IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов се отказа от заем от МВФ

Комисията по бюджет в парламента прие на второ четене актуализацията на бюджета за тази година

13:09 | 05.04.20 г. 8
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Пресцентър на НС</em></p>

Снимка: Пресцентър на НС

Рано е България да мисли за финансиране от Международния валутен фонд (МВФ) заради кризата с Covid-19. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на извънредното заседание на бюджетната комисия на Народното събрание, предава БНР.

Комисията по бюджет и финанси в парламента прие на второ четене актуализацията на бюджета за тази година. 

Късно снощи депутати от ГЕРБ внесоха две предложения към актуализацията на бюджета, едното от които включваше и финансиране от МВФ.

Горанов настоя вносителят - председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова, да оттегли предложението си.

„Рано е за подобен дебат“, категоричен е Горанов.

Другото предложение на ГЕРБ е свързано с глобалната програма за облигации, през която страната ни излиза на външните пазари. Предложено е увеличаване на обема й, но при запазване на лимита на нов държавен дълг от 10 милиарда лева през 2020 година.

БСП предлага парите за модернизация на армията да бъдат насочени към справяне с последиците от кризата, нанесени от ограниченията заради Covid-19, обяви депутатът от левицата Румен Гечев по време на извънредното заседание за актуализацията на бюджета.

Мярката ще обхване 42 000 души и ще струва 914 млн. лева, обяви Гечев.

„Субсидиите, които предлагаме, са в размер на една минимална работна заплата, в това чесло и осигуровки за всеки месец от извънредното положение за всички наети на трудов договор в частния сектор към 13 март 2020 година, които в резултат на ограничителните мерки са в неплатен отпуск.

От левицата настояват и за субсидии в размер на една минимална работна заплата, в това число и осигуровки за тези самонаети лица, които мога да работят поради извънредни мерки.

Йордан Цонев от ДПС поиска промени при мярката 60/40, при която държавата ще предостави единствено 60% от заплатата на работниците в предприятия, които изпитват трудности заради коронакризата, а останалите 40% от заплатата плюс всички осигуровки остават за сметка на фирмите.

„Частта 60%, която държавата поема, държавата да поеме върху тези 60 процента и осигуровките. Виждате, че има реакция негативна срещу това предложение, а то не е лошо предложение - това предложение е анонс на правителството и за съпричастност на бизнеса към този процес. Но мисля, че така ще бъде още по-справедливо“, каза Цонев.

ДПС настоява и за промени в схемата за подпомагане на бизнеса през Българската банка за развитие.

Предложенията за актуализацията на бюджета имат за цел да бъдат осигурени средства за неотложни разходи, свързани с мерките срещу коронавируса. Предвидени са пари за подкрепа на икономиката и заетостта.

Предлага се увеличаване на разходите по бюджета на Държавното обществено осигуряване за фонд „Безработица” в размер на 1 милиард лева, както и 430 милиона лева за компенсиране на очакваното неизпълнение на приходите.

Със законопроекта се увеличава капиталът на Българската банка за развитие със 700 милиона лева. Предвижда се формиране на бюджетен дефицит от 3,5 милиарда лева и увеличаване на тавана за поемане на нов държавен дълг до 10 милиарда лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Г-н Драгос, не ви е проблем какво предлага БСП. НИКОЙ няма да я чуе и отрази. Така отклонявате темата, защото май не ви е комфортно да коментирате ГЕРБ. Такава практика има и в други страни, ако четете на чужди езици. Гледайте мерките на велможите от управляващата партия. Резерви има в намаление на чиновническата ни армия. Колко години (над 10?) ни се обещава и харчат пари за електронно правителство (над 2 милиарда?) и нищо, г-н Дончев, няма като резултат. Знаем, че това е сигурен електорат, който осигурява половината гласове при избори. Кой ще дръзне да отреже клона, на който седи? Ако ви е гадно, че болници изнемогват, защото бюджетът ги е пренебрегвал, спомнете си, какви "хубави" Ф-16 ще имате след 5 години, а сега актуализираха времето за 2027 г..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
kane
преди 4 години
Нищо, давайте парите вместо за болни за железа - оръжия на "парнжорите" ни от нато - те ще вземат вски ная лев, за да сме "по-сигурни сред опастностите", които ни дебната отвсякъде! п.с.Скоро оръжията в БГ ще са повече от хората. По подобие на фащ - най-въоражения ни и ***/умен "партнър"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Не ми се коментира момчето, приближено на Доган и Пеевски, дистанционния възпитаник на знатната Свищовска академия, бездомния и безмълвния на тази и други теми министър на финансите. Времето ще покаже къде е той.Още един плонж на управляващите.Само няколко бързи цитата от бурната дейност на герберопитеците:-Вирусът ще ни подмине - вирусът няма да ни подмине!-Няма да купуваме бързи тестове - ще купуваме бързи тестове!-Няма да взимаме заем - ще взимаме заем!-Няма да пускаме тирове - ще пускаме тирове!-Маските са задължителни - маските не са задължителни!-Няма да вдигаме данъците - хайде познайте от три пъти ще ги вдигнат ли??!!!С тикви и калинки вирус не се преборва!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 4 години
Ако държавата ни няма пари, заделени от добрите години, точно за такива периоди, то финансовият ни министър трябва просто да си депозира оставката, защото това е директен резултат от неговата работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
karadjata
преди 4 години
ще е по добре освен от международните дългови пазари да взимаме дълг да се обърнем и за помощ от МВФ тъй като от там ще искат и реформи които отдавна трябваше да сме направили а и ще има по добър контрол на харчовете на правителството ще се открадне по малко но за ГРОБ И ТИКВАТА БОРИСОВ това е неприемливо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
dragos
преди 4 години
Ако даряват пари на калпак, както предлага БСП, трябва да има декларация, че дареният няма на влог спестявания напр. по високи от сбора от няколко минимални заплати. А справедливо ли ще е само осигуряващ се адвокат да получи и той дарение от държавата/народа. Тия хора (даващите) с ума ли са си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
bertram
преди 4 години
Заем от МВФ означава контрол на харчовете, ограничаване на безсмислените харчове, намаляване на администрацията, невъзможност да се харчат милиарди за поръчки..... някой изненадан ли е, че ще се предпочете продажба на облигационни заеми без да е ясно на каква доходност ще мине емисията,къде, как, колко на кого.. все отворени въпроси... но сега както казва фин-мин-а не е време за демокрация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 4 години
Справедливото и бързото решаване на проблема е, ДЪРЖАВАТА ДА ОСВОБОДИ ОТ НАЛОЗИ РАБОТЕЩИТЕ ИЗРЯДНИТЕ ФИРМИ , а да задължи трайно налагането на ОТЧИСЛЕНИЯ ОТ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ЗА ПЛАЩАНЕ НА ВНОСКИ ЗА ЗДРАВНО И ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ. Втората мярка ще компенсира постъпленията от бюджета по първата и ще НАМАЛИ РАЗХОДИТЕ КОИТО ВСИЧКИ ПЛАЩАМЕ ЧРЕЗ БЮДЖЕТА ЗА ЗДРАВНИТЕ И ПЕНСИОННИ ОСИГУРОВКИ НА ТЕЗИ 540 000 ДЪРЖАВНИ ХРАНТУТНИЦИ. НЕ БИ БИЛО ЛОШО В УСЛОВИЯТА НА КРИЗА /без здравните работници и полицията работещи на предния фронт/ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ ДА ПОЛУЧАВАТ НАМАЛЕНО ТРУДОВО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ.ЗА РАБОТЕЩИТЕ КАТО АНАНИЕВ , МЕНДА И ПОДОБИЕ ПЕНСИОНЕРИ ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ НЕЗАБАВНИ МЕРКИ ЗА ОВАКАНТЯВАНЕ НА ПОЗИЦИИТЕ КОИТО ЗАЕМАТ. Цифрата на имплантирана като вирус в държавната система работеща армия от ПЕНСИОНЕРИ достига стотици хиляди!!ТОВА Е АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО !!! Да си ходят в дома и да си гледат внуците. Видяхме ги какви идиотщини и безумия сътвориха старите им и деградирали мозъци. Гореизложените мерки не се нуждаят от някакви административни процедури и изисквания за подаване на молби и чакане на одобрение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още