IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа има сериозен запас – с 35% повече газ от 2019 г.

Средната цена на лекия суров петрол от сорта Брент има изключително голям спад и дори през юни ще бъде около 17 долара за барел, очаква Галина Александрова

15:31 | 23.04.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

При лекия суров петрол от сорта Брент има изключително голям спад на цените. Fitch прогнозираше в началото на април средна цена на Брент през 2020 г. от 35 долара за барел. Дори и през юни, тя ще бъде наполовина. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Галина Александрова, журналист, 3e news.

Според нея сериозните глобални заплахи се отразиха „удивително приятно за потребителите на газ и петрол“.

Александрова напомни, че има пренасищане на пазара, което доведе до значителен спад на цените.

"Влиянието на газовия пазар от намаленото потребление заради коронавируса и срива на цените на петрола е поне в три насоки, смята журналистката. - На първо място най-видим е значителният спад на цените на стоковите пазари. Второ, има спад на търсенето и свръхпредлагането. И трето – намаляване на възвръщаемостта на инвестициите в сектора, което води до отлив на инвестиционен интерес към разработката на нови газови находища, нови проекти за газопроводи и LNG терминали."

Александрова обясни, че доставките са повече от сигурни, тъй като в момента в хранилищата в Европа има с около 35% повече газ в сравнение със същия период от миналата година.

"През лятото основният стимул за купуването на природен газ ще е пълненето на хранилищата по това време, тъй като той вече не се употребява толкова като енергоизточник".

По думите ѝ в момента в Европа има сериозен запас, който може да стигне за цялата година.

"Няма никакви проблеми с доставките. Имаме пренасищане на пазара и се очаква така да бъде до края на годината“, смята Галина Александрова.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ну, сyка....ну, погоди!:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още