IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вариантите пред Китай – икономическо възраждане или нова вълна от COVID-19?

Стремежът на втората по големина икономика в света да се върне към нормалното е като нож с две остриета и целият свят ще наблюдава дали Пекин ще успее

08:16 | 22.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията от коронавируса Covid-19 в края на миналата година, местните жители триумфираха, след като бяха премахнати извънредните мерки и животът там се върна към обичайните си обороти.

Това беше отразено широко в медиите, особено държавните китайски медии, тъй като градът, който олицетворяваше провала на Китай относно удържането на заразата, сега символизира възстановяването на страната в рязък контраст с хаоса, който бързо се разгръща в останалия свят, пише CNN.

"Подобно на феникс Ухан се пренася от мрачната блокада заради коронавируса към топлата пролет", написа китайската държавна медия Global Times, докато търговските обекти в града отварят врати, а жителите в него стават свидетели на истински бум на сватбите. 

…все пак да не излизат

Въпреки еуфорията в Ухан все още личат признаците на притеснение в Азия: всяко възстановяване от вируса може да бъде мимолетно и да започне нова вълна от инфекции - и блокирането, смъртта и мизерията, които ще последват, се виждат на хоризонта.

Говорейки по време на среща на лидерите на Комунистическата партия тази седмица, китайският президент Си Дзинпин призова за "упорити усилия" за предпазване на страната от нов ръст на случаите на заразени с коронавирус заради пристигащи хора от чужбина и "предотвратяване възобновяването на огнището у дома".

На фона на всички разговори за възстановяване на нормалния живот и икономиката на Китай строгите мерки за ограниченията ще останат в много части на страната, най-вече в столицата Пекин, където транспортът продължава да бъде силно ограничен, а чужденците са изправени пред ограничения на движението поради опасения от внасяне на коронавируса обратно в страната.

В северния град Сифънхъ, на границата с Русия, е построена нова импровизирана болница, като на местните жителите им е наредено да останат в домовете си, след като беше регистриран ръст на случаите на новозаразени, за които се смята, че идват от съседната страна. Към 9 април в града са регистрирани общо 123 случая на заразени вследствие на внасяне на патогена, и 137 асимптоматични случая, според държавния вестник People Daily.

Хубей, провинцията, чиято столица е Ухан, ще продължи да поддържа мерките за реагиране при извънредни ситуации на най-високо ниво, а властите заявиха във вторник (7 парил), че нулев растеж при случаите "не означава нулев риск".

Железопътните гари и операторите на железопътния транспорт засилиха мерките за дезинфекция и инспекциите в цялата страна, тъй като тази седмица се очаква десетки хиляди жители на Ухан да напуснат града.

Мнозина се озоваха в капан в града, след като се върнаха в него, за да видят семействата си по време на китайската Нова година, и сега ще се приберат по домовете си в други части на Китай. Множество градове, включително Гуанджоу и Шънджън, вече заявиха, че тези хора ще трябва да се подлагат на самокарантинни мерки и редовни тестове, за да гарантират, че не носят вируса със себе си.

В самия Ухан, по отношение на жителите, които са преминали тестовете, са издадени QR кодове. Само тези със зелени кодове - което означава, че са без симптоми и са били тествани отрицателно за коронавирус – имат разрешение да напуснат домовете си. Всеки, който няма такъв код, ще продължи да се сблъсква с ограничения на движението.

Върху хората все още се изпълняват редовни проверки относно телесната температура, тъй като остават съмненията, че има хора, за които има риск да са заразени.

Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 3 години
Китай от коронавируса вече се е управил. От икономическите последици от карантината има да се управя десетилетия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Като гледам тук какви умират, някакви на хемодиализа, които каквото и да хванат, ще умрът, но ги пишат към вируса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 3 години
При положение че всички манипулират статистическите данни подобни новини са безсмислени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още