IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вървим ли към глобализация с китайски характеристики?

Пандемията от коронавирус разкри колко далеч са от стратегическа самодостатъчност дори най-богатите държави

10:40 | 28.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Вгледайте се през мъглата и светът след коронавируса придобива различни форми. Някои от границите бяха начертани. Икономическото наследство на пандемията ще включва рязък спад в производството, масови бизнес фалити, по-висока безработица и натрупване на фискални дефицити. Най-богатите нации в света ще станат изведнъж по-бедни и по-задлъжнели. Капитализмът ще придобие нов облик, пише Филип Стивънс за Financial Times.

Правителствата, които се притекат на помощ на фирмите, вероятно ще изискват да имат по-голяма дума в начина, по който те се управляват. Данъците ще трябва да се повишат. Политиците ще се стремят да поддържат националните шампиони, особено в сектори като фармацевтиката. Проверките по границите ще станат все по-чести, а във вътрешен план държавите могат да запазят правомощията си за наблюдение, които придобиха по време на кризата.

От решенията на политическите лидери зависи дали това ще предизвика трансформация, която се случва веднъж на поколение, трайно променяйки баланса на силите в обществата и преоформяйки отношенията между държавите. Популизмът ще насочи лидерите към размахващият флагове национализъм, предшестващ поредния завой към деглобализация. Инертността ще се превърне в аргумент за оцеляване, с корекции в краищата. Осъзнатият личен интерес трябва да предостави възможност на либералните демокрации да обновят овехтелия социален договор.

Завъртането на колелото на национализма ще накара уплашените общества да се стаят зад границите. Теглейки в обратната посока, смъртоносното незачитане на националнлите граници от Covid-19 подчертава връзката между глобалната взаимозависимост и необходимостта от структури за сътрудничество. Резултатът от това противоборство не е предопределен. Новият пейзаж ще бъде въпрос на политически избор и лидерство.

Предпазлив подход може да се открие в реакцията на богатите демокрации на финансовата криза през 2008 г. Тогава политиците може би научиха два важни урока от срива на световната финансова система и последвалата икономическа рецесия. Капитализмът от рода „всичко върви“ на така наречения Вашингтонски консенсус накара големи сегменти от електората да оттеглят съгласието си за този модел на пазарна икономика. И версия на глобализацията, която до голяма степен послужи за обогатяване на горния 1% за сметка на повечето от останалите, дискредитира аргументите за либерални, открити пазари.

И все пак правителствата отговориха с програми за строги икономии, които национализираха загубите на финансовия сектор и ги прехвърлиха на плещите на всички останали. Банкерите получиха нежно перване през кокалчетата, докато работниците с ниски доходи се сблъскаха със замразяване на заплатите и дълбоки съкращения в социалната система. САЩ тръгнаха по свой път. Правителствата от еврозоната изпаднаха в ожесточени спорове за това как разходите трябва да се споделят между силните и слабите.

Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
Въпросът е, как да се запази суверинитетът в глобализацията. Много държави с пари (вкл и Китай, след като захлебиха заради цялото производство там), предприемат настъпление в по-малки държави, като България и плащат за *** в нета, политически парти, съмнителни организации, медии и тн..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
фиг.1
преди 3 години
Глобализацията е неизбежна. Със съвременните технологии за транспорт и комуникации, Светът вече е твързе малък, за да бъде делен на части.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
V.At.
преди 3 години
Много странно е твърдението, че при национализма държавите ще се затворят в нормалните си граници. Да ама не. Светът не е детска градина от непослушни дечица. И като стане такава инфекция, те да се затворят в стаичките си и да плачат. Със сигурност както някои си плачат, така и други си правят сметката как да спечелят. И то от национализма. Не е нужно да гледаме далеч. Вариант: Затваряме се в националните граници. Турция също. Но Ердоган е поставен под силен натиск! Какво правят авторитарните личности - търсят външен враг. Например - нископлатените, угнетени братя в съседна България. И? Няма НАТО, няма ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
"смъртоносното незачитане на националнлите граници от Covid-19 подчертава връзката между глобалната взаимозависимост и необходимостта от структури за сътрудничество" е първия добре осъзнат факт в тази статия с напълно погрешен извод - трябва да се зясилят глобалните връзки. точно обратното, факта споделен по-горе говори, че трябва да се намалят глобалните връзки, за да се спре разпространението му. и втория важен и точен факт - обемността на кризата 2008 и резултата. но отново грешен анализ и извод. в сегашната ситуация имаш съвсем друг тип противник, не лоши дългове на разглезени капиталистчета както беше тогава, а напълно неясна зараза, която освен това мутира и се развива. това ще доведе до напълно променени съплай чейни и оттам пълно преобразуване на търговията на дребно и оттам магазинна мрежа и дистрибуция. т.е. нищо общо с 2008, откогато почна бума на моловете и хипермаркетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още