IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще ограничи ли избора родната продукция в търговските вериги?

Затварянето на земеделските пазари убива малкия бизнес, прогнозира Николай Вълканов, управител на "ИнтелиАгро"

16:26 | 14.04.20 г. 2
Ще ограничи ли избора родната продукция в търговските вериги?

"Постановлението поставя предизвикателства пред търговските вериги, земеделските производители и потребителите", посочи той.

Вълканов обясни, че в един от текстовете пише, че делът на българските млечни продукти трябва да бъде не по-малко от 90% от тези, които се предлагат в обект. Според него това ограничава потребителския избор и може да доведе до дефицит на стоки.

По думите му това решение противоречи на общи разпоредби на европейското право.

"В момента фермерските пазари не са затворени в повечето европейски държави. Няма логика да пресушиш най-естествения канал на по-малките земеделски производители и насилствено да ги набуташ при големите търговски вериги. Самите доставки няма как да бъдат организирани", посочи той.

Управителят на "ИнтелиАгро" смята, че със затварянето на земеделските пазари се убиват малки бизнеси. "Това не е разумният начин на работа във време на криза", допълни Вълканов.

"В зеленчукопроизводството нямаме стока, при която вътрешното производство да може да задоволи потреблението", смята той.

Според него не трябва да се забранява на потребителя да избира спрямо това, което отговаря на неговото търсене.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" можете да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Едва ли ще се ограничи предлагането,но начина и мерките не е достатъчно изпипани.Не трябва да се затварат пазарите ,а да се отварят и да се създават нови при спазване на мерките за безопасност.Трябва да се създават кооперативи и сдружения ,чрез които малките производители да участват в търговията,кооперативни складове и вериги за разпространение.За падпомагане от държавата , трябва да стане с безплатни места и тържища, организирането им и осигуряването им със санитарни съоръжения,тоалетни,мивки и склад.На доста места може да се отворят тържища,особено в столицата.Освен това подхода и мерките към големите вериги може да е по-различен за да се включат и средните производители.В това начинание кметовета на общини могат да помогнат.Просто трябва да се изграждат нови структури за търговия,дистрибуция и съхранение.Ще видим какъв ще е ефекта,най-вероятно частичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 3 години
Г-н Вълканов е напълно прав.Не трябва да се затварат пазарите ,а да се отварят и да се създават нови при спазване на мерките за безопасност.Трябва да се създават кооперативи и сдружения ,чрез които малките производители да участват в търговията,кооперативни складове и вериги за разпространение.За падпомагане от държавата , трябва да стане с безплатни места и тържища, организирането им и осигуряването им със санитарни съоръжения,тоалетни,мивки и склад.На доста места може да се отворят тържища,особено в столицата.Освен това подхода и мерките към големите вериги може да е по-различен за да се включат и средните производители.Ще видим какъв ще е ефекта,най-вероятно частичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още