IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските олигарси се бъркат в джобовете си заради пандемията

Негласният договор с Кремъл стоварва бремето на кризата върху големите индустриални групи

13:33 | 04.05.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Миналия месец 10 на сто от населението на руския град Череповец откри по 10 000 рубли (135 долара) в банковите си сметки.

Плащането, предназначено да помогне на хората по време на национална карантина, наложена поради пандемията от коронавирус, не идва директно от правителството. Това беше бонус, изваден от джобовете на Северстал - производителят на стомана, чийто огромен завод има основно място в града, пише Хенри Фой за Financial Times.

В голяма част от света големият бизнес се обръща към правителството за помощ, за да преодолее въздействието на пандемията. В Русия особените икономически характеристики на режима на Владимир Путин означават, че отношенията често работят наобратно.

Големите индустриални групи, които са почти без изключение контролирани еднолично от магнати и включващи бивши държавни активи, придобити или получени при съмнителни обстоятелства след разпадането на Съветския съюз, доминират руската икономиката. Негласният договор между тях и Кремъл позволява тези корпоративни феодални владения и тяхното огромно влияние върху градовете, където те добиват минерали, изпомпват нефт или коват метал в замяна на лоялност и политическо подчинение.

Когато цените на суровините се повишават и икономиката процъфтява, тези олигарси извличат ползи от своите активи, огромните природни ресурси и евтината работна ръка. Когато обаче бумът се превърне в крах, както ефектно се случи тази година, те могат да се окажат в затруднено положение.

Докато правителствата на други места отпускат трилиони долари помощ за подпомагане на бизнеса и за защита на работните места, администрацията на Путин не се бръкна дълбоко, държейки сметка за необходимостта от запълване на зеещата дупка в бюджета, причинена от спадащата цена на петрола. Антикризисните мерки на руската държава като дял от БВП възлизат на едва една десета от обещаните от Германия и една пета от тези в Италия.

Вместо това чековете се пишат от магнатите, които често помагат на хората в регионите, където изкарват своите пари.

Алишер Усманов, роденият в Узбекистан руски стоманен и телекомуникационен магнат, дари 2 млрд. рубли (27 млн. долара) този месец на новата руска агенция за коронавируса, като заяви, че това е „приносът на неговата компания за огромната работа, извършена от руското правителство“. Той също даде 20 млн. долара на министерството на здравеопазването на Узбекистан.

Последна актуализация: 01:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
dikens15
преди 3 години
Пеевски бе пич, според логиката на бай ти Стенчо само той е свестен и безкористен в България. И всички в Щатите са ангели небесни като него. Ще умра от умиление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
И защо от НАП толкова усложняват нещата.....?Не могат ли от всички данъци събрани от фирмите да отчислят тези според теб 65 процента за благотворителни цели и готово.....От НАП много добре знаят за тежката процедура и за това "препоръчват" такива почти неизпълними идеи.Кой ще ходи да си губи времето да се занимава с такива дарения.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
"Говорейки за благотворителност, американците даряват с лекота. Но дарения правят не само милионерите и милиардерите, а и дори тези, които печелят малко, помагат ако не със средства, то поне с участие в каузи като доброволци" - на вас тъмните балкански субекти, този абзац от статията не Ви ли направи впечатление. И не забелязахте ли, че статията е немска и се опитва да обясни защо американците са на 4-то място в света по-готовността си да даряват, а немците на ....... 64-то. И все пак ще напиша отново 430 000 000 000 долара са дарени за една година в САЩ. И защо в България никой не дарява след като може да спести мнооооого данъци - "С до 65% може да се намали данъчната основа след дарение, ако са изпълнени определени условия.Това съобщават от Български дарителски форум (БДФ), който, заедно с Националната агенция по приходите (НАП), организира съвместна кампания за насърчаване на даренията от фирми и граждани, съобщиха от приходната администрация."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
panther
преди 3 години
Тези т.нар от теб "вопли" ги пише в статията които ТИ си дал за пример. Ти чете ли я цялата или само заглавието?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 3 години
"Американците са дарили около 430 млрд. долара през 2018 г.Това се равнява на около 2% от брутния вътрешен продукт на страната" -това е заглавие от Инвестор, ако ви е необходимо да ви предоставя и линк. Дарената сума е приблизително колкото бюджета на русия.PS Очаквам два реда сълзи и сополи и вопли от сорта "ама то т'ва не са дарения, т'ва е спестяване на данъци" и ред други дивотии. Смешнициииииии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 6
panther
преди 3 години
Американските олигарси са щедри дарители хуманисти.А руските олигарси са гадове дето се бъркат в джобовете си.Българските олигарси няма какво да ги мислим, при нас държавата рови по джобовете на населението и дава на олигарсите и фирмите им помощи за милиарди. Те нашите са едни малки, бедни олигарсчета, как да не им помогне човек.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 3 години
Какво значи фалит и какво не е??? Средна работна заплата в русия 40 000 рубли(500 евро) преди облагане, средна пенсия 15 000 рубли(190 евро), минимална заплата 12 000 рубли(145 евро) фалит ли са? Естествено че не са, това е най-обикновена мизерия. Така че русия няма да фалира, само ще се мъчи. Щом така разбират живота да продължават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 13
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Някой сибирски феодал подхвърлил огризка на крепостниците и местния мyрзилаж зацвили във възторг.Жалка картинка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
michaelis23
преди 3 години
доколкот знам тия са също от глобалистката клика тъй, че сами си го набихa с вирусния скалъпения цирк, тамошната цел бе да се запрат промените у конституцията и понататъчното им отстраняяне на крадците .... Е убу спреа го, ама ше се бъркат с изваждане тъкмо да поарчат парите и да станат пак чесни ора .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 7
markov
преди 3 години
баш, баш .....тя вечи нашти форумни деца на капитан грант я фалиргаха стотици пъти от 2014 насам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още