IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Ще помоля правителството да одобри увеличението на лимита за дълг

Текат интензивни анализи по актуализация на бюджета, каза финансовият министър

15:43 | 30.03.20 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владислав Горанов. <em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Владислав Горанов. Снимка: Архив БТА

По отношение на актуализацията на бюджета (заради прилагането на схемата 60/40 за компенсации на бизнеса, бел. ред.) текат интензивни анализи. Ще помоля правителството да одобри увеличението на лимита за дълг, за да може да сме сигурни, че независимо от развитието, държавата ще може да финасира своите ангажименти. Това каза финансовият министър Владислав Горанов на брифинг, на който беше обявено финалното постановление за компенсиране на фирмите и запазване на заетостта.

Тече интензивна работа в Министерството на финансите и правителството за първоначалните мерки и за актуализацията на бюджета. Колебаем се между няколко варианта, посочи Горанов. 

Министърът посочи, че са възможни промени в структурите на държавната администрация, които в момента не функционират. Следим динамиката и се надявам да действаме адекватно, а не да свръхреагираме, каза Горанов. В момента, в който коментираме мярката за заетост, надали ще обсъждаме веднага съкращения, допълни той.

„Има служители на държавната администрация, които са на първа линия. За тях не трябва да се мисли за премахване на привилегия, а напротив. В момента, в който имаме решение, ще го съобщим“, заяви той.

Относно очакваните в сряда мерки за кредитите Горанов каза: „Банките активно, с Европейския банков орган, разработват методика за отсрочване на задължения по кредити. Темата е много технологична. Тези мерки дават гъвкавост на кредитополучателите, както и на търговците“.

Днес в 18,30 часа се очаква Министерският съвет да разгледа изменението на закона за държавния бюджет. Внасянето в Народното събрание би могло да стане утре, ако тази вечер се одобри.

„Това е първият пакет, който даваме като отговор на кризата. Нещата могат да се подобрят, могат и да се влошат, трябва да имаме подготвени сценарии", коментира финансовият министър.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Трите!Той нали зидарче, зида за световно правителство.Какво тук значи някакъв си народец?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Що ли? Щото,1. Той ***, и аз ***, значи, се разбираме.2. Щото слуша.3. Комбинация от двете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 0
Lemon's
преди 4 години
Всичко вече е ненавремено и късно!А пък това 60/40 е най-***, което можеше да измисли черешарянаравно с безлихвения кредит за останалите без доход...Най-слабият финансов министър от демокрацията насам, безличен и неуморим за тъпотии, чудя се как премиера все още му има доверие...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 4 години
ОЧАКВАНО!Нови 20 милиарда от които 7 ще са част от фискалния резерв. Нали за това толкова дълго време притепва у България шефката на МВФ Кристалина Георгиева. След като нещата с тези 10 милиарда нов дълг не минаха с водния заем, сега ще ни го натресат с вируса, който бе идеален мотив да се затворят цели сектори от икономиката на държавата. Жалка , много жалка история на народ превърнат в длъжници на шепа богоизбрани , които трябва да оцелеят за наша сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
Н'ъл бяяте напред с мат'ряла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
дядя Вова
преди 4 години
Коронобесие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 4 години
Как пък не поиска увеличаване лимита за зрав разум?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още