IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отварят парковете, всеки кмет решава кога

Обсъжда се само учениците от 7 и 12 клас да се върнат в класните стаи, обяви министърът на образованието

11:14 | 26.04.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Още днес ще променим заповедта за затворените паркове, а всеки кмет ще прецени кога да я приложи, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на учение за организацията за частично отваряне на парковете. В часовете от 9:30 ч. до 18:30 ч. да могат да се движат родители с малки деца до 12 г. Това ще предложи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Много моля софиянци да покажат, че са дисциплинирани. Преценихме, че този риск е разумен. Ако се движим в тези граници и се спазва дисциплината, няма да претоварим болнциите. Ако не се спазват правилата, посещенията в парковете ще бъдат спрени, както направихме с пазарите. Така че, моля гражданското общество за дисциплина и ред и да не се налага", призова Борисов. 

По думите на премиера, ако мярката за парковете проработи, ще се подготви и организация в планините около градовете.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова поясни, че това означава, че новите правила, при които родителите могат да разхождат децата си в парка, ще важат от утре.

„Ако промените в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев бъдат приети, от утре гражданите ще могат да влизат в осем столични парка. Двама възрастни ще могат да бъдат в парковете с колкото деца имат“, обясни столичният кмет.

В часовете преди 9:30 ч. и 18:30 ч. в парковете могат да влизат хората с кучета.

"Забранява се докосването на повърхности, както и събирането на групи. Забранява се пиенето на алкохол в парковете. Много хора са ангажирани с тази организацията“, допълни столичният кмет.

Борисов допълни, че извънредното положение едва ли ще бъде премахнато преди 13 май, както вчера той самият съобщи. "Основната ни цел е да запазим медицинските работници по болниците от натиск", уточни премиерът.

Учениците от 7 и 12 клас – обратно в класните стаи

„Като индикативни дати за държавните зрелостни изпити сме предложили 29 май и 1 юни. След обсъждане евентуално ще предложим една седмица по-късно да се проведат. Така че изпитите ще бъдат през юни най-вероятно”. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Учениците от 7 и 12 клас са с приоритетно значение. За тях е важно да завършат, защото трябва да кандидатстват после. За другите искам до 7-ми или 10-и май да ми дадете вариант – ще пускаме ли детските градини, по какъв начин, колко”, заяви премиерът Борисов.

Той беше категоричен, че няма да се режат пари в образованието.

Бойко Борисов съобщи, че ин витро процедурите ще бъдат възобновени. Решението е съгласувано с оперативния щаб и здравния министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
Илиев
преди 3 години
Явно хората с пораснали деца и без кучета не са човеци и нямат никакви права според властта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още