IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ приветства новия борсов играч „Илевън Кепитъл“

Това е първото дружество на българската борса, специализирано в рисковите инвестиции

11:43 | 22.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ, и Даниел Томов, изпълнителен директор на дружеството. <em>Снимка: БФБ</em></p>

Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ, и Даниел Томов, изпълнителен директор на дружеството. Снимка: БФБ

След успешно проведено първично публично предлагане (IPO), в резултат на което „Илевън Кепитъл“ АД набра над 2,1 милиона лева, дружеството дебютира на паркета на българската фондова борса.

Размерът на капитала на „Илевън Кепитъл“ АД е 2 301 528 лева, разпределен в съответния брой акции, като всяка е с номинална стойност 1 лев. Книжата на дружеството се търгуват на Основен пазар на БФБ, Сегмент Standard под борсов код 11C. Маркет-мейкър на емисията е инвестиционният посредник Карол.

„Листването на „Илевън Кепитъл“ е исторически момент както поради факта, че това е първото дружество на БФБ, специализирано в рисковите инвестиции, така и заради това, че се случва във време на пандемия. Ние сме възхитени от куража и доверието на мениджърите на дружеството в бъдещето развитие на българските стартъп компании. Нещо повече, убедени сме, че значима част от новата ни бизнес история ще се пише от стартъп екосистемата в България.“ , каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ, цитиран в прессъобщение.

„Листването на „Илевън Кепитъл“ АД на БФБ е много важно събитие за нас. Радваме се да представим един различен клас активи, който иначе е труднодостъпен, неликвиден и изисква специализирани познания. От една страна предоставяме допълнителен капитал и време за портфолио компаниите да реализират своя потенциал, като същевременно целим да сближим стартъп екосистемата и публичните пазари.”, сподели Даниел Томов, изпълнителен директор на дружеството.



Набраният капитал ще се използва за допълнително финансиране на бързо растящи компании от портфолиото на „Илевън“.

Публичното предлагане на „Илевън Кепитъл" АД, макар и скромно по размер, е първото реализирано за 2020 г. на БФБ, а може би и единственото успешно за Европа, осъществено в ситуация на глобална криза, породена от вируса COVID-19. Постигнатият резултат от над 2,1 млн. лв. набран капитал е още по-впечатляващ предвид времето на провеждане и обстановката на родните и глобални капиталови пазари.

„Илевън Кепитъл" АД е дружество, създадено като функционален приемник на първия фонд на Eleven, учреден в Нидерландия, в който основен инвеститор беше и Европейският инвестиционен фонд (EIF). През 2019 г. „Илевън Кепитъл" АД изкупи дела на Европейския инвестиционен фонд, като придоби портфейла му от миноритарни участия, сред които и в 34 иновативни компании с висок потенциал, в сектори като IT, софтуерни приложения и софтуер като услуга (SaaS),  електронна търговия, умни продукти и др.

Дружеството предвижда да разпределя не по-малко от 90% от печалбата като дивидент към своите инвеститори, която ще се генерира от продажба на участията в компаниите от портфейла. "Илевън Кепитъл" АД е създадено за срок от 5 години, с възможност да бъде продължен с допълнителни 2 години с решение на общото събрание на дружеството, което според създателите му ще даде оптимално време за развитие на компаниите в него и намиране на най-правилния момент за изход от инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 3 години
След години на мажоритарни обири - сега и хазартът излиза на БФБ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Защо да е първото за рискови? Адванс екуити, сега в ликвидация, беше първото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
ceneto
преди 3 години
техния код е добър, сигурно са платили специална такса код :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Красимир
преди 3 години
Не те разбирам, Батя. Според мен е много е хубав борсовият код на компанията. 11 = eleven C- Capital. Може би предлагаш да е ELE?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Батя
преди 3 години
11С !?Докога БФБ ще продължава да слага такива безумни борсови кодове на новите емисии?! Когато въведоха Хетра и вкараха новите *** кодове, замазаха положението с думите че това било временно решение. Е, временното се оказа постоянно, а и нищо не се направи поне за новите емисии..Детайлите са важни господа бюрократи! В белите страни борсовия код на една компания е важен почти колкото и пазарната й марка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още