IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотелиер: Разчитаме на българските туристи за летния сезон

От бранша очакват летните ваканции на туристите да стартират по-късно

17:25 | 14.04.20 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Loulou D&#39;Aki / Bloomberg</em></p>

Снимка: Loulou D'Aki / Bloomberg

Безплатни шезлонги и чадъри за българските туристи по Черноморието през лятото. Това е едно от предложенията на туристическия бранш за спасяване на летния сезон. От бранша са в очакване Министерството на туризма да подготви пакет от мерки в подкрепа на туристическия бранш. 

Хотелиерът и концесионер на плаж „Нестинарка“ Владимир Кисьов заяви, че се очаква летният сезон да започне по-късно тази година и че ще има финансови загуби. 

„Правят се анализи как да бъдат чадърите. Дали да се дават през чадър местата. Мислят се варианти чадъри и шезлонги да бъдат безплатни, това ще бъде добре... Тази година всички ще загубим и това не е драма. Всички по веригата. Такава е ситуацията и трябва да го разберем. За нас е важно да останем на пазара и да задържим служителите си. До десетина дни се надявам министерството да излезе с решение за подкрепа. Надявам се, че българският турист ще бъде основен през това лято по нашето Черноморие“.

От 15 май трябва да започне подготовката на плажните ивици за новия сезон. Административни пречки обаче спъват работата на стопаните на плажовете, каза Николай Димитров, концесионер на плажа в Крайморие. В същото време сумите за наеми на плажните ивици и държавните концесионни такси вече са платени в пълния си размер.

„Беше обявено, че се мисли вариант да ни бъде приспаднат част от наема, защото е ясно, че сезонът ще бъде, ако не провален, то поне много слаб, за да можем да си запазим работещите. Получи се нещо съвсем различно. Моят наем е платен целият и то след началото на извънредното положение. Нямаме никаква информация какво се случва с наемите, дали ще ни бъдат приспаднати... Между 1 юни и 30 септември ние сме длъжни да обезопасим ивицата, която поддържаме“.

Министерството на туризма разработва различни варианти в подкрепа на бъдещ късен летен сезон. Сред тях са схема за ваучери за туризъм, безплатни чадъри и шезлонги и други, обяви днес министърът на туризма Николина Ангелкова. Идеята е, че в България ще има късен летен сезон - през юли и август.

Разработена е примерна схема за ваучери за туризъм, насочени към вътрешния пазар, който ще бъде фокус тази година. Ако отпадне концесионното възнаграждение, може да има безплатни чадъри и шезлонги.

Разработват се препоръки към наематели и концесионери по отношение на туроператори, хотелиери и ресторантьори, така че да има оптимално отношение към туристите. 

Браншови организации в туризма предложиха и други мерки в подкрепа на сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 6 rate down comment 0
vzhekoff
преди 3 години
Ходя всяка година тук и в Гърция. С ранни записвания. Тази зима ми обадиха цена с 80% по-висока от миналогодишната. Това - декември и януари. Викам им - чао, без мен. Мога да им звънна да ги питам как са и да им се изсмея в лицето. В Гърция цената бе същата като миналата година, а сега може даже да е паднала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Ами господин Димитров,кой те е биел през ръцете да плащаш наема за целия сезон бе байно.....?По правило инвестицията трябва да се изплати за 10 години,не се става милионер за един сезон.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Прав си. За моето семейство с 5 деца изобщо не ме стопля. Още повече,че като българин там ме гледат като втора ръка.... само,че на съседната маса седнали 2-*** немеца и правят сметка 15 лева а аз правя 300..... ама после се усещат ..... та заради това,че аз не съм втора ръка ходя в Турция и Гърция. Там няма такова нещо. Има много много ама много да се учат нашите още..... Трябва да започнат на първо време да уважават БЪЛГАРИНА защото той много често харчи повече пари от немската пенсия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
Бонвиван
преди 3 години
Да не разитат на мен:-)Доста години немци и англичани получаваха пакети с по-ниски цени ол инклузив спрямо българите. Принудиха много българи да си правят резервацийте през чужди тур агенции. Каквото посяха-това ще жънат:-)))Аз или у дома на басейна или на Халкидики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Между другото, от 8 години не съм ходил на почивка на нашето черноморие, дано да променят нещата нашите хотелиери, че друг шанс няма да имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Айде стига сте плюли, де! Нашия морски туризъм има по-специфична клиентела, това, че за хора със семейства ми не става, не означава, че по принцип не става.Има сума любители на нощен живот на ниска, в сравнение с други места, цена.А и каквото и да си говорим, е евтино.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Ще чакат с наточени секири :)НО мен ме е страх от заустванията... микробите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
Tatul
преди 3 години
Има да чакат, съсипаха любимите ми места с хотели на пясъка, *** в морето и разни мизерници наречени "туристи". Ако ще и пари да ми дават аз ня тяхното море няма да стъпя. Предпочитам да си седя вкъщи, за едно лято без море нищо няма да ми стане, а и така ще си почина вместо да си изкарам почивката с разтройство и повръщане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
ford_perfekt
преди 3 години
Въййй! С 60 лева за шезлонг, 10 за паркинга на хотела и кинта за филийка!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още