IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако доларът устои на коронавируса, ще устои и върховенството на САЩ

Глобалната роля на зелената валута като сигурно убежище и водещо средство за търговия е несъмнена

18:21 | 04.05.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
<p>
	Светът все още се уповава на долара. <em>Снимка: Getty</em></p>

Светът все още се уповава на долара. Снимка: Getty

В разгара на студената война Роналд Рейгън твърдеше, че съперничествата между нациите ще изчезнат, ако светът бъде нападнат от извънземни. Бившият американски президент беше прекален оптимист. Днес САЩ и Китай са изправени пред обща заплаха под формата на коронавирус, но не само че не се помиряват, ами и изглежда, че пандемията ожесточава съревнованието им, пише Гидиън Ракмън за Financial Times.

Видно е защо Китай може да подуши възможност в тази криза. Коронавирусът оголи слабостите на Америка, като същевременно направи много от силните й страни временно незначителни. Най-мощната военна машина в света не е много полезна срещу вирус, след като липсата на универсално здравно осигуряване изведнъж се превърна в заплаха не само за бедните, но и за цялото американско общество.

Икономическата и политическата система на Америка се люлеят. Един от всеки 10 работници в САЩ загуби работата си в рамките на три седмици. И републиканците, и демократите подозират, че другата страна ще използва пандемията, за да се опита да фалшифицира предстоящите президентски избори. Икономистът и колумнист Пол Кругман заяви наскоро, че самата американска демокрация е в опасност.

Междувременно китайското правителство твърди, че почти напълно е потиснало предаването на вируса в страната. Комбинирайте относителната стабилизация в Китай със заплахата от нова Голяма депресия и дълбока политическа криза в Америка, и става ясно как Covid-19 може да предизвика голямо изместване на силата от САЩ към Китай. Това дори може да отбележи края на американското превъзходство.

Разбира се, дебатът за упадъка на САЩ продължава десетилетия. Анализаторът е в лагера на поддържащите тезата за упадъка, като твърди, че ерозията на американската хегемония е реална и неизбежна. В същото време той припомня два важни въпроса, които преценяват тезата за прекомерния упадък.

Първият въпрос е: на коя валута в света най-много се доверявате? Вторият въпрос: къде извън вашата страна най-много бихте искали децата ви да следват или да работят? За по-голямата част от световната средна класа отговорите на тези въпроси са съответно доларът и САЩ. Ако това продължава да е така и след пандемията, тогава американското надмощие ще е преборило Covid-19.

Тези два измерителя на американската мощ може да изглеждат иманентни, но те имат по-широко значение.

Привлекателността на американските университети и компании е мярка за способността на страната да привлича таланти от цял ​​свят, като същевременно разпространява американските идеи и практики. Тя също така представлява вот на доверие за стабилността и отвореността на САЩ. Политическите възгледи, които хората прегръщат, понякога са по-малко значими от начина, по който гласуват чрез поведението си. Едно общо нещо, което Си Дзинпин и Барак Обама имат помежду си, е, че и двамата президенти имат дъщери, които са учили в Харвард.

Последна актуализация: 03:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 14 rate down comment 4
Grosss
преди 3 години
Същите аргументи са се излагали до края на ВСВ когато Английската лира ебила едноличен господар на световните пазари и се е котирала 1към 7 спрямодолара.Така ,че това никога е доста илюзорно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 7
ing5rov
преди 3 години
"В САЩ ако са способен те бутат и дърпат нагоре, а навсякъде друтаде те дъпат и бутат надолу "Алоооу , коня ... тебе накъде те дърпат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
"Пандемията предизвика вълна от фалити в корпоративна АмерикаКорпоративният дълг в САЩ може да достигне 340 млрд. долара през следващите седмици, предупреждават от S&P Global Ratings"Верно , неограничени възможности !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
Страната на неограничените възможности , налЕ ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 9
Ironhorse
преди 3 години
В САЩ ако са способен те бутат и дърпат нагоре, а навсякъде друтаде те дъпат и бутат надолу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ето защо статуквото в полза на САЩ няма да се промени:1. Най-голямата икономика и БВП и това дори без изнесеното производство.2. 95% от значимите иновации се случват в САЩ .3. Всеки с иноватор с акъл способности по света иска да иде в САЩ.4. Всеки богат иска да бъде приет в САЩ или поне да съхранява част от богатството си там или да прати децата си там.5. Притежава световната валута.6. Притежава най-силната армия.7. Притежава най-много военни и икономически съюзници.8. Правата на човека са защитени и има ред, управлението не е режим.9. Предлага най-доброто образование, да, срещу пари, но най-доброто.10. Хората масово мислят по различен начин, няма го консерватизма, негативизма, шовинизма и тн. Или можеш или не. И това е свободна воля, не партийна повеля.Вторият е толкова далече, че изобщо не оспорва първото място реално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 11
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Изобщо не стои въпроса дали долара ще устои или не.Няма какво да го замени сега или в близко бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още