IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Докъде стигна фармацевтичната индустрия в борбата срещу COVID-19?

Около 30 антивирусни лекарства в различни етапи на развитие се изследват, за да се установи дали са ефективни при лечение на инфекцията

12:50 | 02.04.20 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Wei Leng Tay /Bloomberg</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Wei Leng Tay /Bloomberg

 

Глобалната иновативна фармацевтична индустрия е ускорила усилията си в разработката на антивирусни лекарства, ваксини и диагностични методи в борбата срещу COVID-19. Научноизследователската фармацевтична индустрия в глаболен мащаб е фокусирана върху три ключови области в борбата срещу пандемията COVID-19. Това посочват от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (ARPharM).

Областите са: разработването на диагностични методи, създаването на нови ваксини и лекарствени терапии, които да послужат в борбата срещу COVID-19; подпомагане на правителствата и здравните системи на местно ниво; гарантиране на доставката на лекарства за пациентите, които се нуждаят от тях.

От ARPharM напомнят, че през 2014 г. стотици изследователи са били мобилизирани за борба с епидемията от Ебола и в резултат са били разработени две ваксини и нови диагностични тестове, които помогнаха за овладяване на по-нататъшните огнища на болестта.

Настоящата пандемия изисква още по-голяма мобилизация, затова отговорът на научноизследователската фармацевтична индустрия е незабавен, обединен и значителен, отбелязват от ARPharM и дават информация за научноизследователската дейност на иновативните фармацевтични компании, насочена към справяне с COVID-19 пандемията.

Антивирусни лекарства

Около 30 антивирусни лекарства в различни етапи на развитие или употреба понастоящем се изследват от иновативните фармацевтични компании, за да се установи дали те са ефективни при лечение на пациенти с COVID-19. Компаниите споделят съединения и информация от своите бази данни в съвместен опит за ускоряване на разработването на терапевтични средства и диагностика за справяне с настоящите и бъдещите огнища на коронавирус.

AbbVie обяви, че в партньорство с глобалните здравни власти проучва ефективността на лекарства за ХИВ/СПИН при лечение на COVID-19. Вече са стартирани клинични изпитвания с лопинавир/ритонавир в тясно сътрудничество с европейските здравни власти и Американската администрация по храните и лекарствата (FDA).

AstraZeneca, чрез научните си познания в областта на инфекциозните заболявания и технологията за откриване на антитела, бързо мобилизира своите изследователски усилия за откриване на нови коронавирус-неутрализиращи антитела като лечение за предотвратяване на заболяването COVID-19. В момента компанията приспособява своята Програма за превенция на пандемии (P3), за да отговори на пандемията COVID-19 и екипите на AstraZeneca сега са фокусирани върху идентифицирането на моноклонални антитела, които да преминат във фаза клиничните изпитвания.

Eli Lilly и AbCellera (канадска биотехнологична фирма) сключиха споразумение за съвместна разработка на антитела за лечение и превенция на COVID-19. Сътрудничеството ще използва платформата за бърз отговор на пандемии на AbCellera, разработена в рамките на Програмата за предотвратяване на пандемии DARPA (P3) и глобалните възможности на Lilly за бързо разработване, производство и дистрибуция на терапевтични антитела. Тестват се антитела, изолирани от кръвта на излекувани от инфекцията Covid-19 пациенти и се търсят имунни клетки, които произвеждат функционални антитела срещу вируса.

Gilead стартира две клинични изпитвания на ремдесивир във Фаза 3 в страни с високо разпространение на COVID-19. Компанията също така поддържа две Фаза 3 клинични изпитвания в Китай и глобално клинично изпитване във Фаза 2, ръководено от американския Национален институт по алергия и инфекциозни заболявания. Gilead дари лекарството и осигури научен принос за тези изследвания. Gilead е е ускорил производството на ремдесивир в очакване на потенциални бъдещи нужди от доставки.

Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
terziеv
преди 4 години
Доникъде не е стигнала, защото отделя повече средства за адвокати и счетоводители, отколкото за развой. Ваксина не чакайте от индустрията, а от някоя държавна (военна?) лаборатория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още