IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докога предлагането на петрол ще доминира над търсенето

Всеки опит за картелиране на пазара води до проблеми, посочи финансовият анализатор Николай Ваньов

16:21 | 23.04.20 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Поне до края на тази година, а може би и през следващата, предлагането на петрол ще доминира над търсенето. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор Николай Ваньов.

Основната причина за отрицателните цени на петрола, според него, е нарастване на предлагането, съпроводено с голям спад в търсенето.

"Складов капацитет липсва, а много от купувачите, особено тези с цел хеджиране, трябваше да посочат къде да се извърши доставка. Те бяха принудени да направят бърза разпродажба на позициите си и затова се стигна до високите цени", посочи той.

Ще има ли картелиране

Ваньов смята, че при фючърсите през юли с доставка през август “няма да видим чак такива дълбоки ценови несъответствия".

По думите на финансовия анализатор ясно се вижда желанието на ОПЕК+ да "изтика" щатските шистови производители от пазара.

"Американският президент Доналд Тръмп пък се старае да запази позициите и работните места в страната, поясни той. - Когато всички неизвестни от уравнението се премахнат, американският потребител ще плати за спасяването на собствената шистова индустрия. Европа може да се окаже печеливша от това."

Николай Ваньов е убеден, че всеки опит за картелиране на пазара води до проблеми.

Отражение на срива върху цените в България

"Очакваме поевтиняване на горивата у нас, макар че още не го виждаме. Ние сме зависими от цената на руския сорт петрол Urals", напомни финансовият анализатор.

Николай Ваньов обясни, че стабилност  на петролните пазари може да очакваме тогава, когато видим признаци за излизане от икономическия блокаж заради пандемията от коронавируса.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Chukan Kirilov
преди 3 години
Аз се чудя сорта нефт "Urals" да няма злато в него. А относно цената на нефта като цяло само да навлязат електромобилите и да видиш чудо. Естествено, не и в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още