IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печатането на пари е валиден отговор на коронавируса

Програмите за количествено облекчаване може да се запазят в дългосрочен план

12:01 | 18.04.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Британското правителство така и не изплати заема от 1 200 000 британски лири, чрез който бе създадена Английската централна банка (АЦБ) през 1694 г. В замяна то даде на търговците, които предоставиха парите, изключително право да печатат банкноти срещу този дълг, раждайки централната банка и голяма част от архитектурата зад световната финансова система. Днес, когато регулаторите обещават да направят „каквото е необходимо“, за да подкрепят икономиките си на фона на коронавируса, централните банки са изправени пред призиви да печатат пари за пряко финансиране на държавните разходи, пише Financial Times в редакционен коментар.

Във времена на извънредна ситуация, особено при война, централните банки често предостяваха прясно отпечатани банкноти на правителствата. Борбата срещу произтичащата от това инфлация беше отлагана за след края на кризата. Въпреки пандемията, светът все още не е в това положение. Засега не е необходимо да се облекчава рамката на независимото, съблюдаващо инфлацията централно банкиране. И все пак този вид парично финансиране трябва да бъде инструмент на разположение на регулаторите при нужда.

Без ограничения, позволяването на правителството да се финансира чрез създаване на пари може да доведе до хиперинфлация. Но тези рискове могат да бъдат управляеми: количественото облекчаване през изминалото десетилетие, въпреки прогнозите, не вдигна инфлацията над 2-процентната цел на основните централни банки. Парите, наливани в икономиките на богатите страни, бяха посрещнати от увеличеното търсене, може би трайно, на предпазно спестяване.

Няма ясно разграничение между количественото облекчаване (QE) и монетарното финансиране. Централните банкери твърдят, че покупките на активи при QE са временни, което означава, че новосъздадените пари един ден ще бъдат оттеглени от икономиката. Но е трудно да се вържат ръцете на техните наследници, които един ден биха могли да направят тази интервенция постоянна. Така или иначе целта е да се намалят разходите по държавните заеми. Изкупуването на облигациите след като те са продадени на частни инвеститори все още освобождава средства за нови емисии.

В последно време QE програмите в действителност изглеждат все по-вероятно да станат постоянни. Централните банкери не можаха да изпълнят много обсъжданата програма за „нормализиране“ на паричната политика след финансовата криза. Те няма да могат да го направят скоро. Мащабът на предишните схеми означава, че Японската централна банка - която притежава държавни облигации на стойност над 100% от японския БВП - може никога да не е в състояние да обърне изцяло покупките си.

Разликата между QE и прякото парично финансиране е преди всичко въпрос на представяне: дали покупките на активи се считат за временни или постоянни. Това има значение: доверието и комуникацията са важни характеристики на централното банкиране. Едно мнение наскоро от гуверньора на АЦБ Андрю Бейли, което изключи паричното финансиране, може да е в голяма степен замислено да убеди международните инвеститори, че има малко причини да се страхуват да държат средства в паунди.

Ако тенденциите, които ограничават инфлацията, се обърнат, централните банкери разполагат с инструменти за борба с повишаването на цените, независимо дали чрез повишаване на лихвите или спиране на QE. Настоящата криза може дори да бъде дефлационна, като целите на централните банки, с изключение на ЕЦБ, са симетрични в обещанията за справяне с инфлация, която е както под, така и над заявената им цел.

Мащабът на днешния спад означава, че дори най-директното монетарно финансиране, като например „хеликоптерните пари“, или раздаване на пари на обществеността, трябва да остане като опция. Това ще изисква координация с демократично избрани ръководители, които отговарят за публичните финанси. Дебатът не трябва да е за това дали паричното финансиране може да се случи - под формата на QE то вече го има - а относно поддържането на процеса под контрол чрез независими централни банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
ПИЧ
преди 3 години
За хората които са преживяли Виденовата зима на 1996/1997 год. на хиперинфлацията, наистина подобни сценарии са Зловещи (както пише и be_google). A и не само за тях. Когато парите са горещи и трябва веднага нещо да купиш, защото на другия ден цената е по-висока. Много възрастни Българи загубиха спестяванията си. Активите бяха преразпределени.На практика парите загубват способността да пренасят стойността, напротив, веднага се губи стойност. Като горещ картоф, който веднага трябва да прехвърлиш. Не е ясно защо света се движи в тази посока - защо централните банки го правят. Трябва да мислим в каква форма, в какъв актив трябва хората да държат спестяванията си - и той да бъде ликвиден (лесно продаваем), за да могат да извадят бързо малко парици, когато им потрябват,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
be_google
преди 4 години
печатането е СУПЕРЗЛОВЕЩО и цели да се подкрепи ФАЛШИВО дъно на Стария при тази криза разразила се в ФАЩ.....не търгувам американски шитове, но съм сигурен в едно, че нищо, НИКОЯ ГЛОБАЛНА , НАГЛА И МОНОПОЛИСТИЧНА ФИРМА, която крие от данъци милиарди В ОФШОРНИ държави и щети, било законно казват те, НЕ МОЕ ДА Е ТРИЛИОН ПАРИ!!!при лаката криза 2008ма когато щатската финансова олигархия ограби буквално ЕС и т нар ДАУ падна на около 6000 пункта сега са къде по-зле на крепят с фалшиви новини и манупалции?!? КОЛКО РЕАЛНО е мириканскто дъно...няма такова то е товма което финансовата олигархия реши. не е препоръка дза покупко-продажби с такива шитове. Един ден ще отговаряте пред закона за даване на нашите пари в американски бондове, фондове и тн. Ако не отговаряте пред корумпираното земно правосъдие то идва и Божия съд. Там нито НПО , нито адвокати ще имате. Никой нормален човек не бива да финансира САЩ- световния терорист 1 и олигарсите им по цялата планета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
tetris12
преди 4 години
Печатането на пари е валиден отговор на всеки проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 4 години
Преди да отворят затворените отрасли е рано да се говори за каквото и да е . Може би след година ще е ясно къде се намираме и тогава ще са ясни и мерките . За сега само се дрънка и се вдига пушилка още истински мерки няма взети
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
дядя Вова
преди 4 години
Печатането на пари е крадене.Но ***** и икономист е едно и също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
Painkiller
преди 4 години
Съгласен съм, но това ще бъде преходен период със сравнително дълъг хоризонт - поне 2, 3 години. Мисля, че след него ще сме в окото на бурята и стгфлационна спирала, която ще продължи поне още 3г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
РБК
преди 4 години
Този път май няма да мине номера с QE при тези 20 000 000 безработни за 4 седмици където се регистрираха и спада на производството (РЕАЛНОТО) вече 14 месеца и престоя на авиопревозването(когато през 2002 г бяха затворили въздушното пространство,то цяла година отне да се възстановят предишните "обороти",а сега ще трябва повече време ).Дефлация е по-верятно да има,отколкото инфлация с печатането на пари. В САЩ в момента 40 -50 000 000 се чудят дали да платят наема си или да оставят парите които имат за храна и лекарства(а те са за месец само),а това ще доведе след кризата до свиване на пазаруването ...с цел спестяване за "черните дни".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още