IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топлофикациите обещават намаление на цената на топлинната енергия

Заявленията на топлофикациите за увеличение на цените са внесени преди решението на КЕВР за намаляване цените на природния газ, посочват от Асоциацията на топлофикационните дружества

20:08 | 17.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените за потребителите на топлинна енергия не само няма да бъдат увеличавани, а напротив - ще бъдат намалявани. Това се посочва в становище на Асоциацията на топлофикационните дружества в България (АТДБ), цитирано от БНР.

Заявленията на топлофикациите за увеличение на цените са внесени преди решението на КЕВР за намаляване цените на природния газ, подчертават от асоциацията и възразяват срещу опити за манипулативни твърдения.

"Топлофикационните дружества са подали заявления за утвърждаване на цените на топлинната енергия за новия регулаторен период 2020-2021, но това е станало, според изискванията на закона, в края на месец март 2020 г., преди вземане на решението на КЕВР за намаляване цените на природния газ", посочват от АТДБ. Според тях нито едно от тези ценови заявления не може да бъде одобрено в този си вид, защото самите топлофикациионни дружества изрично са написали в документите си, че разчетите са правени преди поевтиняването на природния газ от 1 април с над 42 процента. Дружествата не са имали възможност да отразят намалението на синьото гориво в ценовите си заявления, тъй като задължителният срок за внасянето им в енергийния регулатор по закон е 31 март, преди официалното обявяване чрез решение на новата по-ниска цена на газа", обясняват от асоциацията.

"Цената на газа има най-голяма тежест при ценообразуване на топлинната енергия. Тя задължително ще бъде взета предвид и ще доведе не само до запазване на сегашната цена на топлинна енергия, но и до намаляването й. Последното ще бъде направено след преизчислението на стойността й спрямо приетите вече по-ниски цени, договорени от "Булгаргаз". Окончателното решение за това се взима само и единствено от КЕВР", отбелязват от АТДБ.

"Опит за манипулация са твърденията, че всяка една цена, поискана от топлофикационните дружества, се приема. Така или иначе, в окончателното решение на КЕВР от 1 юли всяка година цените на топлинната енергия се изчисляват с цената на природния газ, действаща към този момент, а не към момента на подаване на заявленията", допълват от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
България към прогрес ,властите работят като добре смазана машина.Патриотичните усилия на Министър Танева да спасява земеделските производители и да намери пазари за стоките им,бе зачеркнато със заповед на М-р Ананиев да се затворят пазарите/вместо да се организират и спазват правилата/.Бившата учителка Госпожа Фандъкова сигурно живее с мисълта за обучението на децата ,но не и да даде петно и да се одобрят проекти за нови пазари в София ,за да се задоволяват софиянците с български продукти от месни производители,защото чака може би рушвети за строежа на жил.сграда,или защото едната власт не се обажда на другата. На фона на здравна,социална и икономическа криза ,друг Министър иска да купува снаряжение и военна техника за милярди-на гол тумбак пищови,а тецовете вместо да намалят цените ,имятат да ги увеличават.Българската държава работеше като добре смазана машина/но по време на социализма/ и тогава страната постигна изключителни индустриални успехи ,създаде електроника ,химия и машиностроене,земеделие ,както и инженери ,каквито едва ли някога ще има.Връзката на прогреса на държавата,целите и властите работещи като добре смазана машина , и един разграден двор където всеки може да дойде да краде и да изнася -на кое от двете прилича сега България.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още