IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Блокадите заради коронавируса са необходими, но трябва да бъдат временни

Вредата от строгото сдържане трябва да бъде смекчена, като се гарантира, че всички хора имат достатъчно доходи, а жизнеспособните предприятия оцеляват

08:17 | 14.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Covid-19 изправи света пред най-голямото предизвикателство в живата му памет. Сега е необходимо да се управлява както болестта, така и нейното икономическо въздействие. Това не е лесен компромис. Напротив, поставянето на болестта под контрол е необходимо условие за възстановяването на икономиката. Но времето също е ограничено. Правителствата трябва да използват това, с което разполагат разумно и ефективно, пише Financial Times в редакционен коментар.

Икономиките са изправени пред пропаст. През работната седмица, приключила на 3 април САЩ отчетоха рекордните в историята 6,7 милиона молби за помощи при безработица. ОИСР предполага, че всеки следващ месец на икономическо спиране ще намали растежа през тази година с два процентни пункта. Освен ако прекратяването на дейността не е кратко, това ще бъде най-голямото икономическо свиване в историята.

Следствието обаче не е, че блокадите трябва да бъде изоставени, а че трябва да бъдат накарани да работят възможно най-бързо. Оставянето на болестта да се развихри рискува срив на здравните системи и загуба на живот, сравнима с тази от световните войни. Голяма част от водещите икономисти са съгласни, че рязкото икономическо свиване е цена, която си струва да се плати, за да се осигури контрол върху инфекциите. Във всеки случай икономиките не биха се оживили автоматично, ако се премахнат блокадите. И без тях много хора биха се изолирали доброволно.

След като вземем предвид загубата на живот и всички други щети, които може да ни струва една неконтролируема пандемия, блокирането е разумно. Но строгото сдържане не може да продължи дълго без непоносими щети. Тази вреда трябва да бъде смекчена, където е възможно, като се гарантира, че всички хора имат достатъчно доходи,  а жизнеспособните предприятия оцеляват. Осъзнавайки това, правителствата с фискално пространство създадоха множество нови програми. Централните банки също се намесиха агресивно.

Сега фокусът на институциите трябва да се насочи към необходимостта от постигане на глобален отговор на тази пандемия. Веригата е силна колкото най-слабата си брънка.

От жизненоважно значение е обаче властите да постигнат поне четири конкретни неща по време на блокирането: възходящата крива на инфекциите трябва да бъде намалена веднага; здравните системи трябва да могат да се справят с потока от пациенти, докато не бъдат открити лекарстава или ваксини; трябва да се създаде капацитет за тестване, проследяване и карантина, за да се предотврати завръщането на вируса след края на блокадите; трябва да се създадат начини уязвимите да бъдат в безопасност.

Правителствата трябва да се стремят да постигнат тези четири съществени цели в рамките само на няколко месеца. Малко вероятно е те да имат много повече време от това преди икономическата цена и социалните вълнения да станат непоносими, въпреки че колкото по-щедра и ефективна е тяхната подкрепа, толкова повече време ще имат. Управлявайки връщането към работа, правителствата трябва също да потърсят съвет от икономически и бизнес експерти, както го правят по здравните въпроси.

Дори ако правителствата на държавите с високи доходи постигнат всичко това, това няма да означава връщане към нормалността. Те все още ще трябва да контролират трансграничното движение на хора от държави, които не успяват да овладеят пандемията. Много от уязвимите жители все още ще трябва да останат вкъщи, докато не се намери лекарство или ваксина. Все още ще са необходими много усилия, за да се управлява глобалното разпространение на вируса и да се помогне да се преодолеят щетите върху най-уязвимите страни.

Сега идват решаващите седмици. Правителствата правилно решиха да спрат икономиките си, но те трябва да направят жертвите оправдани. Би било агония за обществата, ако мерките трябва да се повторят. Има само кратък период, в който да се придобие сигурен контрол над болестта и така да се рестартира икономиката сравнително безопасно. Тази възможност не трябва да се пропилява. Нека блокадите проработят. Грешките от последните месеци трябва да престанат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis23
преди 4 години
Аре препишете вече, че треа е полензно щот и в началото на "страшната зараза" нещо ви не се получи ..... :)) Нишо са ше погладувате лекичко за тарикатлъка и то трайно затегане на коланите щот такаа е концепцията на тия ми ти "пандемии" ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
https://youtu.be/2RK3ezQL-MQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
Бидонойл
преди 4 години
Що не го кажеш на Путин по повод въведените извънреднини мерки в Москва. Май са забравили да ти сменят дискетата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
дядя Вова
преди 4 години
КОРОНОБЕСИЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още