IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Засилват се призивите за военни облигации в САЩ

Последния път, когато Америка продаде такива, те бяха на практика данък върху спестителите

10:50 | 16.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джим Креймър е твърд в убеждението си. <em>Снимка: Getty</em></p>

Джим Креймър е твърд в убеждението си. Снимка: Getty

Едно време, преди цели два месеца, Джим Креймър, хиперактивният американски финансов телевизионен водещ, бе прочут с любовта си към свободните пазари и акциите, пише Джилиън Тет за Financial Times. Сега той има нов фокус: да убеди Белия дом да издаде "военни облигации" за финансиране на борбата срещу Covid-19. „Време е за 30-годишни военни ДЦК за трилиони долари при лихва от 2%“, туитна той наскоро, като заяви, че местните инвеститори искат тези ценни книжа. „Искаме да спечелим тази война!”, допълва той.

Ще се вслуша ли Доналд Тръмп? Не е ясно. Лари Къдлоу, бивш колега на Креймър в CNBC, който сега е главен икономически съветник на Белия дом, казва, че той е „напълно за“ военни облигации като „дългосрочна инвестиция“.

Финансовият министър Стивън Манучин обаче не изглежда особено убеден. Не е чудно. Тъй като 30-годишните ДЦК в момента имат доходност от 1,4%, няма особена логика правителството да продава облигации, които биха стрували повече. Във всеки случай, когато пандемията приключи, Манучин ще има нужда домакинствата да харчат пари за стоки и услуги, а не за облигации.

Дори военните облигации никога да не напуснат пределите на Twitter, инвеститорите трябва да вземат предвид това по три причини. Първо, държавният дълг набъбва по начин, който скоро ще постави акцента върху купувачите на американските ДЦК.

Неотдавна Goldman Sachs предупреди клиентите си, че дългът на Америка към брутния вътрешен продукт ще достигне 99% тази година и 108% през 2023 г., спрямо 79% за миналата година. Ако стане, това ще надхвърли предишния рекорд от Втората световна война, когато беше последният път, когато САЩ продадоха военни облигации на патриотичната общественост.

За щастие, няма абсолютно никакви признаци, че Манучин сега има проблеми с финансирането на дълга. Услужливият Федерален резерв на САЩ вече изкупува държавните ценни книжа. Ако икономическите условия се влошат през следващите месеци, вероятно следващата стъпка на Фед ще бъде да възприем „контрол над кривата на доходността“, при който купува както дългосрочен, така и краткосрочен дълг, за да запази ниски лихвите по целия матуритетен диапазон. Междувременно статутът на долара като световна резервна валута означава, че субекти извън САЩ също продължават да купуват американски ДЦК.

Инвеститорите, които размишляват за бъдещето, трябва (отново) да прочетат забележителното писмо, което банките от Уолстрийт написаха на финановото министерство миналата година - доста преди пандемията да удари - в което предупредиха за „засилена нужда американският дълг да се финансира на местно ниво“, тъй като делът на чуждестранните покупки на щатски ДЦК намалява. Тогава банките предположиха, че домакинствата в САЩ могат да бъдат естествени бъдещи купувачи, тъй като вложенията им в държавни облигации са сравнително ниски.

Последна актуализация: 00:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Grosss
преди 3 години
Тия само за пари мислят и все нямат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Todor Sabev
преди 3 години
Идеален си е ,то сега е ерата на всекви палячовци , шутове и пажове.Както и на ,,инфлуенсъри,, милиардери.Важно е бройлерите да кълват просото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 3 години
Да, абсолютна пародия е, но от време на време го гледам. Всеки път недоумявам как са го изтървали да води предаване :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
Minka
преди 3 години
Не знам дали сте го гледали и слушали Креймър, но е изключително елементарен *** и слагач. *** пълна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още