IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се споразумеят ли Германия, Швейцария, Австрия и Белгия за Lufthansa?

Авиокомпанията бе принудена да приземи почти целия си флот, а акциите ѝ се търгуват на 17-годишно дъно

16:10 | 25.04.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Германската компания Lufthansa прекара последните две десетилетия в създаване на бизнес империя, която се простира в най-богатите страни на континентална Европа. Принудена да спре работа заради кризата с коронавируса компанията вече търси финансова подкрепа от четири правителства, пише Bloomberg TV Bulgaria като с позовава на Bloomberg.

Най-голямата европейска авиокомпания предупреди късно в четвъртък, че изпитва недостиг на оборотни средства и няма да може да оцелее без държавна помощ от Германия, Швейцария, Австрия и Белгия. Всяка от тези страни допринесе с бившите си национални превозвачи за разширяването на авиокомпанията, която преговоря за пакет от стимули, който може да достигне 10 млрд. евро, според хора, запознати с въпроса.

От преговорите зависи колко германският превозвач ще получи от всяка държава и какво влияние ще имат те в компанията.

Германското правителство разглежда Lufthansa като систематично важна авиокомпания и няма да допусне да изпадне в колапс, заяви в петък правителствен служител.

Lufthansa се радваше на разширяването си в последното десетилетие благодарение на неспирния растеж на европейските пътувания. Преди да бъде ударен от ефекта от разпространението на коронавируса превозвачът с над 700 самолета, доминираше пазара на бизнес полети и миналата година дори обмисляше да добави италианската Alitalia към своето портфолио.

Акциите на Lufthansa се търгуват на 17-годишно дъно. Авиокомпанията е принудена да приземи почти целия си флот и във всяко от държавите, с които преговоря сега има свои подразделения. Компанията също така очаква решенията на Европейския съюз относно ваучерите и държавната помощ.

Авиокомпанията се бори за запазване на ликвидността на фона на очакванията, че пазарът няма да се възстанови бързо тази година. За по-голямата част от служителите си Lufthansa използва правителствена програма, която има за цел да компенсира загубите на заплати, когато компаниите са принудени да прекратят временно дейността си. Продължава все пак извършването на карго полети, включително се превозват медицински консумативи, необходими за борба с вируса, но приходите не се доближават до покриване на разходите.

Lufthansa е била държавна компания до 1990 г. 

„Управителният съвет е уверен, че преговорите ще доведат до успех“, казаха от Lufthansa късно в четвъртък, отказвайки допълнителен коментар.

Все пак управляващата коалиция на Германия е разделена по отношение на условията за помощ за Lufthansa, казват хората, запознати с преговорите. Докато по-консервативно настроените консерватори от ХДС на канцлера Ангела Меркел биха били доволни от това правителството да поеме пакет акции без право на глас, то техният партньор от коалицията на социалдемократите търси правомощия за евентуално съкращаване на работни места като условие за публично финансиране от Берлин.

Австрия

Във Виена Austrian Airlines на Lufthansa водят интензивни разговори за няколкостотин милиона евро краткосрочно финансиране, според хора, запознати с преговорите. Това ще включва заеми, гаранции за заем и директни плащания за пропуснати приходи.

За дългосрочно финансиране австрийското правителство настоява Германия, Швейцария и Белгия да обмислят повече отстъпки. Дългосрочната подкрепа може да включва пряк дял в германската авиокомпания или издаването на конвертируеми облигации и редовни заеми.

Виена е в технически разговори с Austrian Airlines, така че авиокомпанията да може официално да поиска държавна подкрепа, заяви говорител на правителството, отказвайки да даде повече подробности.

Швейцария

В Швейцария, където Lufthansa оперира национален превозвач Swiss след придобиването му след финансовата криза през 2008 г., от страна на държавата изключиха възможността за придобиване на дял в компанията. Говорителят на финансовото министерство отказа да коментира допълнително.

Белгия

Белгия обмисля подкрепа от 290 милиона евро за Brussels Airlines, също компания на Lufthansa, придобита през 2009 г., става ясно от съобщения в местните медии.

"Вместо да даде на Lufthansa 10 милиарда държавна помощ, която те ще използват за злоупотреба с господстващото си положение, Германия трябва да намали летищните такси с 50% за всички авиокомпании“, каза в интервю главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лири.

Европейската комисия отказа да коментира ситуацията около Lufthansa, но заяви, че „много добре осъзнава трудната ситуация, в която се намира авиационният сектор поради избухването на пандемията от коронавирус“, а правилата на ЕС позволяват на правителствата да предоставят помощ.

Правителствата в Скандинавия и Великобритания вече предоставиха финансиране за авиокомпаниите, независимо дали чрез директни заеми или държавни фондове. Air France-KLM стана последният превозвач, който получи държавна помощ, като акционерите от правителството на Франция и Холандия обещаха 11 милиарда евро заеми и гаранции, докато в Германия туроператорът TUI AG получи гаранции за заем от 1,8 милиарда евро от KfW.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 3 години
Ако станат държавни ще бъде още по лошо Държавата ще плаща много по вече Сега дават пари но скоро ще си ги върнат Примерно ще увеличат таксите за прелитане и таксите за летищата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
terziеv
преди 3 години
Добре де, мамка му, толкова компании не могат да оцеляват без държавата да им дава пари. Защо тогава всички такива не станат държавни??? Същата работа, но поне в случай на печалба, няма да отива в ръцете на разни олигарси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
lyusien
преди 3 години
Няма къде да отидат Трябва да се разберат Ще се разберат Без Луфтханза авиациония транспорт няма да е същия ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още