IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Капиталовите буфери на една банка ни делят от чакалнята на еврозоната

Според финансовия министър страната продължава по предварително одобрения план за процеса, който продължава да се изпълнява

11:42 | 11.04.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Само една банка трябва да завърши докрай процеса по формиране на допълнителни капиталови буфери, за да може България да изпълни условията за присъединяване към т. нар. „чакалня“ на еврозоната, валутният механизъм ERM II. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на пресконференция с премиера Бойко Борисов и социалният министър Деница Сачева.

Горанов припомни, че след провеждане на стрес тестове на две български търговски банки бе препоръчано те да формират допълнителни капиталови буфери.

По думите на министъра едната го е изпълнила, а другата е готова на 70%, „с което и последните коментари на ЕЦБ ще отпаднат и вероятно след изпълнение на 100% и на този план за допълнителни капиталови буфери ще дадат положително становище за установяване на тясно сътрудничество по отношение на банковия съюз“, което е и условието за влизане едновременно в банковия съюз и ERM, каза министърът.

По думите на Горанов страната продължава по предварително одобрения план за процеса, който продължава да се изпълнява.

„Остава само една стъпка, за да бъде изпълнен напълно. Следващите седмици ще работим интензивно за изпълнение на последния елемент от този план. Имаме уверението, че ангажиментите от наша страна и от страна нашите партньори са непроменени и ако си свършим работата в оказания график, ще успеем да се присъединим едновременно към банковия съюз и към ERM“, посочи финансовият министър.

По думите му съсредоточени са всички усилия на отделните институции, за да се изпълни и последното условие за приемането на страната.

Министър Горанов също така заяви, че въпреки условията на коронавирус и тежката икономическа обстановка няма смекчаване на условията за приемане на страните във валутния блок и „чакалнята“ на еврозоната. Точно обратното, каза на свой ред премиерът Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 7 rate down comment 1
wag1111
преди 4 години
Този проект ЕС както е тръгнало няма да го бъде още дълго. Хлопнаха вече границете. Сега се прави масова кражба на капитал от централната банка и държавите се надпреварват, кой ще вземе максимума. Капитала се върти около основателките, дори и те нещо не могат да се разберат. Италианците постоянно критикуват швабите за егоизма им по отношение към всички останали. Колкото повече имаш, толкова повече взимаш. Както обикновено това, ще удари шматките от периферията (новите членки).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
dikens15
преди 4 години
Използват момента да махнат примката наречена валутен борд от врата си, използвайки невинни извинения. Стадото ще се усети прекалено късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
Dimat
преди 4 години
Ех как драпате мошшшеници за тази "чакалня",където да си нулирате мошеничествата и престъпленията и ги прехвърлите на гърба на аборигеноовцете!!!Как само драпате..и май ще додрапате,а стадото за кой ли път ще продължи да блее и чака да му го вкарата по-дълбоко,за кой ли път!АМА,ХАК МУ Е!НИКОЙ НЕ МУ Е ВИНОВЕН ЗА МАЛОУМИЕТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
shinawatra
преди 4 години
Това сайтче цензурира абревиатурата П-И-Б, Първа Инвестиционна, ББР им оправи буфера оня ден, остава Инвестбанк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Цецо Минев, не харесва това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 4 години
изтървахте влака Горанов, а следващият няма да дойде по графикБорисов призна че това е негова грешкаБГ най-добре да си трае в тази криза, колкото повече мърда повече ще боли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
shinawatra
преди 4 години
Оня ден ББР спаси *** покрай историята с лошите кредити, значи остава Инвестбанк!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Лъчо
преди 4 години
Тоя Горанов наистина е за смяна. Не знае на кой свят е. Днес пресконференция дава и го питат " вноските по кредитните карти, ще се отсрочват ли", той върти суче ( не знае). Да сме прочели на саита на БНБ. Питат го за Самоосигуряващите управители на ЕТ- пак върти и суче ( не знае), ако били на трудов договор 1500 кредит. Иначе се бие в гърдите, за супер големите и ефективни мерки които са приели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Todor Sabev
преди 4 години
Тоя на коя планета живее . точно са Европейските държави от ядрото на евро зоната ще тръгнат да се занимават с нас В Европа се засилват центробежните сили Богатия и пестелив север в момента си прави улув относно катастрофа в юга и вади съвсем други статистики относно пандемията. В резултат на пандемията и и дълбоката рецесия дълговете на. Италия и Гърция ще надхвърлят 200 процента Испания вероятно 130 . Франция и Германия и те там значително над 100 процентната, ЕЦБ монетаризира дълговете на страните членки , Точно баш са ще се занимават с нас . Отделно и нашия дълг ще нарасне и да не говорим че лошите кредити в българската БАНАННОВА система пак ще се засилят към 20 - 30 процента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още