IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата и хранителните вериги се договориха за местните стоки

Мерките за повече българска местна продукция са в сила до края на годината засега

12:41 | 15.04.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Ден след като търговските вериги атакуваха много остро министъра на земеделието и храните Десислава Танева заради предложено от нея и прието от Министерския съвет постановление за задължнително присъствие на продукция от местни фирми в магазините, двете страни в спора са се разбрали.

Търговските вериги и държавата са се обединили около работещи мерки в подкрепа на българските местни малки производители. Мерките са с краткосрочен и дългосрочен характер, стана ясно на съвместен брифинг в Министерския съвет на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и представители на търговските вериги.

Постановлението, прието от парламента вчера, регламентира създаването на регионални "къси канали" за доставка в търговските вериги. В Народното събрание бе прието и определението за обхвата на търговските обекти, които ще попаднат в това постановление - всеки оператор, който има над 10 обекта на територията на цялата страна. Освен това парламентът направи спазването на наредбата задължително и прие санкции за търговските вериги, които по време на извънредното положение не спазват актове на Министерския съвет за защита на производството на храни. Глобата е от 15 до 25 хил. лева при първо и от 30 до 50 хил. лева при повторно нарушение.

Няма изключена верига от постановлението, което включва и малките производители да имат достъп до къси доставки. Ще се използват всички канали за достъп, заяви Десислава Танева.

Постигнахме обединение местните производители да получат достъп до веригите. Запазват се принципите, по които веригите са се управлявали до момента, посочи земеделският министър. И посочи, че пандемията принуждава да се вземат мерки за минимизиране изхвърлянето на храна и фермерите от най-уязвимите сектори да оцелея".

От думите на Танева стана ясно, че постановлението на МС, според което търговските обекти, които са част от вериги от магазини, са длъжни да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите си, е било обсъдено след това и с представители на веригите.

Постигнахме обединение и българските производители да получат достъп до допълнителен канал на доставка, каза Танева. По думите й мерките са по няколко направления, но основното остава достъпът до българския потребител.

Засега мерките да има повече българска продукция по магазините ще са в сила до 31 декември, посочи министърът на земеделието и допълни, че би искала тези мерки да продължат и след извънредното положение. 

В контекста на мерките за подкрепа на българското производство Десислава Танева уточни, че е предоставена възможност секторът „Плод и зеленчук“ да получи 75% от обвързаната си подкрепа като предварителен кредит с 2% лихва с цел да продължат производството си.

Вторият пакет от мерки предвижда възможността на сектор „Растениевъдство“, който може да кандидатства по европрограми за закупуване на хладилници и друга техника, да получи авансово субсидията, за да отговорят на изискванията на търговските оператори за излагане на продукцията, каза още Танева.

Имаме общо разбиране за необходимостта по смислен начин да бъде подпомогнат българският производител, нещо, което сме правили и досега, посочи Милена Драгийска, управител на Лидл България. По думите й в криза трябва да се отворят максимално много канали и мерки, затова такива са предложени на срещата днес.

Поискахме от Министерството на земеделието да скъсим пътя на комуникация. Помолихме за списъци на оранжерии и ферми, от които да купуваме продукция, каза още Милена Драгийска.

Уверяваме българските производители, че ще намерят място на нашите рафтове. Изборът обаче е на самите потребители и апелираме те да изберат българското“, каза от своя страна Йордан Матеев, изпълнителен директор на Сдружение за модерна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 3 години
Отлична работа на Министерството,но още трябва да се работи по увеличаване броя на животните и броя на фермите,механизиране и автоматизиране на фермите.,защото 30 работника трябваше да се грижат за 1000 овце , но със съвременна техника и 3-*** са нужни.Второто е да се увеличават площите за овошки и зеленчуко производство,оранжериите и особено поливните площи и поливна инфраструктура.Трябва да се обърне внимание и на култури като бадем ,киви ,райска ябълка/не стипчива/ , круши,праскова,соя,фасул,които са подценени,но могат да дадат отлични икономически резултати .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още