IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търгът за строителството на АЕЦ „Белене“ се отлага заради COVID-19

Сроковете ще зависят от възможността за пълен достъп на участниците в така наречената „информационна стая“ за проучване на техническата документация на проекта

15:36 | 25.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България уведоми „Росатом“ за отлагане на сроковете за провеждането на търга за строителството на АЕЦ „Белене“ заради пандемията от коронавирус. Сроковете за удължаване на работата по търга ще зависят от периода на действие на ограниченията заради пандемията. Това предаде БНТ, като се позовава на представител на „Росатом“.

„Днес получихме официално писмо от българската страна, че заради епидемията от коронавирус сроковете на процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ се отлагат”, твърди представителят. 

Конкретните срокове ще зависят до голяма степен от възможността за пълен достъп на участниците в така наречената „информационна стая“ за проучване на техническата документация на проекта, въз основа на която ще бъдат формирани предложенията на участниците“, каза той.

Държавната корпорация „Росатом“ е оптимист за осъществяването на АЕЦ „Белене“, въпреки забавянето на търга заради пандемията от коронавирус. „Въпреки забавянето, предизвикано от обективни причини, ние проявяваме голям интерес към него и сме оптимисти“, заяви източникът.

Той също така отбеляза, че България в рамките на възможностите, с които разполага, ще продължи работата по търга за строителството на централата, въпреки ограничителните мерки, въведени в страната заради коронавируса. От руската страна уточниха, че процесът ще продължи онлайн по редица въпроси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
Паралакс
преди 3 години
Атомните централи в България са бедствие, което се е случило и още по-голямо бедствие, което очаква да се случи. Всички атомни централи изпускат определено излъчване и облъчват водите, почвате, въздуха и хората живеещи на близо. Лом е близо до Козлодуйската АЕЦ. Имам лични наблюдения, че там има завишен процент на хора в с мозъчни тумори и ракови заболявания, включително и деца. Има и данни, че даже хора, които искат да купят имоти там не го правят защото е близо до атомната централа.И наистина ли искаме руско участие в построяването на атомни централи у нас? Това е все едно да искаш алкохолик да те учи как да не станеш алкохолик. Те ме можаха себе си да предпазят в Чернобил. Защо мислим, че би ги интересувала нашата сигурност?Освен това атомните централи изискват изключителна дисциплина, мениджмънт и морал от тези, които ги поддържат. Мислите ли, че ще можем да осигурим такъв персонал? Защото ако не можем, рискът от авария е огромен и подготвяме нас и най-важно нашите деца за страхотно бедствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Oбичам България
преди 3 години
Прав си. Най-печеливши са Чернобил и Фокушима... Може да потърсиш колко евтино е излязло на СССР да се справи с аварията. Японците също им излезе без пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
fon
преди 3 години
Ама за какво им е да гледат документация? АЕЦ са машина за пари, токът им е "най-евтиния" и "няма губещ АЕЦ по света". Само дето зли сили от САЩ спират хубавия проект защото искат България да е зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още