IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отменят задължителното носене на маски на обществени места

Държавата ще купи 1 милион предпазни маски за най-нуждаещите се, каза здравният министър

12:44 | 31.03.20 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка:&nbsp;Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Поради това, че няма пълно обществено съгласие, се отменя задължението за носене на маски на открити и закрити обществени места до постигане на консенсус. Това каза здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг.

Министърът отмени заповедта, наложена вчера. Носенето на предпазни маски остава препоръчително.

Уверявам, че мярката от вчера за задължителни маски на обществени места е подкрепена от правителството, каза министърът, но я отменям до постигане на консенсус.

Ще се дефинира и кои са местата, на които ще е задължително да се носи маска. Глобата от 5000 лева също ще бъде преосмислена.

Държавата ще купи 1 милион предпазни маски, които ще бъдат раздадени чрез социалното министерство на социално слабите и тези, които нямат възможност да си купят маски.

Предпазните маски дават възможност за отдалечаване във времето на други мерки, по-тежки, които биха ограничили гражданските права на българите, каза министърът.

Мярката с маските е необходима, защото не знаем откъде ще дойде заразата. Има хиляди хора сред нас, които може да са заразени, каза Ананиев.

Очакват се 2 милиона броя маски от Китай - обикновени и с повишена защита, така че до седмица трябва да пристигнат.

Нова заповед няма да има. Здравният министър обаче призова хората все пак да използват маски ежедневно.

Водят се разговори с всички вносители на предпазни маски. Търсим цени, които се приближават до цените на българските производители. Не взимаме всяка поръчка, правим анализ на пазара и търсим най-ниската цена, каза Ананиев.

Всички мерки, които се предприемат от Щаба, правителството и се реализират със заповеди на МЗ са насочени само към защита здравето на гражданите и ограничаване разпространението на коронавируса в страната. Неслучайно ЕК подкрепи мерките на България, особено, че те са превантивни и ни дават за пример на останалите държави. Подкрепа намерих и на двата извънредни съвета в Брюксел по темата.

Новата заповед ще е препоръчителна, целта не е да принуждаваме хората, а да ги убедим, че това ще е важно за тях, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Няма глобени по тази мярка, каза Маринов. Има обаче над 400 души, които са със съставени актове за административни нарушения във връзка със забраната за парковете и градинките и събиране на повече от двама души.

Нарушителите на карантината също са около 400, каза Маринов. Наказанието за нарушение на карантината ще остане наказуемо, както досега.

След първоначалните случаи в близките дни няма установен опит за контрабанда, каза още министър Маринов в отговор на въпрос установен ли е нов незаконен износ на маски. Тези опити като че ли са преустановени, посочи той.

Забраните, наложени досега, са общи и не могат да се спазват идеално, но основните принципи може да се спазват – дистанция, маски, дезинфекция на ръце, каза още Младен Маринов.

Кирил Ананиев призова да се спазват правилата за социална дистанция и хората да не се струпват на едно място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Пиши се "ром" и ще ти дадат безплатни - според написаното в статията. Извънредно-неизвънредно положение - пак същата работа - за привилегированите всичко с предимство и безплатно (нищо, че те ще ги захвърлят и/или продадат и нищо че приносът им за бюджета е нулев), а за баламите данъкоплатци - хем скъпо - хем дефицитно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Ами нормално, минах през 3 аптеки преди 10тина минути, маски няма, на какво основание ще ме глобят? Поръчах си от нета, щяла да дойде след 10 дни. Кога ще има закон, който забранява хора под среден коефициент на интелигентност, за страната, да заемат ръководни длъжности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
BattleRoyal
преди 4 години
https://***.youtube.com/watch?v=MDG1u1v0LHk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR30r5RzgItEgM7q9hjYF5qxhvixgjaQd2OhylqPucL6MWcp0zAoEuTIfsMВсеки с намордник и да се радва !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
BattleRoyal
преди 4 години
Този неадекватен индивид ананиев кога ще бъде уволнен ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още