IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София ще бъде затворена за влизане и излизане до второ нареждане

Изключение се прави за камиони със стоки, линейки и служебни автомобили в определен интервал

23:15 | 16.04.20 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p class="flow-text indent justify">
	Вътрешният министър Младен Маринов (вляво), здравният министър Кирил Ананиев (в средата) и председателят на Оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. <em>Снимка: архив МС </em></p>

Вътрешният министър Младен Маринов (вляво), здравният министър Кирил Ананиев (в средата) и председателят на Оперативния щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. Снимка: архив МС

България затяга още повече мерките за социална изолация в битката срещу разпространението на новия коронавирус. След като на изходите на София по-рано днес се образуваха дълги опашки на КПП-тата, от полунощ на 17 април се забранява напускането на София до второ нареждане.


"Още от вчера се наблюдава масово напускане на София, а София е основното огнище с най-много заразени. Всички тези хора, които напускат София, се разпръскват из цялата страна. Това води до още по-тежки епидемиологични последици. Този процес продължава както вчера, така и днес, вероятно и утре и вдругиден", каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.


"Ще издам заповед, считано от 00:00 часа до второ нареждане, да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Заповедта ще е до второ нареждане и е да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз, автомобили със специален режим на движение, автомобили, които превозват болни, както и автомобили с медицински лица.

Всички мерки вече са в полезрението на щаба, коментира ген. Мутафчийски вероятността в София да се въведе вечерен час. По отношение на пътуването с БДЖ той допълни, че над 36 влака са отменени за предстоящите празници и предстоят още промени в трафика.

Ананиев допълни, че забраната не важи и за аварийните автомобили на електродружествата, на тези, които се занимават с интернет разпространение, и за автомобили, които превозват работници.

“Това ограничение не важи и за служебните автомобили, които превозват работници и е необходимо да влязат или да излязат от София, за да стигнат до работните си места. Като шофьорът, който управлява автомобила, трябва да посочи кое е предприятието, в което отиват да работят и съответно телефона на управителя, директора, ръководителя на съответното предприятие. Ако даден работник пътува с личното си превозно средство, той също трябва да посочи предприятието, в което отива и телефона на неговия работодател в декларацията, която подава, като за него се определя времеви график, в който може да влезе или да излезе от територията на София, за да стигне до работното си място и този график е – от 06.00 часа сутринта до 08.00 часа сутринта и връщането е също от 18.00 до 20.00 часа. След тези часове нямат право да се движат хората с лични автомобили“.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов поясни, че започва щателна проверка на документите на всички напускащи големите градове. Ако се докаже, че са подали невярна информация, ще понесат отговорност, увери той.

"В рамките на града засега няма ограничения" каза вътрешният министър.

Той призна, че полицаите днес са били подложени на невероятни обиди.

Над 5 хиляди коли са върнати днес от полицаите от контролно-пропускателните пунктове, съобщи още Младен Маринов.

„Не знам тези, които са успели да заблудят полицаите, как ще се върнат в София. Всички декларации от днес и през почивните дни ще минат на приоритетен контрол“, каза още вътрешният министър. Той съобщи, че декларациите остават в сила, като в тях вече ще попълват и данни за собственика на фирмата, за да бъде проверявана информацията, когато целта на пътуването е работа.

Оставам с убеждение, че хората или не разбират, или пренебрегват опасността или не уважават законите, посочи вътрешният министър и беше категоричен, че не е ясно тези, които напуснаха София как ще се върнат.

По разпореждане на премиера в МВР се правят изчисления кои полицаи да получат повече пари за работата си в противодействие на коронавируса.

Мерките, които влизат в сила от полунощ са обсъдени с кмета Йорданка Фандъкова, посочи Маринов.


Той призна, че полицаите днес са били подложени на невероятни обиди.

"Над 5 хиляди са върнати от полицаите. Игра на котка и мишка. Отивам да си да си сложа зелето или не знам още какви глупости са чули полицаите", каза той.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirusat/2020/04/16/zatvariat-sofiia-spirat-vlizaneto-i-izlizaneto-na-koli.446463

 
"В рамките на града засега няма ограничения" каза вътрешният министър Младен Маринов.

Той призна, че полицаите днес са били подложени на невероятни обиди.

"Над 5 хиляди са върнати от полицаите. Игра на котка и мишка. Отивам да си да си сложа зелето или не знам още какви глупости са чули полицаите", каза той.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirusat/2020/04/16/zatvariat-sofiia-spirat-vlizaneto-i-izlizaneto-na-koli.446463

 

"Масовото напускане на столицата ще даде възможност за разпространение на заразата из страната", заяви по-рано днес ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски пред bTV.  И предупреди, че големите търговски вериги могат да бъдат затворени, ако не се спазва контрол при допускането на клиенти в тях. Пред bTV той каза, че днес вече няколко пъти се е обаждал на представител на веригите, за да го предупреди за това. 

"Проследихме как работят големите търговски вериги и разбрахме, че там става нещо, което трябва да бъде изяснено. Ако няма нужния контрол, ще препоръчаме затварянето на тези вериги, както и налагането на глоби", уточни ген. Мутафчийски.

Потвърдените случаи на заразяване с COVID-19 в България достигнаха 800 в четвъртък след най-голямото увеличение за едно денонощие от началото на епидемията с 53 новоустановени носители. От тях 227 души са в болница, 37 - в интензивни отделения. Починалите станаха 38. Най-много потвърдени заразени има в София - 457, където са и повечето от новоустановените случаи за днешния ден - 42.


Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 20; Бургас – 27; Варна – 24; Велико Търново – 10; Видин – 4; Враца – 2; Габрово – 3; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 21; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 15; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 37; Русе – 6; Силистра – 2; Сливен – 14; Смолян – 28; София – 486; Стара Загора – 24; Хасково – 9; Шумен – 4, Ямбол – 1.


СЗО обяви COVID-19 за пандемия на 10 март, а вече почти 2 млн. души са потвърдени с коронавируса - в 214 държави. Починалите надвишават 128 хил.

България е в извънредно положение от 13 март, като периодично се налагат нови ограничения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

44
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
рома е за пиене, а мишето си е баш мааангал! от най черните *** е.до скоро проституираше на дунав мост 1, но явно е почнал да дуууха по нагоре по течението :)и щом ти казва че са били отеорени, значи са били...той там работи, в храстите, мушмурока обратен! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 4
vladi_guetzov
преди 3 години
България към прогрес ,властите работят като добре смазана машина.Патриотичните усилия на Министър Танева да спасява земеделските производители и да намери пазари за стоките им,бе зачеркнато със заповед на М-р Ананиев да се затворят пазарите/вместо да се организират и спазват правилата/.Бившата учителка Госпожа Фандъкова сигурно живее с мисълта за обучението на децата ,но не и да даде петно и да се одобрят проекти за нови пазари в София ,за да се задоволяват софиянците с български продукти от месни производители,защото чака може би рушвети за строежа на жил.сграда,или защото едната власт не се обажда на другата. На фона на здравна,социална и икономическа криза ,друг Министър иска да купува снаряжение и военна техника за милярди-на гол тумбак пищови.Българската държава работеше като добре смазана машина/но по време на социализма/ и тогава страната постигна изключителни индустриални успехи ,създаде електроника ,химия и машиностроене,земеделие ,както и инженери ,каквито едва ли някога ще има.Връзката на прогреса на държавата,целите и властите работещи като добре смазана машина , и един разграден двор където всеки може да дойде да краде и да изнася -на кое от двете прилича сега България.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Що се занимаваш с тоя ***?Остави го да си църка, не му ли виждаш нивото, ако наистина е в Австрия, бута някъде количката с кашони и псува наум по успелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 4
Oбичам България
преди 3 години
Правиш ли се на ***? Една част от нещата сме си ги платили, другите са дарение (политика). Ето го самолета на спасението от майка България за мангото от Виена (https://***.google.com/amp/s/***.bgonair.bg/a/2-bulgaria/189612-borisov-avstriya-poiska-zashtitni-kostyumi-ot-balgariya/amp). Толкова ли си невеж, че се връзваш на политическия пиар на Китай? Инач много учен *** си - против гейеропа ама живее във Виена. Големи сте лицемери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 4
Oбичам България
преди 3 години
Ти да не си от ромите с завършен втори клас? Не може нещо да пишеш логически - интересно дали говориш както пишеш. Или си от ромите с ТЕЛК ама цедиш западни държави и сега се правиш на бавноразвиващ или ***. Прочети си утре коментари на трезва глава и си направи самооценка за възпитанието и ценностите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis23
преди 3 години
самолета на Спасението Господне докарал от Страшната Диктатура т.е. Врага на тез човеци с правата и слободите - маски разбииш ли и некви с разни помпозни никове "Обичам гол да тичам" или "Обичам Булгaристан" ше знаят къде се намират, че и оценки да дават, е как да стане тая раота ? .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 7
michaelis23
преди 3 години
Самолет на НАТО докара 568 000 маски от Китайhttps://offnews.bg/zdrave/samolet-na-nato-dokara-568-000-maski-ot-kitaj-726803.html-----------------------------------------шшш къде летиш ти може би ?!? нешо прай ли ти вчепетление тука в пейзажа ммм ?! кат те гледам май ньет, за тва ааайде лека нощ, довиждане беше ми неприятно и чал завинаги .... *** такиа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 5
Oбичам България
преди 3 години
Стига си плакал бе ***... Целия свят ти крив, всеки срещу теб, всеки ти евиновен, ти обаче най-*** от всички. Има една латинска поговорка, ама знам, че като си ром, нямам общо с Rome - затова на български: "Където е хубаво, там е родината." Аз не те съдя, че си отишъл да си търсиш *** щастие на запад, живей си там, недей коментара как живея аз тук и колко ми зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 7 rate down comment 5
Oбичам България
преди 3 години
Говори като ром, държи се като ром, разсъждава като ром, но като му кажат, че е такъв, вие като на умряло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 6
michaelis23
преди 3 години
тя Българията е взела здала, не била Колония а кво е ?! територия населена със сервитутки, бакшиши и нещaстници кат тебе от Атлантическия ви клуб и Отровното Общество дет пишат за жълти стинки тва е .... Отбор духльoвци дет налагат геноцид над населението и го морят, *** пеесе човека мое сте вие у вашия катун тука такоа нещо немеме ..... Те комшиите ше ви обяснят един ден от къде изгрява слънцето като съвсем измрат пилците или иябягат от там и то колкот по скоро толкоз по добре ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още