IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ трябва да си върнат капитализма на свободния пазар

Правителството изповядва ограничена икономика, но това, от което се нуждае Америка, е огранично правителство

12:00 | 01.05.20 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Както Дракула страни от кръста, така и либералите потръпват от ужас от израза „laissez-faire“ (свободен пазар - бел. прев.) Мисълта за свят без държавен контрол върху капитализма ги кара да крещят в нощта. Именно в тъмна нощ се намираме в момента, след като коронавирусът блокира икономическия живот на Америка, пише Дейниъл Хенингър за Wall Street Journal.

Това изречение от статия в WSJ смразява кръвта: „Големи части от американската икономика замръзнаха през март, тъй като пандемията затвори молове, ресторанти, фабрики и мини, което накара американците да намалят потреблението на дребно рекордно, а индустриалното производство спадна с най-голям темп от над 70 години.“

Коронавирусът е суров жътвар, безразборен унищожител, изравняващ големи и малки предприятия. Някои културни институции и колежи са изправени пред разруха. Безработицата се измерва в „милиони“, като всяка предизвикана от правителството загуба на работно място е неизмерима трагедия.

Време е за радикално решение, равно на нуждата. Да си върнем обратно капитализма на свободния пазар.

Преди либералните читатели да затворят лаптопите си от отвращение, трябва да внеса някои очевидни уточненияу посочва той в анализа си. Основната защита на работниците, изградена в продължение на един век чрез закон и практика, няма да отпадне. Що се отнася до вродената аморалност на капитализма на свободния пазар, самият коронавирус доказа, или възроди, моралните основи на социалния договор. Публично-частното партньорство процъфтява. Похвалите за здравните работници и грижите за възрастните хора са навсякъде.

Капитализмът на свободния пазар, с надграждане спрямо икономиката на 21-ви век, е идея за нашето време. Какво би могло да означава това?

Първо обновяваме самата фраза. Обикновено (погрешно) се разбира, че свободният пазар означава хищническа икономика, въздигаща изтупаните милионери. Но историята сочи, че оригиналната френска фраза е „Laissez-nous faire“, което може да се преведе като „Нека го направим“.

Това трябва да бъде обединителният вик и мото на американския народ през следващите години, и нищо не е по-очевидно от това, че те искат да го направят, след като бъдат освободени от икономическата блокада и ако, голямо ако, получат шанс и пространство за възстановяване на работата като основа на ежедневието.

Анализаторите спекулират всеки ден дали ще имаме V-образно възстановяване или по-плоско U-образно. Едно бавно възстановяване ще остави много „смачкани” индивиди след себе си и ще създаде нетърпимо политическо напрежение между богатите и бедните.

Трябва да премахнем всяка възможна пречка да направим възстановяването възможно най-рязко. Програмата за защита на заплатите беше политически импулс за постигане на добро, но нейното изпълнение показа неизбежните проблеми на направляваното чрез правителството възстановяване. Тя е просто твърде бавна за сегашната сурова реалност.

Това, от което се нуждаем, е духът на свободния пазар от Калифорнийската златна треска, за да съживим поемането на риск, инвестициите и колкото може повече индивидуални възможности, посочва Хенингър. Целта трябва да бъде да се премахнат всички възможни пречки пред възстановяването на старите работни места и създаването на такива, които не са съществували преди два месеца.

Последна актуализация: 01:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 1 rate down comment 0
Semi
преди 3 години
Четеш, но нищо не разбираш - аз точно това казвам: "Не може да има свободен пазар при свръхконцентрация на собственост." Нещата не могат да се върнат и си вървят закономерно към свръхкриза (или революция, ако предпочиташ този термин).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
dikens15
преди 3 години
Мокър, за да има критика трябва да има коментар. За да има коментар трябва да се изкаже мнение. При теб такива процеси липсват. Ти пишеш жълтини и за това как се чувстваш. На кой му дреме как се чувстваш ти???! Понеже си тъ пак си написал, че статията е тъ па. Това не е критика, това лоето аз съм написал за теб е КОНСТАТАЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
От тоя дето най-голямото му постижение и да работи като бяла техника няма как да очаквате нещо умно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 3 години
щом критиката ми е от пудела с член в устата и плиткоумния военнен, значи не съм далеч от истината! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
добавям - другарю Кхао Без Ум Чен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
като те чета, разбирам, че още има много хора дето не са научила урока от Короната. време е да разберете - нищо няма да е като преди. либералната демокрация е към края си. както си замина и по-големия и брат - комунизма. ако някой пак си мисли, че след няколко месеца ще продължи както е било, само с някои рани по снагата, ще бъде излъган жестоко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 3
dikens15
преди 3 години
Не е тъ па статията, а ти другарю!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
dikens15
преди 3 години
Отлична статия!!! Това е правилноят път за пречистването и справянето на проблемите в икономиката. Всяка компания, която е неплатежоспособна ТРЯБВА да фалира, а не да и се дават допълнителни безлихвени средства и помощи от държавата. Бих добавил също, че висшият и мениджмънт трябва ( в повечето случай) да бъде разследван и съден за финансови престъпления и безстопанственост. Всичко друго е цоциализъм и демагогия, особено опитите да ни убедят, че е ОК да се приватизират печалбите, но че трябва да се социализират загубите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 3 години
И трите най големи американски авиокомпани (Delta, United и American) са пълни с еърбъси Мише :) Като при American са даже почти 50 % от целия им флот. Като и трите поръчват яко още :)Тъй че дай друга опорка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
Бидонойл
преди 3 години
Защо ли не съм изненадан. Ако беше израснал в зората на демокрацията, щеше да подкрепяш Луканов и Виденов. А днес съм доста сигурен, че подкрепяш другарката Нинова. Толкова за пpocтия избирател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още