IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата тръгна нагоре в месеца на въвеждане на извънредното положение

През март показателят нараства до 6,7%, сочат данните на Агенцията по заетостта

17:20 | 15.04.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Очакванията за ръст на безработицата след въвеждането на извънредно положение вече се виждат в официалната статистика. След като безработицата в България през февруари регистрира минимален спад от 0,1% до 6,2%, през март тръгва нагоре.

За сравнение, регистрираната безработица в България през януари беше 6,3%.

Равнището на регистрираната безработица в България през март е 6,7%, отчита Агенцията по заетостта (АЗ). Сравнението на месечна база показва увеличение от 0,5 пункта, а на годишна база нарастването е с 0,8 процентни пункта. 

Съществено влияние върху динамиката на безработицата оказват мерките за ограничаване разпространението на коронавируса в страната и въведеното на 13 март извънредно положение, посочват от агенцията.

Общият брой на безработните в бюрата по труда към края на март е 220 072, като спрямо февруари регистрираните са със 17 572 повече. Увеличение с 25 469 лица се наблюдава и спрямо същия месец на 2019 г., отчита статистиката на АЗ.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през март са се регистрирали 38 869 безработни лица, като 26 286 от тях – в периода след въвеждане на извънредното положение.

Новорегистрираните лица, които са отпаднали от заетост през месеца, са 23 673, като 14 466 от тях са посочили като причина кризата с коронавируса. Сред новорегистрираните безработни през март най-голям дял заемат тези, освободени от сектор хотелиерство и ресторантьорство (46.4%), следвани от търговия (18.8%) и преработваща промишленост (11.3%).

Постъпилите на работа безработни през месеца са 16 835, като 92,7% от тях са устроени в реалната икономика.

След въвеждането на извънредното положение работа са започнали 6 598 лица. През месеца други 458 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда.

През март работа на субсидирани работни места са започнали 1222 лица от рисковите групи – 736 по програми и мерки за обучение и заетост и 486 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през март са 14 757, като 86,2% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в хотелиерството и ресторантьорството (21,1%), преработващата промишленост (21%), търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (12,5%), селско, горско и рибно стопанство (8.6%) и административни и спомагателни дейности (8,5%).

След въвеждането на извънредното положение броят на заявените свободни работни места в бюрата по труда е 5 757,  като преобладават тези за персонал, полагащ грижи за хора (детегледачи, болногледачи, санитари, лични и здравни асистенти).

Продължава да се търси персонал за туризма (персонал, обслужващ хотели, камериерки, озеленители, кухненски работници), като стартът на наемането е обявен за след 15 май.

Търсят се още специалисти в областта на информационните и комуникационните технологии, обслужващи кол центрове, касиери и продавачи в хранителни магазини, както и работници по събиране и обработка на отпадъци.

Очаква се голям ръст на безработицата вследствие на кризата с коронавируса. Но какъв ще бъде той не може да се прогнозир. Това е мнението на социалния министър Деница Сачева.

Според зам.-министъра на труда и социална политика Зорница Русинова най-голям ръст на безработицата ще има през лятото и есента

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 3 години
Колкото повече българи работят и търгуват толкова по-добре за тях и за държавата.Но смутните времена са и времена на реорганизация и за подготовка за активна дейност.Нещо в България трябва да се промени. България е един от най-големите износители на мед и произвежда кабели ,но не използва медта за проидство на машини и двигатели т,е, не произвежда и изнася готов продукт ,с който да печели от принадена стойност.Българското правителство трябва да се съсредоточи върху ресурсите ,които има страната и които са основа за бъдещи производства.В такъв смисъл правителството трябва да поощрява и подпомага стартъпи и фирми занимаващи се с производство на електродвигатели, и внедряващи електродвигатели във всякакъв вид машини .Става въпрос ,че в България трябва да се произвеждат всякакъв вид уреди използващи мед и медни проводници,като се започне от различни видове помпи с електродвигатели,електротелфери,трансформатори, вентилатори за дом.и промишлени нужди ,вентилатори за банята и за компютрите,,миксери, бормашини ,дрелки ,винтовери,циркуляри,шмиргели .Защо българите да не произвеждат електродвигатели за автомобили, вятърни турбини малки и големи?.Надявам се ,че в родината има достатъчно квалифицирани инженери ,коита са способни да конструират електродвигатели и машини работеши с електродвигатели ,с които да участваме в световното производство и коопериране с чуждестранни фирми.Крайно време е родината ни да преработва суровините си и произвежда машини ,вместо да изнася богатствата си на ниска цена.Работа ,ще има за хората ако се разкриват производства и се използват богатствата ,не само за износ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още