IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕБО: Не е време за изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции

Органът призова финансовите институции да не пропиляват собствения си капитал, а да го вложат предимно в Европа

22:14 | 31.03.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След призива си за гъвкавост по отношение на пруденциалната рамка и надзорните подходи за подпомагане на кредитирането в реалната икономика Европейският банков орган (ЕБО)  ясно призова финансовите институции на континента да подкрепят европейската икономика в кризата  - за сметка на бонусите и дивидентите. Преди ЕБО няколко банкови надзорни органи, включително Европейската централна банка, но също и Бафин (германският регулатор), отправяха подобни призиви към индустрията. Изявленията на ЕБО са особено поразителни.

Самата ЕБО има малко права за достъп и надзор на отделни банки в Европа, но по същество координира работата на надзорните органи в целия Европейски съюз.

Индиректно органът моли банките да съсредоточат своите бизнес дейности предимно върху родния пазар и Европа - и по-малко извън този регион. „Разпределението на капитала в рамките на банкова група трябва да служи на нуждата от подкрепа на местните и по-широки европейски икономики, както и на доброто функциониране на вътрешния пазар“, се казва в изявлението. "Това е особено важно в този период на криза".

Още по време на финансовата криза финансовите институции по целия свят предоставяха финансиране на клиентите на родните пазари. Призивът на ЕБО е по същество същото. Много банки с пари, като голямата испанска банка Santander, осъществяват важни дейности и в други страни - например в Латинска Америка.

От гледна точка на органа не само акционерите, но и служителите на банките трябва да допринесат за справяне с кризата. „Отговорните надзорни органи трябва да помолят банките да преразгледат политиките си за възнаграждения“, подчерта ЕБО. Банковите надзори трябва да гарантират, че те отразяват настоящата икономическа ситуация. „Възнаграждението и особено неговата променлива част (бонусите, б. ред.) трябва да се определят на консервативно ниво“, казва ЕБО.

Агенцията предостави няколко идеи може да изглежда това. "За да  съответства адекватно на рисковете, произтичащи от пандемията Covid 19, по-голяма част от променливото възнаграждение може да бъде отложена за по-дълъг период и по-голяма част може да бъде изплатена под формата на капиталови инструменти", казва органът.

 Тази гъвкавост не би изложила на риск достъпа до важна информация за капитала, рисковете и ликвидността на банките, която е необходима за внимателно наблюдение на финансовото и пруденциалното им състояние.

Голямата испанска банка Santander даде добър пример преди седмица. Ана Ботин, ръководителят на Борда на директорите, и изпълнителният директор Жозе Антонио Алварес ще се откажат от половината от общата си заплата, т.е. фиксирана заплата и бонус, през финансовата 2020 година. Отделните ръководители на клоновете по държави също трябва да дадат своя принос. Дивидентът също беше анулиран. В допълнение, политиката за бонуси трябва да бъде проверена, така че възможно най-много средства да са от полза за клиентите, реши банката.

Освен това ЕБО реши, в координация с Базелския комитет за банков надзор (BCBS), да отмени количественото проучване на въздействието въз основа на данните от юни 2020 г.

Тъй като мерките за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма остават от решаващо значение в този предизвикателен момент, ЕБО призовава компетентните органи да подкрепят текущите усилия на финансовите институции чрез споделяне на информация за възникващите рискове от пране на пари и финансиране на тероризма, определяйки ясни регулаторни очаквания и гъвкаво използване на надзорни инструменти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
KUKU2
преди 3 години
Може би в италиански бондове.там ще е драма и хорор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още