IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отварят парковете, всеки кмет решава кога

Обсъжда се само учениците от 7 и 12 клас да се върнат в класните стаи, обяви министърът на образованието

11:14 | 26.04.20 г. 11
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Още днес ще променим заповедта за затворените паркове, а всеки кмет ще прецени кога да я приложи, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на учение за организацията за частично отваряне на парковете. В часовете от 9:30 ч. до 18:30 ч. да могат да се движат родители с малки деца до 12 г. Това ще предложи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Много моля софиянци да покажат, че са дисциплинирани. Преценихме, че този риск е разумен. Ако се движим в тези граници и се спазва дисциплината, няма да претоварим болнциите. Ако не се спазват правилата, посещенията в парковете ще бъдат спрени, както направихме с пазарите. Така че, моля гражданското общество за дисциплина и ред и да не се налага", призова Борисов. 

По думите на премиера, ако мярката за парковете проработи, ще се подготви и организация в планините около градовете.

От своя страна столичният кмет Йорданка Фандъкова поясни, че това означава, че новите правила, при които родителите могат да разхождат децата си в парка, ще важат от утре.

„Ако промените в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев бъдат приети, от утре гражданите ще могат да влизат в осем столични парка. Двама възрастни ще могат да бъдат в парковете с колкото деца имат“, обясни столичният кмет.

В часовете преди 9:30 ч. и 18:30 ч. в парковете могат да влизат хората с кучета.

"Забранява се докосването на повърхности, както и събирането на групи. Забранява се пиенето на алкохол в парковете. Много хора са ангажирани с тази организацията“, допълни столичният кмет.

Борисов допълни, че извънредното положение едва ли ще бъде премахнато преди 13 май, както вчера той самият съобщи. "Основната ни цел е да запазим медицинските работници по болниците от натиск", уточни премиерът.

Учениците от 7 и 12 клас – обратно в класните стаи

„Като индикативни дати за държавните зрелостни изпити сме предложили 29 май и 1 юни. След обсъждане евентуално ще предложим една седмица по-късно да се проведат. Така че изпитите ще бъдат през юни най-вероятно”. Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

„Учениците от 7 и 12 клас са с приоритетно значение. За тях е важно да завършат, защото трябва да кандидатстват после. За другите искам до 7-ми или 10-и май да ми дадете вариант – ще пускаме ли детските градини, по какъв начин, колко”, заяви премиерът Борисов.

Той беше категоричен, че няма да се режат пари в образованието.

Бойко Борисов съобщи, че ин витро процедурите ще бъдат възобновени. Решението е съгласувано с оперативния щаб и здравния министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 3 години
КОРОНАТА ЩЕ Я ПРЕБОРИТЕ И БЕЗ ПЕСЕНТА "КОРОНА ЧАО", НО ОНОВА КОЕТО СЛЕДВА СЛЕД НЕЯ ЩЕ Е МНОГО ПО СТРАШНО ОТ ТОВА ПРЕЗ 2013 ГОДИНА. Тогава тока изкара хората на улицата. Има нещо което е по страшно от тока - ГЛАДА. Ако съдбата ни предложи тази опция тогава песента BELLA CHAO няма да звучи никак привлекателно за др. БОРИСОВ, който предполагам не е забравил това: https://***.youtube.com/watch?v=OeH_udOW1WMПРЕДПОЛАГАМ НЯКОИ СЪНУВАТ В КОШМАРИТЕ СИ ПЛАМЕН ГОРАНОВ И КУПЧИНАТА КАМЪНИ СЪБРАНИ ПРЕД ОБЩИНА ВАРНА. Историята винаги се повтаря , но ВСЯКО НЕЙНО ПОВТОРЕНИЕ СЕ ПРЕВРЪЩА ВЪВ ФАРС!!Страшното е, ако случилото се има продължение и духа на ПЛАМЕН ГОРАНОВ излезе от бутилката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
i_hristov
преди 3 години
С тези така наречени изисквания, все повече ми се струва, че живеем в затвор. Значи, стоим си по къщята и не излизаме. Сега можем да излизаме като затворниците на пощадката - парка и да се въртим в кръг и то под строг контрол и наблюдение. Скоро ще почнат и лампите ни да изгасят в 8 ч.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
ddb
преди 3 години
не просто жена а жена с дете до 12гиначе ще гледа парка по новините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
преди 9:30 и след 18:30 ... :))) ... или си търси спешно жена ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
Minka
преди 3 години
За един приятел питам: самотниците, несемейните и разведените нямат право да се разхождат, така ли? Умно г-жо Фандъкова, умно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Правилата се въвеждат по целесъобразност, това не е състезание кой по-големи права има. Но вместо да помислите за минутка и да осъзнаете каква е причината, веднага ги възприемате като че ли са насочини лично против вас. Нали вие сте най-важните. Около вас се върти Вселената...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
azzuro
преди 3 години
И какво толкова се чудиш? Натрупаха медицински консумативи, предпазни средства и лекарства и сега идва ред на втора фаза - да видим колко ще се разпространи заразата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
prodigal
преди 3 години
Очевидно така смятат. Дано някой атакува в съда тази подигравка с достойнството на хората. Семейните двойки без деца са 25 % от общия брой на частните домакинства. Голяма част от тях за момента не успяват да се сдобият с дете въпреки че искат да имат. Тази наредба е елегантен начин да изкажеш мнение че въпросните са втора ръка хора.. тъжно и глупаво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 3 години
Ох ще се скъсам от смях,с тия циркове.До он ден ,трупове,страшното идва,детските площадки щели да станат на морги,война сме водили....Сега заразените се увеличават лавинообразно,и хоп мерките се разхлаабват.И що ?Ами щото Бочко енд къмпани,гледат какво става навън,и искат не искат ще вдигат и мерки и всичко,независимо от умрели и болни.Това е истината.Само дето с неадекватната си политика направиха хората луди,сринаха икономиката,и на финала предлагат,какво ?Кредити.Кредити,дами и господа,кредити в кризата,майката на всички кризи.Не могло да се подаряват пари на хората.Това са думите на вожда.Обраха държавата,и на финала,нямало пари,но кредити има.Пълна гавра с народа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Имаш право да мрънкаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още