IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия спира износа на пшеница, когато пазарите имат най-голяма нужда от нея

Това обаче може да увеличи търсенето на зърно от Европа и САЩ, посочват анализатори

16:01 | 27.04.20 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

За първи път от десетилетие светът рискува да му бъдат спрени доставките на руска пшеница - и то точно в момент, в който ключовите купувачи са се разбързали да внасят.

Водещият световен доставчик обяви през миналия месец, че ограничава продажбите си до юни, за да подсигури собственото си снабдяване на фона на разпалените продоволствени притеснения по света заради коронавируса. И макар ограниченията да се възприеха като достатъчно либерални, за да продължи нормалната за това време от годината търговия, то към момента вече е изразходвана цялата предвидена квота.

Това означава, че Русия ще прекрати доставките на зърно за целия свят – с изключение на четири бивши съветски страни, щом и последната пратка в рамките на квотата напусне страната. От министерството на земеделието в Москва не уточняват пред Bloomberg кога ще стане това.

И макар забраната да важи само до началото на събирането на новата реколта през юли, то редица други съседни на Русия държави също предприемат подобни ограничения, което допълнително увеличава тревогите за възможен недостиг и увеличение на цените. В същото време държави от Египет до Турция се запасяват, докато още могат, а руските доставчици се опитват да отговорят на търсенето.

За значителна активност в последно време предупреждава Андрей Сизов-младши, управляващ директор на консултантската компания SovEcon. „Купувачите искат да се запасят, тъй като осъзнават, че може да нямат шанса да го направят по-късно“, посочва той.

Прозорецът обаче се затваря бързо. Само за няколко седмици доставчиците са запълнили цялата квота в размер на 7 млн. тона, зададена за периода до юни. Освен силното търсене, евтината рубла също поддържа интереса към руското зърно. В същото време продажбите от правителствения резерв – друга мярка, която да гарантира местното снабдяване, помага за поддържането на местните цени и прави износа още по-конкурентен. 11111 11111

Една от причините ограничението да бъде достигнато толкова бързо е защото доставчиците побързаха да подготвят митническите си документи за бъдещи доставки от рано, смята Димитрий Рилко, генерален директор на Института за земеделски пазарни проучвания. Това означава, че около 3 млн. тона все пак предстои да бъдат изнесени през идните два месеца.

В миналото Русия е имала практики с намеса на пазарите на зърно чрез ограничения и такси, като за последно въведе забрана за износ през 2010 г. след продължителни жеги в страната, които унищожиха реколтата. Това предизвика рали при фючърсите на пшеница, а според някои анализатори това бе и индиректен фактор за началото на Арабската пролет.

Но макар все още глобалните доставки да са предостатъчни, спомените за недостига на храна в миналото подновиха дебата за т. нар. продоволствен национализъм. Организации като ООН и ЕС посочват, че рискът от социално и политическо недоволство расте отново на фона на коронавирусната криза и призовават да не се прибягва до неоснователни мерки, които могат да застрашат продоволствената сигурност и да доведат до увеличение на цените.

В същото време ограничаването на руския износ може да се отрази благоприятно на конкурентните доставчици като ЕС и САЩ, смята Ейми Рейнолдс, старши икономист към Международния зърнен съвет в Лондон. Египет е една от страните, които може да купува повече от ЕС. Водещият купувач предприе необичайна стъпка да купува големи количества жито по време на събирането на своята реколта, за да гарантира необходимите си количества. Северноафриканската държава разчита силно на черноморско зърно, но вече увеличи покупките си и от Франция през този сезон заради по-конкурентните цени.

Повишеното търсене източва европейските запаси и то във време, когато сушата застрашава реколтите на континента. Ако условията в черноморския район продължават да са неблагоприятни, това може да накара купувачите по света да се презапасяват дори още повече през идните седмици, посочват от SovEcon.

„Вероятността за този сценарий расте, като се има предвид времето сега“, казва още Сизов. „Сред водещите износители САЩ имат един от най-големите резерви и това може да помогне на продажбите им“, допълва той. 222222 222222

Въпреки всичко прогнозирането на търговските потоци остава трудно заради несигурността около това как здравната криза ще се разиграе. Също така сривът на енергийните цени ще се отрази върху икономиките на страни вносителки като Алжир и Нигерия, които разчитат на петрола за голяма част от приходите си.

„Профилът на търсенето е несигурен и още по-неясен заради събитията в сектора на суровия петрол, като някои от основните купувачи са потенциално засегнати от намаляващи приходи от петрол“, казва още Рейнолдс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Малко храница за утрепаните фенове на рубашниците, че последно време нещата вървят много на зле за тях.И сега какво, таварищи, ще спрете износа на фуражната си, нискокачествена пшеница ли?Ми добре, ЕС произвежда 2 пъти повече от Русия и това без Украйна.От нея 25% отива за износ, просто защото има излишък. Без Украйна, там има още много.Расийка спира износа поради една причина - трябва им нещо евтино да изхранят народа, че задаващите се вренена ще ги върнат във времето на Лаврентий Берия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 3 години
все едно ми е нужен ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
абе да знаеш, понякога говориш умни неща, ама като си се вкопчил в тоя Путин отиват ти плюсовете на кино. чети руската преса не гледай Брюксел. Путин имаш златния шанс да направи нещо голямо. но, "опять обосрались". чети руските сайтове, станока е пуснат и това ги държи отгоре. виж развитието на короната. скоро ще останат само САЩ и Русия. нищо не е на тяхна страна. аз съжалявам за Русия, но в ръцете на човек, който никога не е работил няма как да издеяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 7
Bones
преди 3 години
а те вече са към нас, Западняците ! :D ....Ахахахахаааааа..... Без коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 3 години
руската е предимно фуражна, украинската е по качествна, а те вече са към нас, Западняците ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
тия уж щеха да ***, са па са виновни щото другите зависели от тях и то за ядене моля ти се ...... дeeбa и гадната Бензиностанция как мори ората от глад ти да видиш, Сифоня, Коня и *** как вика Импето да одат да копат и да се фащат у работа, че да завземем пазарите на Северните Орди .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 14
Ironhorse
преди 3 години
Много си пр***ст Сашееее...Подиграват ти се ... България никога не е внасяла руска пшеница.Даже е добре за нас, че спират износа.Ние имаме към 5 млн. т. излишък за износ, т.е. ще се продаде на по-добра цена.Направи справка кой купува руската боклучава пшеница и на каква цена.Нали имахте лекарства и ваксина срещу ковид19 ?Кво стана ... по-болни сте от Китай и САЩ взети заедно ...Бл***дове, това сте рус***филистиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=3tOFI76WnsIГледайте *** тикви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 8
ing5rov
преди 3 години
Като сте сели само рапица и лавандула в България , щото от Брюксел тъй са казАле , сега ше му ядете *** на Путин !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 8
Императорът
преди 3 години
Нали все плюеш "колхозниците", бе - скoт - защо искаш сега да те хранят? Върви на нивата и копай !!! Какви сте *** всичките русофоби - плюете Русия, но когато Русия спре да изнася нещо, ревете на умряло !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още