IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Русия с любов: Полша реши окончателно да избяга от руския газ

Варшава постигна това, което България направи малко по-рано – пребори се за компенсации в размер на 1,5 млрд. долара заради надплатените такси за газ от Русия

16:43 | 01.04.20 г. 77
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

Полската държавна газова компания PGNiG заяви, че ще търси 1,5 млрд. долара от руския газов гигант "Газпром", след като международният арбитражен съд в Стокхолм заяви, че "Газпром" e надтаксувала Полша при доставките на природен газ - въпрос, който продължава да бъде актуален и в България.

През 2014 г. PGNiG отнесе случая с цените, свързани с „договора от Ямал“ до Стокхолмския арбитражен съд. Компанията заяви в понеделник (30 март), че решението на съда, което е обвързващо, е потвърдило, че цените на Русия са „прекомерни“, съобщава The New York Times.

Решението проправя пътя на полската компания към възстановяване на сумата със задна дата от 2014 г.

Съгласно договора, подписан през 1996 г., Полша се задължава да купува около 10,2 млрд. куб. м газ всяка година и трябва да плаща фиксирана цена, дори ако няма нужда от цялото количество резервиран газ. Цената не е оповестена, но решението сочи, че е по-висока от тази на пазарите в Западна Европа.

PGNiG е уведомила „Газпром“, че няма да удължава договора за доставка по газопровода „Ямал“ след 2022 година.

ямал ямал

Газопроводът "Ямал". Снимка: Газпром

В момента Полша консумира около 18 млрд. куб. м природен газ годишно. От това количество само 4 млрд. куб. м газ идват от местното производство на страната. Около 9 млрд. куб. м газ се внася от Русия по газопровода „Ямал“, който минава през Беларус. Останалото идва от други източници - главно от терминала за втечнен природен газ (LNG) „Швиноуйшче“, където суровината се доставя предимно от САЩ и Катар, пише Warsawa Institute.

Очаква се консумацията на газ в Полша да се увеличи значително през следващите няколко години. Причините за такава промяна са следните: икономическият растеж и преходът от въглища към възобновяеми енергийни източници, главно вятърна и слънчева енергия. Въпреки всичко това природният газ все още играе важна роля в страната. В момента се изграждат комбинирани електроцентрали, които да заменят въглищните съоръжения в Полша.

Според прогнозите, изготвени от компанията Gaz-System, Полша ще увеличи потреблението на газ от 20,6 на 26,4 млрд. куб. м годишно до 2030 г.

Как полското правителство ще отговори на тези предстоящи предизвикателства? На първо място трябва да се разшири капацитета на терминала „Швиноуйшче“. Сегашният капацитет за регазификация, около 5 млрд. куб. м годишно, трябва да бъде увеличен до 7,5 млрд. куб. м годишно през 2022 г. Освен това, в момента тече изграждането на FSRU терминал в Гданския залив с капацитет около 4 млрд. куб. м газ годишно. Все пак той терминал няма да бъде готов преди 2024-2025 г.

През 2019 г. PGNiG е подписала договори за 3,5 млрд. куб. м втечнен газ годишно до „Швиноуйшче“. Количеството ще нарасне до 8,5 млрд. куб. м газ през 2023 г. и година по-късно до почти 12,5 млрд. куб. м.

Друг ключов проект, който ще преобразува полския газов пазар, е Балтийският газопровод. Линията, предназначена да свърже Полша с норвежките газови находища, ще минава по дъното на Северно море през територията на Дания и след това по дъното на Балтийско море, за да стигне най-накрая до Полша. Капацитетът на тръбопровода трябва да бъде 10 млрд. куб. м годишно. Очаква се газът да започне да тече през газопровода през октомври 2022г.

Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

57
rate up comment 8 rate down comment 2
Onia
преди 3 години
СССР не наследява никакъв дълг от царска Русия, защото Ленин не признава нито дълговете нито вземанията от царско време. По тази причина България не изплаща братския кредит, с който си финансираме независимостта от 1908г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 9 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Щом трола така се е запенил, значи всичко е наред. Пари от петрол вече няма, от газ - намаляват с всеки месец, военните ламарини вече никой не ги иска...Мъка, мъкаааа...останаха само водката и мамашките.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Затова ли Новатэк построи огромен терминал на п-в Ямал? Да си чул случайно, че има едно нещо там - Северен ледовит океан се казва? И на картите го има нарисувано даже... а да си чул, че той - макар ледовит - се топи и вече горе-долу целогодишно има свободен за плаване коридор северно от Азия?А да си чул, че Газпром строи огромен LNG-терминал край Петербург?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 3 години
Арапия е незначителен производител на природен газ. Мъpшавият талибан щом може да подарява петрол по десетина долара, въпреки че бюджетът на държавата му е смятан на 80 долара, може да подарява и някакви мизерни количества LNG, ако изобщо произвежда такива. Караш ме да пиша защо LNG е по-скъп от тръбния газ ли? Ами потърси - или помисли - очевидно е защо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 3 rate down comment 8
Ариец
преди 3 години
За питали сте се защо в Русия настъпва голдомора.За него донякъде е виновен запада. Налагат се санкций върху износа на всички суровини от СССР, освен на зърното, а СССР е с висок дълг наследен от Царска Русия,който е изискуем.Предлагам когато пишете да видите и двете страни и да бъдете безпристрастни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 1
Oбичам България
преди 3 години
Може и да си прав, но има историческо минало. Руснаците уморяват украинците от глад (Глодомор) и 10-15 години по-късно някои хора се чудят защо украинци със собствена армия, рамо до рамо с немците се бият срещу тях? Поляците може и след комунизъма да нямат освонование за притеснение, но може и да им е много рано. Не може да сравняваш немци и руснаци - немците са платили всяко зло с лихвите ( примерно знаеш ли, че са възстановили цялата стая от кехлибар и злато на руснаците) - има много такива примери в различни направления. Радвам се, че не съдиш хората по политиката на страната. в която живеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 6 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
Украйна е много по-голяма от България. В западната и част, може да видиш освен учениците и възрастни хора, които ходят с бели ризи с шифици и са наистина големи националисти. В Киев обаче хората са облечени като нас. В Донбас не знам. За това, че всеки ден умират хора - знам много добре. Помня преди време руснаците бяха взривили едно кпп и убиха 20 момчета на по 19-20 години от гр. Ривне. Мислиш ли, че родителите на тези деца не им е писнало от тази война? Защо да умират млади момчета, за Донбас? Путин изнесе всичките машини от там, няма да даде на американците да добиват газ. Да, човекът зад президентът им имаше и има производство там, не случайно има собствена военно формирование - някои украинци се надяваха, че ще върне Донбас, но досега нищо. Казваш да дадем Кърджали? В една война с Турция би ли дал живота си да пазиш бизнеса на ***, Пеевски или Гриша Ганчев? Би ли умрял да българската земя, която се притежава от чужди фирми? Държавата вече не е страна и собственост на един народ и е тъжно, когато нямаш избор и трябва да се биеш за интересите на богаташите и е безсмислено, защото нищо не зависи от теб и грозно, че на света не ми пука (както в Украйна).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 10 rate down comment 1
fon
преди 3 години
Счита се, че е по-евтино да пренасяш газ с LNG при над 2000км но това зависи от много фактори. А Русия не може да ни доставя газ с LNG от далечния Сибир просто защото през Сибир кораб няма как да мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 9 rate down comment 2
cherney
преди 3 години
LNG не може да конкурира тръбния газ, но това е само твое заключение. Можеш да провериш какви оферти пусна Саудитска Арабия вчера - 01.04.2020 - за LNG. Явно Мохамед бин Салман не споделя твоето мнение и има намерение да ритне столчето под краката на ботоксния цар
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 9
Императорът
преди 3 години
Стратегически интерес - да се откажат от евтиното в полза на скъпото - от сигурните доставки в полза на несигурните, да си отрежат най-големия доставчик, когато е ясно, че натискът върху тях да си спрат пушляците ще расте? Полша си РИТА стратегическият интерес с подковани ботуши в тимберицата !!! Който се води в решенията си от *** омраза, а не от трезва мисъл, нищо добро не го чака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още