.

Това съобщи ген.-майор Венцислав Мутафчийски, председателят на Националния оперативен щаб за борба с вируса.

Има още 5-ма установени медици, като общият им брой е 155 души – 11% от заразените. Делът им се запазва устойчив от общия брой установени инфекции, каза той.

Излекуваните са 243-ма души – с 21 повече, посочи още Мутафчийски.

Общо 61 са починалите, трима души са починали през последното денонощие, допълни той.

За денонощието са изследвани 849 проби, а общият брой на направените тестове е над 45 200. Тестовете на 1 млн. население са 6 458.

Най-голям е проблемът със заразените с коронавирус медици във Видин, посочи Мутафчийски. Там 10% от медицинския персонал е с установена инфекция. Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до болниците в страната за набиране на доброволци, които да заминат във Видин, за да обслужват местната болница, посочи той.

Мутафчийски посочи, че е водил три разговора с министъра на образованието заради постъпили запитвания на родители за връщането на децата в училище. Решено е към края на май да се проведат изпитите на седмокласниците и дванайсетокласниците, масово връщане на децата в клас няма да има, обясни той.

Що се отнася до броя на заразените в дома за възрастни хора в с. Гара Орешец, общ. Димово, обл. Видин, днес представители на Министерството на труда и социалната политика ще посетят дома, за да се види дали има нужда от допълнителен персонал, така че да може заразените с коронавируса и незаразените да бъдат обслужвани отделно. Трима души от персонала са установени с инфекция, посочи ген. Мутафчийски.

На въпрос дали ще се промени начина на поднасяне на информация за коронавируса той обясни, че от три седмици се водят разговори с правителството във връзка с редовните брифинги. Той подчерта, че не се прави манпулиране на данните, за да "се харесаме на хората". "Цял живот ние като лекари сме поднасяли много неприятни вести на нашите пациенти", каза Мутафчийски и допълни, че отговорността на членовете на щаба също е много голяма и ги изчерпва емоционално.

Докато важи заповедта на премиера за функциите на щаба, ние ще изпълняваме нашите задължения, посочи той.

Мутафчийски каза още, че щабът и правителството обсъждат и мерки с хоризонт септември-октомври за икономическите сектори, но те ще бъдат обявени от кабинета. Що се отнася до предстоящите почивни дни около 1 май, по думите му няма основание да се предприемат други ограничения на пътуванията от сега действащите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Абе махайте се с вашето идиотско театро бе ... ще дойде време да ви съдим за нанесените поражения на България ! *** корумпирани !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 3 години
дайте да дадем !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
"Мутафчийски каза още, че щабът и правителството обсъждат и мерки с хоризонт септември-октомври за икономическите сектори.....".....Те още не са си свършили работата да помогнат за март-април,тръгнали да мислят за септември.....,тогава ли Владислав Горанов ще "развърже кисията".....?Нали Бойко Борисов обеща за тези които са на първа линия да получат по 1000 лева над заплатата си.....,какво стана.....?Трябвало да имат над определен брой болни за да получат тези 1000 лева.....,ами нали и един болен разнася заразата и е опасен за медиците както двама,трима,десетима.....,а какво стана с полицаите.....?По 750 лева над заплатата и гледайте си работата.....,а помислили се за продавачите в аптеките и хранителните магазини,за шофьорите в градския транспорт,работниците по бензиностанции,сигурно съм пропуснал някоя сфера и т.н......Абе само ПРАХ В ОЧИТЕ.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 3 години
ОМРЪЗНА НА ВСИЧКИ БЕ ГЕНЕРАЛЕ. Шута Борисов ни е предостатъчен. Ти ни идваш в повече с твоите военно информационни сводки за някаква борба с нещо, което никой не вижда и не приема за нормално. Умолявам те да не ни манипулираш с понятия като "ИЗЛЕКУВАНИ" защото няма никакво лечение срещу този невидим враг който според твоята военна сводка ще вземе живота на много хора. НЯМА "ИЗЛЕКУВАНИ" , има "ПРЕКАРАЛИ" болестта. Прекаралите болестта в сравнение с тези 70 % от всички нас които са направили СЕКС с нея е толкова принебрежимо малък, че да се говори за ПАНДЕМИЯ си е чиста манипулация.Щаба ви генерале НИЩО НЕ ЛЕКУВА , а борбата му с болестта както казва СПЕЦИАЛИСТТА МАНГЪРОВ Е ЛОВЕНЕ НА МУХИ!!!ДА НЕ ПРАВИМ СЪПОСТАВКА НА ПОЧИНАЛИТЕ ОТ КОРОНАТА С УМИРАЩИТЕ ВСЕКИ ДЕН БЛИЗО 300 БЪЛГАРИ ОТ ИНФАРКТ , ИНСУЛТ И РАК ПРАЩАЩИ ДЪРЖАВАТА НА ПЪРВО МЕСТО ПО СМЪРТНОСТ В СВЕТА!!!Нали сам разбираш какво значи ЕДИН починал от съпътстващо на КОВИ зъболяване срещу 300 починали от ИНФАРКТ , ИНСУЛТ И РАК !!!!АЙДЕ СТИГА С ТОЗИ ВТРЪСНАЛ НИ ДО ПОВРЪЩАНЕ ФИЛМ , ЧЕ ПРЕСОЛИХТЕ МАНДЖАТА С ВАШИТЕ БЕЗУМНИ МЕРКИ , КОИТО ЩЕ СЪСИПЯТ ИКОНОМИКАТА И ТУРИЗМА. Хиди в Кербала или в Афганистан да практикуваш това което можеш , а не да се занимаваш с неща които не са ти работа и от които нищо не разбираш.Остави тези неща на МАНГЪРОВ който си е спец и който трябва да слушаме , а не такива недоразумения като ТЕБ или пък ФИНАНСИСТА изпълняващ ролята на ЗДРАВЕН МИНИСТЪР, който пък е пълно недоразумение несъвместяващо с качествата си позицията която заема. Цялото това правителство , щабове и тем подобия е събрано от кол и от въже за нищо неставащи , некомпетентни хора!СВАЛЯЙ МУНДИРА И ОБЛИЧАЙ БЯЛАТА МАНТА.Болните те чакат. В Испания играта на корона вируса свърши. Време е да свърши и у нас. Идва летния сезон, жътва , земеделска работа.ТИ и твоя ЩАБ е време да се саморазпуснете и се отдадете на градивна работа , а не да ходите както казва МАНГЪРОВ "ДА ЛОВИТЕ МОХИТЕ" И ДА ПОЛУЧАВАТЕ ЗА ТОВА ДЪРЖАВНИ ПАРИ. ОСТАВЕТЕ ЛОВЕНЕТО НА МУХИ НА ВОЖДА. ТОЙ ГО ПРАВИ ПРЕКРАСНО ВСЕКИ БОЖИ ДЕН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още