IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не са се отказали от митата върху вноса на петрол

Доналд Тръмп все още не се е отказал от тази идея, посочва помощник-държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън

09:59 | 16.04.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Заплахата от налагане на американски мита върху вноса на петрол не е отпаднала след последното споразумение за съкращение на доставките от страна на ОПЕК+ и други големи петролни производители, съобщава Bloomberg, позовавайки се на помощник-държавния секретар на САЩ по енергийните ресурси Франсис Фанън. 

Преди петролните производители да успеят да се договорят за свиването на добива, Тръмп заплаши да наложи мита върху вноса на петрол, ако Рияд и Москва не успеят да се споразумеят. И тази опция не е изцяло премахната от уравнението, посочва Фанън.

„Това сигнализира, че САЩ искат да гарантират реално изпълнение на споразумението“, споделя още той. По неговите думи Тръмп преценява подобна възможност за налагане на мита върху петролния внос.

Ще е необходимо време, за да се преодолее свръхпредлагането на петрол, което се забелязва от известно време на глобалните пазари, след постигането на сделката, посочва Фанън.

Според него ще има постепенно забавяне в натрупването на запаси.

„Това, за което говорим, са огромни запаси от физически стоки, които са били натрупани с течение на времето“, подчертава Фанън.

Неговият коментар беше предшестван от решението на Тръмп да даде тласък на споразумението за свиване на добива, при което страните от ОПЕК+ се съгласиха да свият добива с почти 10 на сто, за да се реанимират петролните пазари, разтърсени от спада в търсенето, дължащ се на националните блокади, които имаха за цел да противодействат на разпространението на коронавируса.

Но от Международната агенция по енергетика (МАЕ) предупредиха в сряда (15 април), че постигнатото споразумение за мащабни съкращения на производството и доставките няма да са достатъчни, за да се балансира пазарът.

В САЩ шистовите компании вече започнаха да свиват разходите си в отговор на проблемите на пазара.

„Цялата шистова революция се основаваше на частния сектор и отговаряше на пазара“, подчертава Фанън. „Уверен съм, че този частен сектор ще отговори и в обратна посока“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 4 години
А бре, ама ти съвсем изфърли маслото... :lol: Ората викат, чи тоя вирус е белодробен, ама тебе май право у хипоталамуса те е изплющел... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
Achtung
преди 4 години
Да не са спрели обмяната на злато срещу зелени, жълти и червени? Всичко което се продава може да се купи във всякаква търгувана стока. Пък Дядо Вова плащаше за златото в рубли, явно е решил че при тази цена е време и добиващите минни компании да захлебят малко зелено, жълто и лилаво-синьо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
дядя вова , я кажи ако въведат мита хамериканците , какво ще се случи с тази графика ...https://***.eia.gov/dnav/pet/hist/LeafHandler.ashx?n=PET&s=MTTIM_NUS-NRS_1&f=Mда ти шушна ли ?! ... просията в момента продава на чайниците с минус $10 за барел по борсовата цена . демек в момента продават по $10-15 за барел на поднебесната само за да държат обем . и колко смяташ , че ще стане този минус , ако хамериканците друснат митата ?! ти що мислиш , че вовата спря да купува злато от около половин година ?! щото му трябват от зелените хартийки , а от петролът не идват вече ... :))) ... щото със злато или рубли много малко неща се купуват ... :))) ... питай шофьорът на автобус дето управлява във венецуела , какво може да купи със злато ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Титаник вече се е сблъскал с айзберга.Хората стават от рестораните, оркестърът се готви да свири,готвят лодките за богаташите....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
terziеv
преди 4 години
Като нищо ще го направят. Всички маски отдавна са паднали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още