IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията от коронавирус налага историческа промяна на трудовия пазар

Някои сектори закриват работни места, докато други регистрират ръст на търсенето

14:14 | 19.04.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Muhammad Fadli/Bloomberg</em></p>

Снимка: Muhammad Fadli/Bloomberg

Коронавирусната пандемия налага най-бързото преразпределение на работна сила от Втората световна война насам, а компании и правителства мобилизират армия от незаети служители в нови дейности, които са спешно необходими, пише Wall Street Journal.

По света бивши служители в хотели, ресторанти и авиокомпании се пренасочват към хранителни магазини, онлайн търговци на дребно и болници, тъй като части от икономиката са блокирани, за да се предотврати разпространението на заболяването, а стоки и услуги от основна необходимост са подложени на натиск.

В рамките на промяната някои правителства призовават пуснати в отпуск служители и студенти да се включат в саденето и брането на плодове и зеленчуци. Същевременно в Германия McDonald’s дава служители на заем на две големи вериги хранителни магазини, които имат отчаяна нужда от работна сила.

Беки Франкиевиц, президент за Северна Америка на компанията за подбор на персонал ManpowerGroup, съобщи, че промените в трудовата сила се очертават като най-големите, които компанията й е виждала от създаването си през 1948 г.„Десетки хиляди работни места се откриват за една нощ. Трябва да действаме за часове“, отбелязва тя.

В САЩ наборът от потенциални служители експлодира. Рекордните над 20 млн. души са подали заявления за обезщетение при безработица през последните три седмици, сочат данни на министерството на труда. В същото време големи компании, които регистрират ръст на търсенето заради пандемията, включително Walmart и CVS Health, търсят близо 500 хил. нови служители през идните седмици.

В Европа, където благодарение на социалните предпазни мрежи по-малко служители са загубили работата си, правителствата опитват да пренасочват работна ръка там, където тя е най-необходима.

Миналата седмица Германия прие закони, предоставящи стимули на хора, включени в правителствена програма за съкратено работно време, при която ненужни служители си остават у дома и получават около две трети от заплатата си, да поемат странична работа в индустрии като здравеопазване и селско стопанство. Малте Войт, който управлява ферма в източната германска провинция Бранденбург, е залят от телефонни обаждания от местни жители, които искат да помогнат на полето.

„Имаше готвачи, сервитьори, учители по музика, физиотерапевти, строителни работници и мениджъри по продажбите“, казва Войт, който обикновено наема 150-170 сезонни работници от Полша и Румъния. Сега обаче те са блокирани заради затварянето на границите. „Бях напълно зашеметен“, допълва той.

Френският министър на земеделието Дидие Гийом каза миналата седмица, че фермите в страната се нуждаят от 45 хил. работници през март, както и от още по 80 хил. през април и май, тъй като чуждестранните сезонни работници не могат да дойдат тази година.

Икономисти не очакват бумът на наемането на служители в сектора да компенсира прогнозираните милиони загубени работни места през идните месеци. Много от разместванията на трудовия пазар ще бъдат временни. Но за някои това налага преоценка на понятието за сигурно работно място в бъдеще, за да се покаже кои сектори са наистина от основно значение.

Последна актуализация: 06:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Към момета са близо 22 милиона. https://***.washingtonpost.com/business/2020/04/16/unemployment-claims-coronavirus/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Божидарке,за седмицата до 5-ти април регистрираните са 6606к,тогава е пика,не е сега само с 3.2.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още