IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ИПК "Родина" вече е в историята

Ще бъдат предложени варианти за инвестиция в проект, който ще прoмени съвременния архитектурен облик на столицата

16:44 | 26.04.20 г. 18
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Сградата на ИПК "Родина" беше взривена днес малко пред 10 часа сутринта, съобщи БНТ. Бетонният мастодонт, който повече от четвърт век стоя незавършен вече е в историята, като високата част на сградата беше взривена поетапно. 17-етажната сграда беше взривена чрез дистанционен механизъм.

По-ниската сграда от комплекса за сега остава. Най-вероятно тя ще бъде разрушена по механичен начин, а не с взрив.

При контролирания взрив експертите са заложили експлозиви на първите четири етажа, за да падне бетонната конструкция в желаната посока. Операцията приключи успешно за няколко секунди.

Историята на недостроената сграда започва преди повече от 40 години. През 1976 г. държавата решава да построи печатница, която да е най-модерната на Балканите. Предвидено е към нея да има и редакционен корпус, който да приюти всички столични журналисти начело с редакцията на официоза на комунистическата партия "Работническо дело".

Мащабният проект включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две нива с подземни гаражи. Върху разгърната застроена площ от 50 000 кв. е трябвало да се разположат 600 кабинета, както и плувен басейн.

Строителството започва през 1982 г., а пет години по-късно печатницата е завършена. Тя е разположена на терен от близо 40 дка площ. В края на 1989 г. настъпват промените, България изпада в невъзможност да погасява заемите си и строителството на обекта е замразено. Така двете кули остават на груб строеж.

ИПК „Родина" бе разрушена чрез съвременен технологичен взрив с дистанционен механизъм от фирмата изпълнител „Дени Специал" ЕООД иподизпълнител „Хидрекс" ООД. 17-етажната сграда бе разрушена поради нефункционалните й характеристики и конструктивни проблеми.

„Предстои разчистване на терена, за да го подготвим за бъдещи инвестиции. Възложили сме на международна компания да изследва градоустройствените възможности на имота, както и да направи анализ на пазара на недвижими имоти в България. Тя трябва да предложи варианти за инвестиция. Имотът е с чудесна локация, на важен булевард в София. Искаме да направим възможно най-хубавия проект с комплекс от сгради и нещо красиво за града - за живущите в столицата и нейните посетители. Проект, който ще прoмени съвременния архитектурен облик на столицата. Когато сме готови, ще представим пред обществеността идеята и конкретния проект, който ще реализираме", коментират от ръководсктвото на фирма "Изток плаза инвест", собственик на терена в съобщение до медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 2
Moesia
преди 3 години
Сега няма кухни,има хол с кухненски бокс. За мен лично това е признак на обедняване. Храната, миризмите от нея и пр. не следва да са част от общото пространство с хола. За баните-мисля че долнияг коментар е майтап. Или просто наблюдението е от по-висок клас сгради (ако говорим за жилище). Иначе снимки на сградата по скеле показват възможност за създаване И на големи общи пространства. Вижте снимки от различни ъгли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Просто не се срути вертикално, а отиде на една страна - може би не са предвидили нещата добре, все пак сградата е с нетрадиционна форма, не като кулите Близнаци в САЩ и сграда номер 7. Иначе тук се вижда всичко ясно - https://youtu.be/wu4pQAwA72s . Отделно - и другата сграда ще се разруши, първо ще разчистят тази. Защо се разруши - защото не е нито здрава, нито отговаря на съвременните изисквания за размери на помещения и експлоатацията. По-времето на соц-а имахме например малки кухни, кумини във всяка стая и малки бани - сега имаме кухненски боксове и големи бани. С една дума - някои неща не могат да се преправят към по-добро и се унищожават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
A защо не бутанаха и другата или не знаеха на коя страна ще падне тая и решиха да изчакат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Mechkata
преди 3 години
"Възложили сме на международна компания да изследва градоустройствените възможности на имота, както и да направи анализ на пазара на недвижими имоти в България. Тя трябва да предложи варианти за инвестиция. "Пари на вятъра - на това място подхожда единствено многофункционална сграда (търговска част, офиси + жилищна част по високите етажи, а на най-високите панорамен ресторант + бар естествено) - огледайте мащабните проекти в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Изронил си подовата замазка. Иначе леко да изрониш бетон с отверка. Дори и в началото на демокрацията грубите строежи ги правеха що-годе добре. За останалото си прав, виждал съм кошмарни случаи. Впрочем и към края на социализма строителството меко казано не блестеше с високо качество. А въпросната постройка ако беше годна за нещо, все някой щеше да я купи и дострои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 0
mariata
преди 3 години
Аз много харесвах архитектурния й дизайн - като разтворени книги. Явно е била и супер здрава, по начинът, по който падна. За да я съборят или е била нефункционална, или Кинт-а й е голям и на този терен могат да построят нещо десетократно по-голямо и доста по-високо. А локацията е отлична. Единственият непредвиден капан е коронавируса и предстоящият спад на цените на имотния пазар, особено на бизнес имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
kane
преди 3 години
Ако аз бях собственик на тази сграда, никога нямаше да постъпя така. И да я съборя като ***. Това е толкова желязо и бетон и кофражи и труд, фундаменти, изкопни дейности... Прави впечатление колко е здрава конструкцията. Пада на земята и не се чупи бетона и квадратите на колоните и плочата си стояха непроменени в голямата си част. Здрав бетон и желязо. Сигурен съм че са по добри от сегашните!Едно време и желязо беше желязо и бетона бетон! Сега незная как е точно, защото съм избягал вече доста години, но след началото на демокрацията беше страшно некачествено. И първия апартамент който си купих в София търсех да е само стара тухла поради страха от ниското качество на новото строителство. Купих си на мед академия в 4 етажен със стълбище по което можеш да качваш катамаран! Новите сгради тогава имаха клаустрофобични общи части....Втория дето купих беше ново строителство. И се наложи да прекарам кабел по земята. И с една отверка .... Изрових бетона на пода за да положат кабела... И не беше изобщо трудно. Ронеше се като халва....със сигурност не бих живял там поради тази причина. Все си мисля че при земетресение ще падне. В Гоце Делчев е. В третия съм бил през силното земетресение с епицентър в Перник май беше в епк на Иван Вазов на 11 етаж със висок вход. И беше страшно! Скърцане здраво. Почти напълних гащички. Но старите епк са най здравият скелет, след летния бетон. Тва 17 етажна сграда е само лят бетон със много висока марка бетон в колоните. Затова и не се счупи като падна. Бетон с такова качество добива здравина 100 години и 100 след това я губи. Тази констатация можеше поне 150 години да се ползва.Сега ще счупят една помпа, един миксер един камион за арматура и ще трябва да докарат десетки ако не стотици кубика бетон и хиляди или десетки хиляди тона желязо и да разбират фундаменти и ще видят колко е твърд на бай Тошо бетона, няма да могат да го извозят ... И всичко това ще ги изведе до една голяма загуба!"Акъл море, глава шамандура"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Офф, браво, поредното соц грозилище, което си отиде. Особено в комбинация с новината за онзи комунистически уpoд Ким.Всяка седмица по една такава новина да има, си пожелавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
Moesia
преди 3 години
Сграда на 17 етажа не знам как може да се нарече грандомански проект ?!?!?!? Че то само в Зоните има сигурно 20 по толкова блока. Пари също има (ако през 90те не, то след това със сигурност) явно други са били причините да не се довърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 5
Бидонойл
преди 3 години
Ами, аз не си спомням през тези години да е имало кой знае какви разрушителни земетресения. Все пак ти вярвам, че е била построена по най-високи стандарти. Ако сградата е била завършена, със сигурност днес щеше да се използва и да струва много пари. Но тя така си остана като паметник на социалистически грандомански проект, останал незавършен поради липса на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още