IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Русия с любов: Полша реши окончателно да избяга от руския газ

Варшава постигна това, което България направи малко по-рано – пребори се за компенсации в размер на 1,5 млрд. долара заради надплатените такси за газ от Русия

16:43 | 01.04.20 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Полската държавна газова компания PGNiG заяви, че ще търси 1,5 млрд. долара от руския газов гигант "Газпром", след като международният арбитражен съд в Стокхолм заяви, че "Газпром" e надтаксувала Полша при доставките на природен газ - въпрос, който продължава да бъде актуален и в България.

През 2014 г. PGNiG отнесе случая с цените, свързани с „договора от Ямал“ до Стокхолмския арбитражен съд. Компанията заяви в понеделник (30 март), че решението на съда, което е обвързващо, е потвърдило, че цените на Русия са „прекомерни“, съобщава The New York Times.

Решението проправя пътя на полската компания към възстановяване на сумата със задна дата от 2014 г.

Съгласно договора, подписан през 1996 г., Полша се задължава да купува около 10,2 млрд. куб. м газ всяка година и трябва да плаща фиксирана цена, дори ако няма нужда от цялото количество резервиран газ. Цената не е оповестена, но решението сочи, че е по-висока от тази на пазарите в Западна Европа.

PGNiG е уведомила „Газпром“, че няма да удължава договора за доставка по газопровода „Ямал“ след 2022 година.

ямал ямал

Газопроводът "Ямал". Снимка: Газпром

В момента Полша консумира около 18 млрд. куб. м природен газ годишно. От това количество само 4 млрд. куб. м газ идват от местното производство на страната. Около 9 млрд. куб. м газ се внася от Русия по газопровода „Ямал“, който минава през Беларус. Останалото идва от други източници - главно от терминала за втечнен природен газ (LNG) „Швиноуйшче“, където суровината се доставя предимно от САЩ и Катар, пише Warsawa Institute.

Очаква се консумацията на газ в Полша да се увеличи значително през следващите няколко години. Причините за такава промяна са следните: икономическият растеж и преходът от въглища към възобновяеми енергийни източници, главно вятърна и слънчева енергия. Въпреки всичко това природният газ все още играе важна роля в страната. В момента се изграждат комбинирани електроцентрали, които да заменят въглищните съоръжения в Полша.

Според прогнозите, изготвени от компанията Gaz-System, Полша ще увеличи потреблението на газ от 20,6 на 26,4 млрд. куб. м годишно до 2030 г.

Как полското правителство ще отговори на тези предстоящи предизвикателства? На първо място трябва да се разшири капацитета на терминала „Швиноуйшче“. Сегашният капацитет за регазификация, около 5 млрд. куб. м годишно, трябва да бъде увеличен до 7,5 млрд. куб. м годишно през 2022 г. Освен това, в момента тече изграждането на FSRU терминал в Гданския залив с капацитет около 4 млрд. куб. м газ годишно. Все пак той терминал няма да бъде готов преди 2024-2025 г.

През 2019 г. PGNiG е подписала договори за 3,5 млрд. куб. м втечнен газ годишно до „Швиноуйшче“. Количеството ще нарасне до 8,5 млрд. куб. м газ през 2023 г. и година по-късно до почти 12,5 млрд. куб. м.

Друг ключов проект, който ще преобразува полския газов пазар, е Балтийският газопровод. Линията, предназначена да свърже Полша с норвежките газови находища, ще минава по дъното на Северно море през територията на Дания и след това по дъното на Балтийско море, за да стигне най-накрая до Полша. Капацитетът на тръбопровода трябва да бъде 10 млрд. куб. м годишно. Очаква се газът да започне да тече през газопровода през октомври 2022г.

Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 8 rate down comment 9
Императорът
преди 4 години
Русия не е неприятел на полша - полша е неприятел на Русия. Аз не знам Русия да е направила нещо лошо на полша след края на т.нар. "комунизъм". Ако омразата няма граници назад във времето, трябва да започне всеобща световна войн, докато всички се избием взаимно. Сега само полша демонстрира омраза към Русия и всячески се мъчи да и напакости - не обратното. Ето - и Русия и Германия имат 1000 пъти повече основания да се мразят, но са сложили кръст на миналото и си гледат взаимния интерес. Това показва каква мpъcна измeт са шляхтичите. И аз като всеки нормален българин мразя това, което ни е причинила Османската империя, но това не значи, че мразя съвременните турци. Светът става все по-хаотичен обаче... мислят ли поляците, че ако на Русия и кипне - защото полската политика е открито агресивна и насочена към това да се пакости на Русия, някой ще се жертва за да ги защити? Ако стане война (двете държави имат граница) - вярват ли поляците, че САЩ например ще нападне Русия заради тях - и да рискува да бъде заличена от руския ядрен чук?Тия дето още Бисмарк ги определи за хиените на Европа, много лесно може да се превърнат в държава-джудже... да не говорим, че половината им територия е германска !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
полша няма да спечели нищо. Няма как една държава да спре газопровод, който не минава през територията и или през териториалните и води - с единствен довод, че мразела тоя, дето го прокарва. По същата логика Русия може да иска спиране на газопроводът Норвегия-Полша. Правните ти познания са като на 6-годишно дете. Все едно ти да искаш да си прекараш парно у вас, комшиите ти надолу да са ок с това, но Пешо от съседния вход да ти забрани чрез съда да си прекараш, щото те мразел. Отделно - тоя газопровод го искат Германия и не само Германия. Заради кризата, в която сме, Европа ще има нужда от евтина енергия, която само природният газ може да и даде.... защото - заради кризата и съпътстващите разходи, зелените проcтотии ще бъдат бутнати в нафталина мноооого задълго !!! Наистина ли мислиш, че ЕС ще се лиши от евтина енергия, за кефа на някакви полски пияни дегенeрати?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Да, САЩ преди 30 години си мечтаеха да "освободят няколко републики", тоест да разпарчетосат Русия, за да я разграбят по-лесно !!! Правеха си ти планове при пияницата елцин, ама нещо не стана тяхната... няма и да стане. Няма да го доживееш и внуците ти също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 7
Императорът
преди 4 години
Може да са изнесли януари някакви количества - аз говоря за СЕГА. Я нуари цените на газът бяха още горе-долу високи. После американският LNG го наритаха отвсякъде. Сега може пак да продават някакви смешни количества, но както лятото - НА ЗАГУБА, само за да се отърват от !!! Знаеш ли, че най-простият и нискокачествен петрол в САЩ вече ти ПЛАЩАТ, за да го вземеш? Плащат ти, за да си освободят хранилищата за по-читав, дето може и да се продаде без загуба в бъдеще. Това понякога се случва и при LNG... ама докога, бе? КОЙ може да работи вечно на загуба и не е ли по-добре да се откаже от пазар, от който не само, че не печели, но и трупа загуби? И не Путин се обажда на Тръмп - ДОНАЛД СЕ ОБАДИ НА ВОВА - да го уговаря за сделка за петролът - защото тия цени са непосилни за американските шистаци !!! Ще ти се Вовата да се беше обадил на Доналдът - ама света не се съобразява с теб... както и това, че се наложи Русия да праща хуманитарна помощ на САЩ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
Да дадем Кърджали....... да няма война??? Обичам България, май обичаш двойните аршини??? Наясно ли си, че всеки ден загиват украинци за да си върнат Донбас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 7
khao
преди 4 години
путин няма .. след него ще се случи това, плюс свобода за няколко републики! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
Не Путин - Русия няма да върне Крим, а и кримският народ не иска пак хохълско робство. Донбас също е руски. Украинците да си търсят сметка на управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 4 години
Само абсолютен дилетант може да напише подзаглавието, че Полша е постигнала това което България е успяла по-рано. Полша ще получи обезщетение за периода от 2014 година, въз основа на решение на арбитража в Стокхолм. България получава отстъпка за времето от август 2019 година до момента, след подписаното споразумение за прекратяване на антимонополното разследване на ЕК срещу Газпром. Не искам да влизам в подробности, факта че Полша получава обезщетение за 5 години по-дълъг период е достатъчен. Полша е завела дело срещу СП-2 в съда на ЕС и вероятно ще го спечели, така както спечели такова дело срещу използването на повече от 50 % от ОПАЛ. Северен Поток 2 имаше шанс за дерогация, само ако беше завършен до 24 май 2020 година. Благодарение на САЩ това няма да се случи и попада под пакетите. Полша прекратява транзита на руски газ през Ямалския газопровод след 18 май 2020 година, с капацитет 32 милиарда куб метра. Нямат желание да са на "газовата карта" на Европа. Нямам намерение да описвам перипетиите на Газпром в Европа, за да разберете че в Европа всички се изреждат на този "гигант". Само в България се ползва с някакви привилегии, например да ви наложи неизгодни договори с които през 2007 година изгубихме 2 000 000 000 лева, а със сегашния губим 1 800 000 000 лева. Не е виновен този който яде зелника, а този който му го дава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 11
Императорът
преди 4 години
И аз това казах. От Марс няма откъде - ама от спътниците на Сатурн - могат. Но нямат право да пречат и забраняват на другите държави да купуват газ откъдето искат. Щото и Русия има излаз на Северно море - все едно руснаците да опитват да спрат тоя нов норвежко-полски газопровод... ама тогава всички ще изкарат руснаците недемократически злодеи, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 7
Hahoto
преди 4 години
Украйна е буферна зона, над нея ще има влияние този, който я иска и успее да надцака повече. Що се отнася до Крим, това е просто една територия. Днес може да Руски, утре на САЩ, но да се населява от жълти, с дръпнати очи. В сферата на вероятностите всичко е относително ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още