IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Ryanair: Lufthansa и Air France искат да се обогатят от държавите

Въздушният трафик няма да се възобнови преди юни, твърди Майкъл О’Лиъри

20:18 | 23.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Причинената от коронавируса криза удари особено тежко авиационната индустрия. В продължение на много седмици самолетите на много авиокомпании стоят неизползвани на земята. Но Ryanair „вероятно ще оцелее значително по-дълго от която и да е друга авиокомпания", твърди главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О’Лиъри в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt.

„Влязохме в тази криза с почти четири милиарда евро в брой в баланса си. Дори и да нямаме приходи от продажби до края на годината, все още ще имаме достатъчно пари, особено след като в повечето страни от ЕС са въведени мерки за подкрепа, като обезщетения при съкратено работно време“.

В същото време той очаква, че ще има редица други авиокомпании, които няма да оцелеят дотогава. Мениджърът изключва използването на правителствена помощ от Ryanair и критикува конкурентни компании като Lufthansa за това. „Мисля, че авиокомпании като Lufthansa и Air France използват кризата с Covid-19, за да се обогатят с невероятно високи суми от държавите си“.

"Важно е всяка една подкрепа да е прозрачна и достъпна за всички авиокомпании. Системата на обезщетенията при работа на съкратено работно време, където се изплащат заплати, е добра мярка. И за мен не е съвсем ясно защо авиокомпаниите биха имали нужда от държавна помощ, ако може да използват тази мярка. Флотилиите на всички авиокомпании са затворени. И ако държавите след това плащат заплатите на служителите, за какво друго ви е необходима държавна помощ", пита той. 

Майкъл О’Лиъри обръща внимание в частност на Lufthansa: концернът иска държавна помощ в Германия, Белгия, Швейцария и Австрия, за компании, които имат германски собственик. В момента в Австрия се обсъжда дали австрийският данъкоплатец трябва да издържа дъщерната компания на германски концерн.

Според мениджъра въздушният трафик няма да се възобнови преди юни. „Но животът на авиокомпанията няма да стане наистина нормален преди лятото на 2021 г.", признава той.

В същото време О’Лиъри не очаква да бъде сложен края на нискотарифните превозвачи и евтините билети: „Ако ни бъде позволено да летим отново, всички авиокомпании ще бъдат под натиск да напълнят своите самолети". За служителите си обаче той не намери добри новини: в Ryanair до 20% от работните места ще бъдат съкратени до зимата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
То големите компании освен, че и плащат на своите работници нещо, те дори и печелят от мерките за помощи, защото те са процент от брутния оборот на компанията, а не насочени директно за изплащане на самите заплати. Един огромен процент от грешно наляти кинти, които в последствия ще бъдат плечкосани в дивиденти. Инвеститорите едва ли са случайни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още