IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БПГА: Цените на горивата ще се понижават у нас, но плавно

Крахът на петролните цени ще се отрази през следващите месеци на глобалната икономика, на банковия сектор и на правителствата, предупреди Живодар Терзиев

18:44 | 21.04.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на горивата у нас ще вървят плавно надолу като резултат от драстичното поевтиняване на петрола на световните пазари, заяви пред БНР  председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев.

"Ние като пазар не сме по-различни от това, което се случва в световната икономика, складовете са пълни. Ние си въобразявахме като търговци, че купуваме все по-евтина стока, която някак ни позапуши, и сега и да искаме да купим още по-евтината, ние няма къде да я приберем“, коментира Терзиев. 

Според него дори този път не става въпрос за пари, защото „пари има“, а ресурсът е достатъчно евтин.

„Нямаме складов капацитет, а и нямаме на кого да я продадем в такива големи обеми, но плавно и полека ще следваме тенденцията“, подчерта още Терзиев.

По неговите думи отрицателните цени на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) са нещо невиждано до момента и изрази съмнение, че на подобни ценови нива има извършени сделки.

„По-скоро това беше проба на брокерите да проверят къде е нивото, но пазарът отказа да купи този петрол. И това е принцип, който важи особено силно за американския пазар, защото този петрол е главно за този пазар и потреблението в САЩ е свито дотолкова, че през следващите месеци наличността от петрол би покрило потреблението“, посочи Терзиев.

Той посочи, че Брент се държи сравнително стабилно, като се изключат последните часове, в които се наблюдава срив и в цената на бенчмарка.

Крахът на петролните цени ще се отрази през следващите месеци на глобалната икономика, на банковия сектор и на правителствата, предупреди още Терзиев.

„Вариантите са два – или бизнесът да обяви фалит, или съответните държави да го подпомогнат“, коментира още председателят на БПГА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Бидонойл
преди 3 години
На кой му стиска да са захваща с Лукойл? Нали утре ще му спретнат пуча.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 3 години
За сметка на това, ще се вдигнат светкавично когато трябва :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
pashestvenik
преди 3 години
Този сектор в България наистина са за Прокуратурата и КЗК! Крайно време е да се разбере има ли държава по нашите географски ширини или не!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още