IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България остава на дъното в ЕС по свобода на медиите

Следващите десет години ще бъдат от решаващо значение за свободата на печата заради конвергентните кризи

10:50 | 21.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Илюстрация: </em><span><a href="https://unsplash.com/@bank_phrom?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Bank Phrom</a> on <a href="https://unsplash.com/s/photos/press?utm_source=unsplash&amp;utm_medium=referral&amp;utm_content=creditCopyText">Unsplash</a></span></p>

Илюстрация: Bank Phrom on Unsplash

За поредна година България остава на 111-та позиция по медийна свобода в света в класацията на международната организация “Репортери без граници“, чието най-ново издание бе публикувано във вторник. Страната продължава да е последно място в ЕС и на дъното в Европа.

Въпреки нарастващия международен натиск свободата на медиите в България не се подобри през 2019 г., отчитат от неправителствената организация в сегмента за страната ни, наречена „черната овца на ЕС“.

С индекс от 35,06 точки (100 пункта е най-лошият показател) България попада в списъка на държавите с оценка "трудна ситуация". Това са малко над една четвърт от обхванатите в годишното изследване страни и след тях следва само категорията на „репресивни режими с много сериозна ситуация" за свободата на словото. В световната класация от 180 държави и територии България се намира зад Кувейт и Гвинея и преди Непал и Бенин

В сегмента за страната ни се припомня опитът на мениджмънта на БНР да свали от ефир Силвия Великова, споменава се и освобождаването на журналистите от Нова телевизия, като са посочени изрично разследващите журналисти Миролюба Бенатова и Генка Шикерова.

“Редакционната политика на БНТ се промени от неутрална към проправителствена след назначението на новия генерален директор“, пише в доклада за страната ни.

Последното издание на индекса за 2020 г., което всяка година оценява ситуацията с журналистите в 180 страни и територии, предполага, че следващите десет години ще бъдат от решаващо значение за свободата на печата заради конвергентните кризи, засягащи бъдещето на журналистиката: геополитическа криза (поради агресивност на авторитарните режими); технологична криза (поради липса на демократични гаранции); демократична криза (поради поляризация и репресивни политики); криза на доверие (поради подозрение и дори омраза към медиите); и икономическа криза (обедняващата качествена журналистика).

Пандемията от COVID-19 подчертава и усилва многото кризи, заплашващи правото свободно да се върши репортерска работа и да се предоставя независима, разнообразна и достоверна информация.

Към тези пет измерения на кризата - ефектът от които методологията на индекса на "Репортери без граници" се опитва да оцени - сега се добавя и това на глобалната здравна криза заради коронавируса.

„Навлизаме в решително за журналистиката десетилетие, свързано с кризи, които ще засегнат бъдещето ѝ“, казва генералният секретар на организацията Кристоф Делоар. „Пандемията илюстрира и подсилва негативните фактори, заплашващи правото на достоверна информация. Как ще изглеждат през 2030 г. свободата на достъп до информация, плурализмът и доверието? Отговорът на този въпрос се решава днес“.

Съществува ясна зависимост между потискането на свободата на медиите в отговор на пандемията на коронавирус и класирането на страните в индекса. И Китай (177-и), и Иран (надолу с 3 на 173-то) цензурираха основните си огнища на коронавирус. В Ирак (надолу 6 на 162-то място) властите отнеха лиценза на Ройтерс за три месеца, след като агенцията публикува история, поставяща под въпрос официалните данни за коронавируса. Дори в Европа премиерът на Унгария Виктор Орбан (спад с 2 места до 89-о място) прие закон за „коронавируса“ с наказания до пет години затвор за невярна информация, напълно непропорционална мярка според организацията.

Норвегия оглавява индекса за четвърта поредна година през 2020 г., докато Финландия отново е подгласник. Дания (нагоре с 2 места до 3-то място) е следваща, тъй като както Швеция (надолу с 1 позиция до 4-то място), така и Холандия (надолу с 1 място до 5-то място) паднаха в резултат на увеличаване на кибер тормоза. В другия край на индекса се наблюдава малка промяна. Северна Корея (надолу с 1позоция до 180 място) зае последната позиция за сметка на Туркменистан, докато Еритрея (178-та) продължава да е най-лошо класираната страна в Африка.

Малайзия (101-во място) и Малдивите (79-а) регистрираха най-голям ръст в индекса през 2020 - съответно до 22-ри и 19-то място. Третият най-голям скок е на Судан (159-и), който се покачи с 16 места след отстраняването на Омар ал Башир.

В обратния списък - с най-големите спадове в индекса за 2020 г. начело е Хаити, където журналистите често са били тормозени по време на жестоките национални протести през последните две години. След като падна с 21 места, сега страната е на 83-о място. Другите два най-големи срива са в Африка - Коморски острови (надолу с 19 до 75-то място) и Бенин (надолу с 17 места до 113-то място), като и при двете държави има ръст на нарушенията на свободата на печата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
realista
преди 3 години
"България остава на дъното в ЕС по свобода на медиите"Не важно какво казва ЕС, а Мутрата Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още