IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: До няколко седмици ще сме на 100% готови за ERM II

Това ще се случи в сроковете, които са договорени с ЕЦБ, каза финансовият министър

22:03 | 22.04.20 г. 8
<p>
	Финансовият министър Владислав Горанов.&nbsp;<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Финансовият министър Владислав Горанов. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

До няколко седмици ще сме 100% готови за чакалнята на Еврозоната. На 70% е готова и последната банка, непокрила досега изискванията на ЕЦБ, каза пред БНТ финансовият министър Владислав Горанов.

„Това ще се случи в сроковете, които са договорени с Европейската централна банка, така че процесът ще бъде финиширан успешно. Следващите няколко седмици можем бързо да наваксаме пропуснатото време“, каза Горанов и допълни, че това е процес, по който се работи от близо две години.

„Десетки са стъпките, изминати дотук. Стотици са разговорите между българските власти, Европейската комисия, Европейската централна банка. Ерозоната е задължение, тя е цивилизационен избор да участваш в Европейския съюз“, посочи финансовият министър.

Според него тук големият въпрос е има ли рационални аргументи за отлагане или не. „Особено в период на криза се показа, че големите икономики, които действат заедно, са много по-готови за отговор на кризата от малките, особено държави, които нямат собствена валутна политика“, отбеляза Горанов.

„Еврозоната не е сладкарница, тя е жив организъм на икономика с обща кръвоносна система, което дава много възможности. Ние не трябва да гледаме консуматорски на еврозоната или към присъединяването в ЕС. Ние сме част от обща система от ценности“, изтъкна той.

Според Владислав Горанов е имало разколебаване дали обществото е единно по тази тема, но в крайна сметка важните решения се вземат с достатъчно политическа воля.

„Има две групи - едната вярва, че еврото няма да продължи да съществува и че едва ли не ЕС ще се разпадне. Нещо, в което аз не вярвам. Другата група от хора просто не иска подобен политически успех да се реализира от нашето общество. И може би съществува и трета група от хора, на която й харесва България да стои разкрачена между геополитическия си избор, евроатлантизма или някаква друга посока, която не мога да посоча на картата“, каза финансовият министър.

Той коментира и мерките на правителството за бизнеса и икономиката след кризата. „Кризата е предизвикателна, така че ако ви кажа, че не съм притеснен за нищо, ще звучи много самонадеяно. Отговорността на финансовия министър е даде възможност не само всички сфери на обществения живот, които се финансират през бюджета, да продължат да функционират нормално, но и да осигури или да предвиди развитието на кризата, доколкото това е възможно, и даде възможния принос към реалния сектор на икономиката, което е доста сериозно предизвикателство“, отбеляза Горанов.

На въпрос дали сме способни като други държави да направим мащабни грантови схеми, Горанов заяви: „Трудно е за държава във валутен борд, която няма собствена емисионна политика, да прилага подобни по мащаб мерки. Хубаво е, че израснахме във времето да се сравняваме с държави като САЩ и Германия, но имаме грантове. Мярката, която е свързана със субсидиране на заетост, т.е. предоставяне помощ на работодателите, за да съхранят заетост, е грант и тя е за милиард и половина лева. Не мисля, че сме стигнали дотам, че държавата да изкара един от хеликоптерите на правителствения Авиоотряд и на жълтите павета да разхвърля едни пари“.

В период на криза, когато не знаем какви ще са икономическите последици върху цялото общество, трябва да сме много предпазливи с готовите пари за харчене, каза още Горанов.

„Ролята на държавата е чрез преразпределение през бюджета да съхрани основните си функции, да даде възможност на здравеопазването и на социалната система да функционират и не сме пестили да надградим“, посочи той.

Финансовият министър не разглежда сценарий за преразглеждане на данъчната политика през 2020 година. „В период на криза, когато трудно си събираш действащите данъци, да ги увеличаваш е изключително грешно стопанско решение“, смята Горанов. Той не смята, че ще се наложи и втора актуализация на бюджета. „Пред нас е кризата, наблюдаваме я ежедневно, мерките, които анонсирахме може да бъдат актуализирани утре. За съжаление, никой не може да каже кога можем да се върнем към нормалните измерения на стопанския живот“, посочи финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
wag1111
преди 3 години
За това трябва референдум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
няма логика , има задачки да изпълнява спуснати "отгоре"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
При тоя логиката отсъства напълно. Защо искаш да набуташ държавата там от където вече други се опитват да избягат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
Тва момче Горанов ли е къв е, страда от някакъв особен вид психично разстройство, но да не губи кураж ние ще му дарим някой лев за вносни скъпи лекарства, нищо че той се *** за пенсионерите и има скъпи часовници .... Тряя се помага на хората в нужда, кво да се прай ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Демагога си е демагог.....,ако държавата "раздаде" на всеки по едни 1000 лева,то тогава от пеленачето до последния пенсионер ще се възползват от тази помощ.....,ако сме 6 000 000 в България 56 процента се връщат в държавната хазна като ДДС,акциз,данък печалба,данък общ доход,здравни осигуровки,пенсионни и т.н. данъци,то реалното "натоварване" на държавата ще е 2,64 милиарда лева.....,да но по този начин няма да се дадат пари на нашите и на вашите хора.....Така че давай на паветата,тоест до паветата в Народното събрание.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Горанов знае къде да изсипе парите:"Не мисля, че сме стигнали дотам, че държавата да изкара един от хеликоптерите на правителствения Авиоотряд и на жълтите павета да разхвърля едни пари.....Защо бе Горанов на жълтите павета.....?Направо ги изсипи в Народното събрание.....,там имат най-много нужда от тях.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 3 години
Какви "НЯКОЛКО СЕДМИЦИ" дрънкаш бе Влади?!!Нали крайната дата която бяхте договорили с ЕЦБ бе 26 април , а не "СЛЕД НЯКОЛКО СЕДМИЦИ" ??? !!!!ВЕРОЯТНО СЕГА ПОДГОТВЯТЕ ЕДНА ОПЕРАЦИЯ ПО ИЗКУПУВАНЕ НА ОБЛИГАЦИИТЕ ОТ 8 ЛЕВА ЗА ПАРЧЕТО ПУСНАТИ ОТ БАНКАТА НА ЦЕКО МИНЕВ И ИВАЛО МУТАВЧИЕВ?!!!Кой е ЛУД да купи тези завишени 4 пъти облигации на тази ***?!Единствено това можи да го направи ББР и новият Й екип съставен само от хора на банката на Цеко и Ивайло!!!!!!! ИНТЕРЕСНО МИ Е ДАЛИ ЩЕ ПОСМЕЕТЕ ДА НАБУТАТЕ ДЪРЖАВАТА С ПОКУПКА НА ПОДОБНИ ЗАВИШЕНИ ЧЕТИРИ ПЪТИ ОБЛИГАЦИИ!!!!!!Сещаш се Влади, че ако я докарате до това ПРЕСТЪПЛЕНИЕ от него ще спечелят и ЦЕКО и ИВАЙЛО които и ва най лошият случай ще си ЗАПАЗЯТ КОНТРОЛНИЯ ДЯЛ от 67 % ВЪРХУ БАНКАТА!!Внимавайте какви ги вършите Влади!!Веднъж платихме за КТБ , сега няма да плащаме на ТАРИКАТИТЕ Цеко и Ивайло нещо което е ЖИВА НАБУТВАЦИЯ НА ДЪРЖАВАТА. КАТО СА НЕГОДНИ ДА ПРОДАВАТ БАНКАТА СИ НА ББР !!!Така ББР ще си имат и мрежа навсякъде. ДА ИМА ДЪРЖАВАТА И ТЯ ЕДНА ТЪРГОВСКА БАНКА С РАЗВИТА МРЕЖА , а не както сега някаква СКОПЕНА НАСЪРЧИТЕЛНА банка!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Н'и думай зидарче,тия мантри ги слушаме вече 20 години! Най-малко!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още