IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите в спор за срока на извънредното положение - до 30 април или до 13 май

Гласуването ще е по-късно днес

17:30 | 03.04.20 г. 3
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

С две отделни предложения за срока за удължаване на извънредното положение излязоха БСП и Обединени патриоти по време на дебатите в Народното събрание. Социалистите и патриотите настояха извънредното положение да бъде удължено до 30 април, а не както предлага правителството до 13 май.

Патриотите определиха мерките на правителството като навременни и припомниха, че страната ни е давана за пример за взетите мерки срещу заразата. Групата на Обединени патриоти изрази подкрепа засамите мерки. В същото време обаче азкритикуваха липсата на ясен анализ какво прави държавата при срив на икономиката.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също посочи, че 13 май е твърде дълъг срок и според нея ударът върху икономиката ще е жесток.Тя смята, че предложението на кабинета трябва да бъде съпътствано с финансов, икономически и социален анализ, а такъв няма.

Нинова смята, че 45 дни извънредно положение не са приемливи. А дори и страните, които са много засегнати от разпространението на коронавируса имат по-кратък период на извънредното положение. „До 12 април е в Италия, в Гърция е до 11 април, в Германия - до 30 април", посочи като пример тя.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък поиска извънредното положение да е безсрочно, защото има и вариант, при който депутатите да не могат да се събират и да гласуват още едно удължаване, ако е нужно.

Александър Ненков от ГЕРБ коментира, че да се управлява по време на криза не е привилегия, а отговорност. Според него удължаването на извънредното положение няма алтернатива.

Оставаме на позицията, съгласувана с лекарите и понасяме политическата отговорност за срокат на ограниченията до 13 май, каза от трибуната финансовият министър Владислав Горанов и призова парламентът да подкрепи удължаване, защото законът за извънредното положение съдържа правила и норми, които уреждат поведението на институциите и бизнеса в това положение. Извънредното положение е правната рамка как държавата да функционира, посочи министърът.

Депутатите ще гласуват по-късно днес дали извънредното положение ще бъде удължено до 30 април или до 13 май. Съгласно новите правила за работата им, които приеха днес, гласуването става половин час, след като бъдат обсъдени всички точки от дневния ред на заседанието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 3 години
Коронобесие!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
Пълен кьорфишек и театро ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
wag1111
преди 3 години
Истината за вируса Измамата https://***.youtube.com/watch?time_continue=329&v=AiieQAMdTYg&feature=emb_logo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още