IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цветослав Цачев: Изолацията ще промени мисленето и потреблението ни

Кризата с коронавируса ще е катализатор за преминаване от стандартното към онлайн пазаруване, прогнозира главният инвестиционен консултант в Елана Трейдинг

12:06 | 07.04.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Изолацията заради коронавируса ще даде отражение върху потреблението и мисленето ни за дълъг период от време. Тя ще бъде катализатор за преминаване от стандартното към онлайн пазаруване. Това мнение изрази Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана Трейдинг в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес".

"Първоначално видяхме шоков спад на индексите и разпродажби при петрола. Възстановяването сега продължава трета седмица и има потенциал да се превърне в най-бързия временен възход в историята на Wall Street, който все още се дължи само на успокоението около коронавируса за достигане на пика и спад в броя на заболелите. Но предстои да видим негативните ефекти върху глобалната икономика", прогнозира той.

Според Цачев вероятно ще видим драстично намаление на дивидентите, което няма да се хареса на инвеститорите.

Първият сценарий за изход от ситуацията по думите на инвестиционния анализатор е за бързо възстановяване на икономиката, но той му се струва по-малко вероятен. Другият сценарий, който той очаква, е да има бавно и слабо възстановяване до края на годината.

"В момента корпоративна Америка е много задлъжняла и се нуждае от ликвидност, но фалити все пак ще има", прогнозира Цветослав Цачев.

Той коментира и случващото се на пазарите.

"Потреблението на бензин е намаляло с 85%, а на дизел с 60%. Сега ще се търси начин за ограничаване на добива на петрол. Спорът не е толкова Русия - Саудитска Арабия, те имат желание да изместят шистовите производители в САЩ", смята той.

Главният инвестиционен консултант в Елана Трейдинг смята, че финансовият сектор в САЩ и банките там изостават най-много в ситуацията на пандемия заради коронавируса.

„Транспортният сектор и авиацията – също, добави той. "Нулевите лихви и лошите кредити са достатъчен проблем за печалбите на банките. Федералният резерв на САЩ излекува грешките от 2008, но оттук нататък цели сектори и индустрии ще намалят значително дейността си".

Цачев прогнозира, че ще има промени и в здравната система в САЩ.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
тоа па, оптимист .... как си мисли да се случи, само заради това че сме стояли малко повече вкъщи 3 седмици ! празнословец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още