IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Икономическата активност може да не се възстанови до края на 2021 г.

Фондът очаква световната икономика да се свие с 3% тази година

11:18 | 17.04.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Melissa Lyttle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Melissa Lyttle/Bloomberg

Световната икономическа активност, която беше засегната от пандемията на новия коронавирус, може да не се възстанови напълно до края на 2021 г., твърди Гита Гупинат, главен икономист в Международния валутен фонд, цитирана от CNBC.

Тази седмица фондът понижи своята икономическа прогноза. Сега той очаква световната икономика да се свие с 3% през тази година, а през следващата да запише 5,8% ръст – нещо, което Гупинат описва като „частично възстановяване“.

„Имаме прогнозирано възстановяване за 2021 г. с 5,8% растеж, но това е частично възстановяване“, коментира тя пред медията. „Така че дори до края на 2021 г. очакваме нивото на икономическата активност да бъде под това, което прогнозирахме преди вируса“.

Бързото разпространение на коронавируса, който зарази над 2 млн. души в глобален мащаб, накара властите да затворят училища и бизнеси, което прекъсна голяма част от икономическата активност в света.

Правителствата и централните банки се насочиха към мерки в помощ на бизнеса и домакинствата, така че да могат да оцелеят по време на кризата. Според Гупинат този отговор е бил „бърз“ и „агресивен“.

„Ако сравните това с глобалната финансова криза... отговорът беше много по-бърз, а мащабът му беше много по-голям“, коментира тя, допълвайки, че икономиките по света са обявили фискални стимули за общо 8 трлн. долара.

Но Гупинат също така твърди, че размерът на стимулите не е „поравно разпределен“ между икономиките, а около 7 трлн. долара идват от страните от Г-20.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 3 години
Благодаря. Ще го погледна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
това е в оригинал ... https://blogs.imf.org/2020/04/14/the-great-lockdown-worst-economic-downturn-since-the-great-depression/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
справя се успешно дотук !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Имам усещането, че за борба с коронавируса, правителството е решило да изпрати армия безработни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 3 години
Винаги ме изумяват толкова смели мислители. Да се намали нещо с 3%, означава ако имаш 100 единици, то да стане на 97. В случая за проценти или процентни пункта става дума. И още "Имаме прогнозирано възстановяване за 2021 г. с 5,8% растеж". Браво за оптимизма ви, макар в случая да разчитате на по-ниската база от 2020 г. Как са направени тези разчети? При какмви предположения, като в момента е такава неяснота и боза. Ако се случи, дай Боже, период на възстановяване, ще има много изненади и във финансовата и в производствената сфера, които няма да се съобразяват с вашите числа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"...фискални стимули за общо 8 трлн. долара.""Стимулите" с каква лихва ше се връщат ... някой ден .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още