IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването от коронавирусната криза трябва да доведе до един по-добър свят

Сега е моментът да удвоим усилията си за изграждане на по-всеобхватни и устойчиви икономики и общества

21:30 | 03.04.20 г. 13
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН. Снимка: Bloomberg</p>
<p>
	&nbsp;</p>

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН. Снимка: Bloomberg

 

Светът ще може да се изправи срещу пандемията на COVID-19 и смазващите й последствия само с общи сили. На спешната виртуална среща на 26 март лидерите на Г-20 предприеха стъпки в правилната посока. Все още обаче сме далеч от координиран, конкретен глобален отговор, който отговаря на безпрецедентния мащаб на заплахата, пред която сме изправени. Това пише генералният секретар на ООН  Антониу Гутериш за в. Гардиън, цитиран от БТА.

Далеч сме от "изглаждане" на кривата на инфекцията, все още изоставаме доста. Първоначално болестта зарази 100 000 души за 67 дни; скоро 100 000 души и повече ще се заразяват всеки ден. Без съгласувани и смели действия броят на новите случаи почти сигурно ще достигне милиони, тласкайки здравните системи към точката на пречупване, водейки икономиките към рязък спад, а хората към отчаяние, като най-бедните ще бъдат най-тежко засегнати.
Трябва да се подготвим за най-лошото и да направим всичко, за да го избегнем. Ето призив за действие в три насоки - основан на наука, солидарност и интелигентни политики - за да постигнем точно това.

Първо, да подтиснем предаването на коронавируса.

Това изисква агресивно и ранно тестване и проследяване на контактите, допълнено с карантини, лечение и мерки за гарантиране на безопасността на служителите, които реагират първи на спешните случаи. Това трябва да се съчетае с мерки за ограничаване на придвижването и контактите. Такива стъпки, въпреки предизвикваните от тях негативни ефекти, трябва да се следват, докато не се появят терапии и ваксина.
От съществено значение е тези усилия и сътрудничество да се ръководят от Световната здравна организация, член на "семейството" на Организацията на обединените нации; държавите, които действат сами - правейки това, което е необходимо за техните народи - няма да свършат работата, необходима на всички.

Второ, справяне с пагубните социални и икономически измерения на кризата.

Вирусът се разпространява като горски пожар и вероятно бързо ще достигне глобалния Юг, където здравните системи се сблъскват с ограничения, хората са по-уязвими, а милиони живеят в гъсто населени бедняшки квартали или в пренаселени селища за бежанци и вътрешно разселени лица. Предвид тези условия вирусът може да опустоши развиващия се свят и след това да се появи отново там, където преди това е бил потиснат. В нашия взаимосвързан свят сме силни, колкото най-слабите здравни системи.

Ясно е, че трябва да се борим с вируса в името на цялото човечество, акцентирайки върху защитата на хората и особено най-засегнатите: жени, възрастни, младежи, служители с ниски доходи, малки и средни предприятия, неформалния сектор и уязвимите групи.
ООН неотдавна публикува доклади, показващи как вирусната зараза се превърна в икономическа и посочващи финансирането, необходимо за справяне с шоковете. Международният валутен фонд обяви, че сме навлезли в рецесия, тежка колкото тази през 2009 г. или дори повече.
Нуждаем се от всеобхватен многостранен отговор в размер на двуцифрен процент от глобалния брутен вътрешен продукт.

Развитите страни могат да направят това сами и някои от тях наистина го правят. Но трябва да увеличим значително ресурсите, които са на разположение на развиващите се страни, като увеличаваме капацитета на МВФ, по-конкретно чрез издаване на Специални права на тираж. Трябва да се увеличи капацитетът и на другите международни финансови институции, за да могат бързо да предоставят "финансови инжекции" на страните, които се нуждаят от тях. Знам, че това е трудно, в момент, когато страните правят рекордни увеличения на вътрешните си разходи. Но тези разходи ще бъдат напразни, ако не поставим под контрол вируса.
Координираните суапове между централните банки също могат да осигурят ликвидност на развиващите се икономики. Облекчаването на дълговата тежест също трябва да бъде приоритет - включително незабавни освобождавания от лихвени плащания за 2020 година.

Трето, при възстановяването се "върнете" към по-добро състояние.

Ние просто не можем да се върнем към положението, в което бяхме преди върху нас да се стовари COVID-19, с общества, които са неоправдано уязвими при появата на криза. Пандемията ни напомни по най-острия възможен начин за цената, която плащаме за слабостите в здравните системи, социалната защита и обществените услуги. Вирусът подчерта и засили неравенствата, преди всичко неравенството между половете, показвайки ясно начина, по който официалната икономика се поддържа на гърба на невидимия и неплатен труд, включващ предоставяне на грижи. Той подчерта съвременните предизвикателства в областта на правата на човека, включително стигмата върху жените и насилието срещу тях.

Сега е моментът да удвоим усилията си за изграждане на по-всеобхватни и устойчиви икономики и общества, които да бъдат по-стабилни в условията на пандемия, изменение на климата и други глобални предизвикателства. Възстановяването трябва да доведе до различна икономика. Нашата пътна карта остава програмата за 2030 г. и целите за устойчиво развитие.

Системата на Организацията на обединените нации е изцяло мобилизирана. ООН подпомага реакциите на страните, поставя своите вериги за доставки на разположение на света и пропагандира глобално прекратяване на огъня.
Прекратяването на пандемията по цял свят е едновременно както морален императив, така и въпрос на добре информирано опазване на собствените интереси. В такъв необичаен момент не можем да прибягваме до обичайните инструменти. Извънредните моменти изискват извънредни мерки. Изправени сме пред колосално изпитание, което изисква решителни, координирани и иновативни действия от всички и в полза на всички.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Точно, управниците им са виновни за всичко. Например, Русия и Канада са двете най големи държави в света.Северни държави със студен климат, с малко население за териториите си, много богати на природни суровини. Разликата е че, канадците инвестират парите от петрола в развиване на различни отрасли на своята икономика, инфраструктура и социално устройство, поради което канадците имат един от най високите стандарти на живот и една спретната и красива страна. Руските управници инвестират парите от петрола във войни, оръжия, борба за влияние и величие, от което страда руския народ. Стандарта и условията на живот в двете държави не могат изобщо да се сравняват. А руснака може да си живее като канадеца. Най странното е че, руските управници са по удобни за Запада, отколкото за руснака, тъй като постоянно подържат Русия в състояние на бензиностанция и осигуряват враг на някои Западни и Азиатски държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Каквото е имал да казва човекът, казал го е в този пасаж:"Прекратяването на пандемията по цял свят е Едновременно както Морален Императив, така и въпрос на Добре Информирано Опазване на Собствените Интереси. В такъв необичаен момент не можем да прибягваме до обичайните инструменти. Извънредните моменти изискват Извънредни Мерки. Изправени сме пред колосално изпитание, което изисква решителни, координирани и Иновативни действия от всички и в полза на всички" Кой като иска да си го тълува. Всъщност може да се тълкува по толкова много начини, че всеки да намери това, което му трябва като оправдание за действията си. Това е дипломацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
mirodes
преди 3 години
Стигма върху жените.Къде я има тая стигма?Със сигурност не и сред белите европейци или белите американци.Има я сред мюсюлманите,*** били те мюсюлмани или християни.Като е казал А що не каже иБ.Щели да пламнат южните държави-под такива естествено има предвид Африка и азиатските мюсюлмански държави.Та дайте да им даваме помощи,че видиш ли африканците щели да забавят темпа си на нарастване на населението.Ами кой ги е карал да имат по 7 деца?Все едно и също си дуднат-уязвими групи,глобално затопляне ,какво щели да правят африканците.А кой отнася голямото дърво-работещите европейци и американци,които движат световната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
Бидонойл
преди 3 години
Това е много жалко. Аз не съм русофоб, както повечето смятат. Тъй като съм стар човек, руският език ми е по-близък от английския. Когато имам някакъв проблем, първо търся решение в руски, а не в англоезични сайтове. И обикновено го намирам. Следя доста руски форуми и кометнтарите там наистина понякога са хейтърки и екстремистки, но това е много по-рядко, отколкото в българските сайтове. Повечето руснаци се опитват да помогнат, а не да обясняват колко си глупав, че задаваш подобни въпроси. Смятам, че Русия има огромен и много качествен човешки потенциал. Но за съжаление, най-голямата им беда е, че техните управници никога не са успели да го реализират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Точно казано. Познавам русофили които като стане време да си купуват кола, не си купуват ЛАДА, а западна марка кола. Време за почивка, ако не е в България, не отиват в Русия, а някъде в ЕС. Не записват децата си или самите те да учат руски, вместо това-английски. Не гледат руски филми, а американски. Не слушат руска музика и т.н. Не се стремят да подпомагат руската икономика, нито показват любов към руската култура, език,изкуство и т.н. Но обичат Русия, и мразят всичко друго. Не знам как може да се обесни това психологическо състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 3
Бидонойл
преди 3 години
Когато човек прочете едно хубаво, позитивно послание, отдолу винаги ще се намерят хора, които да наce**ат върху него. Те не са много, 4-5 човека във форума, но затова пък са най-активни, с най-много коментари. Не бих искал да изтъквам факта, че всички те са фенове на Путин, но се налага. Просто защото тях не ги води любовта към Русия, а омразата към всичко извън нея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
stefanstefanov
преди 3 години
"Никога един свободомислещ, способен, умен, амбициозен човек който има силата да прави нови неща"Абе,къде го този Марсианец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 3
korn
преди 3 години
Да вземем за пример Дядо Вова, най върлия русофил и критик на Запада. Сложил си яснимка на Путин, който си е пратил децата да учат и живеят на Запад. И въпреки този факт, това момче вярва че Путин се борел против Запада. Не знам, тези хора на наркотици ли са, на боряшник ли, изобщо истински хора ли са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 7
korn
преди 3 години
Като видиш коментарите на първите трима и разбираш защо Русия никога няма да бъде нищо друго осве бензиностация с ядрени оръжия. Просто хората които я харесват са умствено недоразвити комплексари. Никога един свободомислещ, способен, умен, амбициозен човек който има силата да прави нови неща няма да отиде да живее или работи в Русия. Ако пък е руснак, ще избяга на Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ей, копейки, айде разберете се кой е винивен - тия с истанбулската конвенция ли, евреите или тия, дето печатата парите? Айде и да излезете със становище после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още