IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерки за компенсиране на индустриалните предприятия предлага КТ „Подкрепа“

Предложенията са за след извънредното положение

17:52 | 24.04.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ioana Epure/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ioana Epure/Bloomberg

Индустриалните федерации на КТ „Подкрепа“ настояват да се регламентира пакет от мерки за справяне с кризата след прекратяване на извънредното положение за компенсиране на индустриалните сектори. Те са изпратени в Декларация до министър-председателя и до министъра на труда и социалната политика.

Възстановяването на предприятията от индустрията ще продължи с месеци, а може би и година, защото те са почти сто процента експортно ориентирани, а кризата е в цял свят, посочват от синдиката във връзка с предложенията си основно за предприятия от индустриалните сектори. 

На работниците и служителите от засегнатите от кризата предприятия, които работят в условията на непълно работно времеда се изплащат компенсации, осигуряващи допълване на осигурителния доход до размера, дължим при пълно работно време, като компенсациите са в размер допълващ 100% на осигурителния доход, когато същия е до 800 лв.; 80% - при осигурителен доход до 1500 лв. и 60% при осигурителен доход до 2500 лв. Компенсациите да бъдат изплащани от фонд „Безработица” директно на работниците и служителите в посочена от тях сметка, а не чрез работодателите. Работодателите подават данни до НОИ за засегнатите работници и служители.

Предлага се също на работниците и служителите от засегнатите от кризата предприятия, които са в неплатен отпуск, да се изплаща компенсация за дните в неплатен отпуск. Компенсацията да се изчислява и изплаща пропорционално на дните в неплатен отпуск, на база на минималната работна заплата за страната. Това плащане също да се извършва директно към работниците и служителите, въз основа на подадена от работодателя информация.

Да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Да се гарантират по-бързи транспортни коридори с държавите от ЕС, САЩ и други държави, с които индустриалните предприятия имат договорни отношения, също се включват в пакета.

От федерациите предлагат да се предвиди облекчена процедура, която да се реализира след отмяна на извънредното положение, и която да включва финансово подпомагане наемането на работници и служители, регистрирани като безработни лица. Мярката да включва поемане за 6 месеца на най-малко 60% от възнагражденията и дължимите върху тези средства осигурителни плащания за сметка на работодателя за всяко от наетите безработни лица.

Схема за финансово подпомагане на бизнеса, обвързана със създаването на заетост, при която на всеки работодател от индустриалния сектор, наел не по-малко от 20 безработни лица, да се осигури поемане на лихвите по инвестиционни кредити, за сметка на държавния бюджет, искат още от синдиката. Размерът на кредита, чиито лихви се обезпечават от държавата, да се постави в зависимост от броя на наетите безработни лица, като се обвърже срока на подпомагане със срока на запазване на заетостта.

Конкретните предложения са обявени във всички официални становища на КТ „Подкрепа“ и на заседанията на НСТС. Те са фокусирани върху мерки, които касаят периода след прекратяване на извънредното положение, защото кризата в индустрията няма да бъде прекратена с прекратяване на извънредното положение, а по-скоро ще се задълбочи, посочва се в декларацията на федерациите.

На българските работници и икономика е нужен цялостен социално-икономически пакет и визия за справяне с последствията върху секторите, които са гръбнак на българското стопанство, смятат от КТ „Подкрепа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
На тях им трябва министъра на финансите да пусне по един хеликоптер със свежи пари (за малко щях да пиша "да пусне от хеликоптера жълти павета").....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
marto76
преди 3 години
Има логика в тяхното предложение! Дано бъде прието, за да може да се окаже още помощ за индустриалните предприятия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още