IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Мангъров: Реалният брой на заразените с COVID-19 у нас е десетократно по-голям

Може да се очаква пикът на епидемията в България да настъпи в края на април или началото на май, смята инфекционистът

13:00 | 29.03.20 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Действителният брой на случаите на заразени с коронавирус в България е десетократно по-голям от сегашните 338 случая, заяви пред БНР  доц. Атанас Мангъров, инфекционист, част от медицинския съвет към правителството за справяне с кризата с COVID-19. 

„Ако тестът покаже, че сте заразен, ще си стоите вкъщи. Хората около вас, ако са заразени, също ще са вкъщи. Така много по-целенасочено ще се определят хората, които се нуждаят от строга изолация. Масовото затваряне е хубаво, правим над максималното на това, което може да се направи, но ако действаме целенасочено, ще имаме много по-добри резултати“, подчерта Мангъров.

По неговите думи е известно, че българското население е много болно и хора в млада възраст вече имат редица съпътстващи заболявания, което увеличава риска при заразяване с коронавирус здравето им да се влоши.

Според инфекциониста може да се очаква, че върхът на епидемията у нас ще бъде в края на април и началото на май.

„Действителната смъртност е много малка, защото стойностите между 2 и 4%, са определени въз основа на изследвани и доказани случаи. При това заболяване има огромно число неизследвани случаи, които са протекли безсимптомно. Ако те се вземат предвид, се оказва, че смъртността е много по-малка. Реалната смъртност у нас може да се прогнозира, че ще бъде между 100-200 души, което се случва всяка години при грипна епидемия“, коментира още Мангъров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 4 години
Страхотно. Кой ще понесе отговорност за погребването на икономиката, хилядите, или милиони безработни, при такива мерки, аналогнични на влизането на слон в стъкларски магазин????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още