IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Тази пандемия е истинско предизвикателство за демокрацията

Ограничаването на права и свободи заради кризата с коронавируса е най-тежкото решение в досегашната ми кариера, признава канцлерът

13:44 | 23.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел пред Бундестага. <em>Снимка: EPA</em></p>

Меркел пред Бундестага. Снимка: EPA

Тази реч може би е разрушила много надежди на германците за скорошно разхлабване на мерките в родината им по отношение на коронавируса. След като коалиционната комисия вече прие нов пакет помощи на стойност около десет милиарда евро през нощта, канцлерът Ангела Меркел обяви пред германците в четвъртък, че все още им предстои дълъг път с ограничения.

„Разбирам, че този живот с новите условия изглежда прекалено продължителен за всички", каза Меркел в първото си изявление като канцлер за пандемията в Бундестага. Никой не обича да чува това, но е самата истина: „Ние не сме в последната фаза на пандемията, а все още в началото. Ще трябва да живеем с този вирус дълго време". И добави: "Движим се по тънък лед. Бих казала дори: по възможно най-тънкия лед".

„Тази пандемия е истинско предизвикателство за демокрацията, защото ограничава точно онова, което са нашите екзистенциални права и нужди. Такава ситуация е приемлива и поносима само ако причините за ограниченията са прозрачни и разбираеми и ако критиката и противоречието са не само позволени, но дори поискани и изслушани“, каза Меркел и увери, че ограничаването на права и свободи заради кризата с коронавируса е било най-тежкото решение в досегашната ѝ кариера.

Според нея обаче тези мерки са наложителни, за да се защити най-ценното: живота и достойнството на всеки отделен човек. Особено много я натъжавало положението в старческите домове, където сега хората са принудени да живеят в още по-тежка изолация и самота. „Никога не бива да забравяме тези хора. Именно тяхното поколение допринесе за благосъстоянието на страната ни“, призна Меркел и си спечели аплодисментите на намиращите се в залата депутати.

„Само ако сега, в началото на пандемията, останем концентрирани и дисциплинирани, можем да предотвратим дълги периоди на строги ограничения и пълната изолация на определени групи хора“, каза още Меркел и предупреди за опасността от "ужасяващи условия в нашите болници". „Тази пандемия е най-голямото изпитание в историята на Федералната република", подчерта Меркел в обръщението си към нацията и добави, че завръщането към нормалния делник е в момента напълно немислимо.

Нужда от европейско сътрудничество

Меркел призова за по-голям бюджет на ЕС за подкрепа на икономическото възстановяване в съюза, но заяви, че призивите от някои страни членки за общи дългови инструменти не са правилния начин. Вместо това тя призова за европейски икономически пакет, който да подкрепи икономическо съживяване в следващите две години.

По думите ѝ става дума за икономическа мощ, която също трябва да играе важна роля на срещата на върха на ЕС в четвъртък следобед. Особено страните, засегнати силно от пандемията, като Италия или Франция, настояват за сериозни отстъпки от Германия.

Меркел обеща цялостна помощ. Доброто европейско сътрудничество сега е необходимо именно заради тежката икономическа ситуация, каза тя. „Ние сме общност с една съдба. Сега Европа трябва да докаже това във времената на пандемията“.

Канцлерът добави: „Трябва да сме готови да дадем значително по-голям принос в знак на солидарност. Европа не е Европа, ако не демонстрира единствено във времена на беда, за която дори няма вина“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
викаш вируса е едноклетъчно .... че си и с претенции! ..... но частично си прав де, едноклетъчните ще бутнат демокрацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Аз пък през цялото време бях останал с впечатление, че кому,низма бил заплаха за демокрацията, то се оказало някакво едноклетъчно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Глупост след глупост ... ЕС стана свърталище на алкохолизирани и дементиралиа също и природно ограничени управници ... Грипът щял да събори демокрацията и трябвало да сме единни ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още