IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев: Надявам се скоро да се либерализират мерките

Вицепремиерът изрази увереност в средносрочните перспективи на страната ни

21:43 | 24.04.20 г. 10
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Безспорно е, че българската икономика не може да остане безкрайно дълго в карантинен режим, следим всеки ден данните, правим анализи. Това заяви в студиото на "Панорама" вицепремиерът Томислав Дончев. "Надявам се колкото се може по-скоро да се либерализират мерките, това ще се случва поетапно", подчерта Дончев.

Според него най-злощастния сценарий, на който можем да станем свидетели е, ако премахнем мерките прекалено рано и заразата се завърне.

"Всяко трудно време преподава уроци, дано да сме достатъчно добри ученици да ги научим. В епицентъра на кризата не съм сигурен, че е време за уроци, но си позволявам да мисля и за това", каза още Дончев.

Запитан какъв дял от икономиката работи, Дончев отговори, че е точните данни е трудно да се дадат, но изтъкна, че работят "около 55-60%". „Кризата се отразява различно на всички. Има цели сектори, които са замръзнали в момента. Други обаче имат шансове и възможности. Някои дори значително разширяват производството си“, коментира той.

България в средносрочен план ще има добри перспективи, коментира вицепремиерът, защото страната ни е съхранила стратегически резерв от индустрии - например текстилната, макар и в ограничени мащаби.

Дончев определи като опростена системата за подпомагането на фирмите в кризата. Убеден е, че за малките фирми това ще бъде реална помощ, с широка възможност какъв тип разходи могат да се покриват, като страната ни работи по модел, който се прилага и в други държави.

Парламентът може да вземе пример от други колективни органи и депутатите да заседават дистанционно. По думите му ефективността на онлайн заседанията в МС не е намаляла. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Това много наподобява на рекламата на банка ДСК.....,само че е пропуснат края:".....защото така.".....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
И ние, г-н Дончев, искаме същото. Не не само да го споменавате, както ви съветват ПР-ите (ти го правиш с каменна физиономия - може би така се виждаш по-тежък, по-умен?) и много ще се радваме да стане така. НО, само няколко бързи цитата от бурната дейност на герберопитеците:-Вирусът ще ни подмине - вирусът няма да ни подмине!-Няма да купуваме бързи тестове - ще купуваме бързи тестове!-Няма да взимаме заем - ще взимаме заем!-Няма да пускаме тирове - ще пускаме тирове!-Маските са задължителни - маските не са задължителни!-Няма да вдигаме данъците - хайде познайте от три пъти ще ги вдигнат ли??!!!-Ще влизаме в Еврозоната няма да влизаме.С тикви и калинки вирус не се преборва!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Блажени са верующите, наивните и лекомислените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
kane
преди 3 години
Лицемер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
dr.5rov
преди 3 години
Факт 1: Почти никъде в Европа няма толкова либерален режим както у нас.Факт 2: Аз лично за пръв път виждам за последните десетилетия държавната власт да се стреми да изпълнява истински задълженията си към нас, а не "на ужким".Факт 3: Има доста много хора сред днас, които правят всичко каквото могат за да се провали правителството в справянето с възникналата ситуация. Тези хора лесно се разпознават по начина им на говорене и внушенията, които отправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Невидимата ръка на пазара, ако някой не я държи, тя само убива!Сектата "Свидетели на невидимата ръка"винаги се е радвала, когато нещо истинско пада в цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
Ако не ме лъже паметта, именно Томислав Дончев бе натоварен с темата, още при встъпване на кабинета във властта, бяха отредили поредните милио ии срокове...А, в момента, е.п. няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Pyramid
преди 3 години
Да попитам какво става с т.нар.електронно правителство? Понеже, е време за оставки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още