IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Дончев: Обсъждат се мерки за либерализиране на ограниченията, когато е възможно

Работи се по допълнителна ликвидна подкрепа за малките предприятия, каза вицепремиерът

17:53 | 08.04.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавата е готова с цял пакет мерки и за затягане, и за либерализиране на извънредното положение в България. Но лекарите не препоръчват това засега, коментира вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Обсъждат се мерки за либерализиране на ограниченията, но когато е възможно, заяви той.

Той отбеляза, че парковете за разходки са важни. Обмисля се либерализацията на движението в паркове, но няма да е пълна свобода. Трябва да е свързано със социална дистанция, може би с носене на маски. Не се знае кога ще започне разхлабването на мерките, коментира вицепремиерът. 

Това е цената, с която можем да спасим повече българи, категоричен е той.

Ще има и други мерки, анализират се бизнесите и работещите, стана ясно от думите на Дончев.

В момента се работи по допълнителна подкрепа за малките предприятия до 20 души, посочи още вицепремиерът. И поясни, че става дума за бърза схема за безвъзмездно финансиране, опростена административно. Обсъжда се за до 20 хиляди лева ликвидна подкрепа за фирмите. Може да се използва критерият с 20% спад в оборота, както при мярката 60/40, поясни Дончев.

Не бива да допускаме масови фалити. Затова се опитвамеа да спасим и фирмите, и хората, заяви вицепремиерът.

По отношение на новия таван на дълга от 10 милиарда лева Дончев каза: „Надявам се новият заем да не бъде използван целият. Няма гаранция, че ще бъде изтеглен или пък изхарчен, това е рамка“.

Към момента 870 милиона лева са препрограмирани от еврофондовете и насочени към различни здравни и икономически мерки. Но да не забравяяме, че основната необходимост е за субсидиране на здравната и социалната системи, посочи той.

Важно е да не се прекъсва административното обслужване на граждани. Това е абсолютно недопустимо, каза още Томислав Дончев.

Държим се отговорно, справяме се по-добре от други народи, каза вицепремиерът по отношение на спазването на ограничителните мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Ewollide
преди 4 години
Качествени немски стоки, на привлекателни цени, превъзходни бири струващи по-юалко от родните. Български пивовари, произвеждащи безалкохолна бира, пренасочили спирта за борба с ковид 19
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
vladi_guetzov
преди 4 години
Докато смисловците обсъждат мерките за либерализиране в земеделието ,производителите и фермерите ще фалират .Истината блесна-чуждите вериги са търговски площи на Германия и българите са купувачите на немски стоки.Те са в България да печелят и да задушават родното производство за сметка на тяхното.,така както задушиха и затриха малките и средните магазини,затриват и фермерството.България се оказа зависима колониална страна ,манипулирана, изнудвана и рекетирана.Германците не продават български домати и блузи при еднаква продажна цена с вносните , защото печелят повече от маржа между нея и закупената .Дори да имат само 1 стотинка по-голяма печалба на килограм домат са готови да наводнят пазара с вносен ,а българските производители просто загиват.Правилен и патриотичен подход на правителството ,но трябва да се възстановят българските магазини,вериги и пазари .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още