IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква роля ще има ядрената енергия за въглеродния неутралитет на Великобритания?

Великобритания разглежда възможността за създаване на ядрени реактори за производство на топлинна енергия и водород

13:42 | 13.04.20 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Като се ангажира да постигне нулеви въглеродни емисии до 2050 г., Великобритания поставя амбициозна цел пред себе си. Особено, когато се има предвид, че Комитетът за изменение на климата изчислява, че търсенето на електроенергия вероятно ще се удвои до средата на века, пише Андрю Шери за Energy Digital.

Ясно е, че за да се постигне тази цел, всички аспекти от живота на хората ще бъдат засегнати. Това ще се отрази на начина, по който пътуваме, как отопляваме домовете си, къде ходим на почивка, дори храната, която слагаме в чиниите си.

Това накара правителството на Великобритания да преразгледа как ще бъде посрещнато увеличението на потреблението на електроенергия. Това може да стане чрез три основни енергийни източника: възобновяемата енергия, природния газ (с помощта на технологията за улавяне и съхранение на въглерод) и ядрената енергия. 

Понастоящем ядреният сектор допринася малко под половината от производството на електроенергия чрез чистата енергийна в Обединеното кралство, но секторът се нуждае от инвестиции - 14 от общо 15-те реактора в страната се очаква да бъдат изведени от експлоатация до 2030 г. В същото време властите подготвят да пуснат в действие други три централи - Hinkley Point C, Sizewell C и Bradwell B.

Като признание за важната роля, която ще играе ядрената енергия занапред, правителството е инициирало най-голямата инвестиция в ядрената научноизследователска и развойна дейност от години насам. Програмата за ядрени иновации (NIP) помага да се проучи развитието на водещите технологии за производство, модерни модулни реактори и модерни горива. И тази инвестиция вече дава резултати.

По-рано тази година консорциумът UK-SMR обяви плановете си за въвеждане в експлоатация на първия малък модулен реактор (SMR) до 2029 г. Тази втора вълна на ново ядрено строителство, в допълнение към големите строителни проекти, е добре дошла новина, тъй като обещава да намали общите разходи за постигане на нулеви емисии.

Модулният характер на SMR означава, че голяма част от процеса на изграждане ще се осъществява във фабрики. Възможността да се намали количеството на включеното гражданско строителство и да се намали свързаната с това несигурност също трябва драстично да намали разходите. Това потенциално ще направи бъдещите цени на ядрената електроенергия конкурентни на алтернативи като възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Тези модулни реактори могат да действат като чист енергиен катализатор за Обединеното кралство. Въз основа на направен анализ на данните, получени от Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), британската National Grid и Международната агенция по енергетика (МАЕ), потенциалната международна пазарна стойност за тази напреднала ядрена технология се оценява на 3 трлн. паунда.

Изследванията, проведени по отношение на напредналите ядрени технологии и усъвършенстваните ядрени горива, като високотемпературни газовоохлаждащи реактори, които използват TRISO гориво, също могат да помогнат на ядрения сектор да се насочи към трета вълна на строеж на реактор, генериращи освен електроенергия и топлина и/или водород.

Тези реактори от „четвърто поколение“ ще използват най-добрите постижения на ядрените технологии и ще помогнат на Великобритания да постигне по-бързо и самостоятелно зануляването на въглеродните емисии и премахването им от националния енергиен микс, заключва Шери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Новите, MSNR дори теотетично, не гърмят....Друго е Практиката, разбира се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Каква роля ще има ядрената енергия за въглеродния неутралитет на Великобритания? Докато не гръмне някой АЕЦ огромна, после никаква! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Отделно, че става за 1/3 от цената самата модификация. Ползват 4000, плащат за 2000. Хайде, нека са 2500. Люта далавера но, само за умни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 4 години
Мога да спестя на ингилизите изграждането на два реакрора по 1000 [MW]....Ако попитат как. Безплатно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още