IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата прекъсна потока на емигрантски пари

Вълните от загуба на работни места сред работниците в чужбина и затварянето на международни граници намаляват годишния поток от глобални парични преводи

18:36 | 11.04.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Обикновено количеството пари, които емигрантите изпращат до родните си места, са добра подкрепа по време на криза. Но не и този път, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Вълните от загуба на работни места сред работниците в чужбина и затварянето на международни граници намаляват годишния поток от глобални парични преводи на стойност 690 милиарда долара в момент, в който много развиващи се икономики се нуждаят от твърда валута повече от всякога.

Ливан, Украйна и Филипините ще бъдат сред най-силно засегнатите, докато Латинска Америка може да отчете 18-процентен спад на парите, изпратени у дома, в сравнение с миналата година.

Потокът от парични преводи в световен мащаб достигна рекордно високи стойности през последните години, тъй като страните станаха по-тясно свързани.

Преобладаващият брой потвърдени случаи на Covid-19 са в индустриализирани държави, които са дом на по-голямата част от работниците емигранти в света, според Мануел Ороско, който ръководи програмата за миграция, преводи и развитие на Междуамериканския диалог във Вашингтон. 

Повече от милиард работници са изложени на висок риск от намаляване на заплатите или загуба на работа, съобщиха от Международната организация на труда. 

„Страните, в които работниците емигранти са базирани временно, изпитват голяма криза и много от тях са в секторите, които са засегнати“, каза Елина Рибакова, заместник главен икономист в Института за международни финанси във Вашингтон. 

Това са някои от развиващите се пазари, които ще са най-засегнати:

Ливан (12,5% от БВП)

Ливан и преди настоящата коронавирусна криза страдаше от спад на паричните преводи поради суверенен дефолт и икономически сътресения. Парите, изпратени от диаспората на страната, са били ключов фактор за поддържане на финансите. Неофициалният контрол на капитала, наложен от търговските кредитори, оказва натиск върху финансите на домакинствата, което води до девалвация на курсовете на ливанската лира на черния пазар.

Украйна (11,8% от БВП)

Украински работници, които през последните години се насочиха към по-високоплатени работни места в Европейския съюз, миналия месец се втурнаха да се приберат преди затварянето на границата. Централната банка заяви, че паричните преводи може да спаднат с до 3 милиарда долара тази година.

Украинската гривна поевтиня с над 12% тази година, но по-ниските цени на енергията и увеличаването на приходите от износ на пшеница може да компенсират част от щетите.

Филипини (9,8% от БВП)

Филипините разполагат с над милион работници в чужбина всяка година, предимно в Близкия изток. Паричните преводи от филипинци, работещи в чужбина, които представляват около една десета от икономиката, може да намалеят с до 30% през тази година, тъй като хиляди работници се завръщат у дома, заяви секретарят по икономическо планиране Ернесто Перния пред ABS-CBN News.

Египет (8,8% от БВП)

Паричните преводи и туризмът са двата най-големи източника на чуждестранна валута за Египет, а много египтяни, работещи в чужбина, са базирани в държави, зависими от износа на петрол. Спадът на изпратените към страната пари, съчетан с скорошния спад в притока на портфейли, ще ерозира валутните резерви на страната, според Ехсан Хоман, ръководител на изследванията в Близкия изток в MUFG Bank в Дубай.

Доминиканска република (8.6% от БВП)

Доминиканската република има един от най-високите проценти на парични преводи в Латинска Америка като дял от брутния вътрешен продукт, показват данните на Световната банка. Чуждестранните работници са изпратили 582 милиона долара у дома през януари, сочат данни на банката.

Останалите засегнати държави може да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
Владко , на колонията се разпорежда отгоре какво трябва да произвежда ... туй дето го предлагаш , го правехме до 1989 а .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
wag1111
преди 3 години
Другата част спомената от теб се води като чуждестранна инвестиция, дори мисля, че всичко е заведено така от държавата, да си вдигне рейтинга. Огромна част си вкараха остатъка от парите в имоти. Стимулираха здраво строителството в Бг. Доста работници и фирми лапнаха и там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
wag1111
преди 3 години
Не си прав. Капиталът влизащ като помощ за семействата им в бг не е никак малък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
mirodes
преди 3 години
Кой пък е живуркал от емигрантски пари?Емигрантите си вкарват парите в български банки или купуват недвижими имоти.Което малко се отразява на потреблението и услугите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 3
vladi_guetzov
преди 3 години
Не може да разчитаме само на емигрантски пари , а на износ от родно производство.Известно е ,че България е един от най-големите износители на мед и произвежда кабели ,но най жалкото е ,че не произвежда машини т,е, не произвежда и изнася готов продукт ,с който да печели от принадена стойност.Българското правителство трябва да се съсредоточи върху ресурсите ,които има страната и които са основа за бъдещи производства.В такъв смисъл правителството трябва да поощрява и подпомага стартъпи и фирми занимаващи се с производство на електродвигатели, и внедряващи електродвигатели във всякакъвв вид машини .Става въпрос ,че в България трябва да се произвеждат всякакъв вид електродвигатели,като се започне от различни видове помпи с електродвигатели,електротелфери, вентилатори за дом.и промишлени нужди ,вентилатори за банята и за компютрите,,миксери, бормашини ,дрелки ,винтовери,циркуляри,шмиргели .Защо българите да не произвеждат електродвигатели за автомобили, вятърни турбини малки и големи.Надявам се ,че в родината има достатъчно квалифицирани инженери ,коита са способни да конструират електродвигатели и машини работеши с електродвигатели ,с които да участваме в световното производство и коопериране с чуждестранни фирми.Крайно време е родината ни да преработва суровините си и произвежда машини ,вместо да изнася богатствата си на ниска цена.Същото се отнася и за земята ,която може да ражда плодове и зеленчуци ,но повече внасяме отколкото изнасяме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 8
Dimat
преди 3 години
Ами сега,ами сега.ами сега....А?Хайде да ви видим "патриотите",дето живуркахте от емигрантските пари,как ще я каратате отсега нататък?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
mrynmryn
преди 3 години
Той е на същите собственици, като инвестор мисля, тоест само преводи, без журналистика или тук-таме има някоя написана статия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
А България ...?! Не е ли малко странно , блумбърг на български , да не дава информация за ситуацията в България ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още